Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης για τον Προϋπολογισμό 2011

H εφαρμογή του Καλλικράτη με την οποία οι δημοτικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και διάφορων “ανεξάρτητων” ήταν σύμφωνες, έχει σαν βασικό στοιχείο της το πέρασμα της πολιτικής του μνημονίου, γι’ αυτό έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες πολλών τομέων (παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.) και την εφαρμογή της τοπικής φορολογίας. Δικαιολογούν αυτή την επιλογή τους στο όνομα δήθεν της “αυτοτέλειας” της Τοπικής Διοίκησης και προτείνουν τη “φορολογική εξουσία” της, δηλαδή να διαχειρίζεται φόρους.

  H εφαρμογή του Καλλικράτη με την οποία οι δημοτικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και διάφορων “ανεξάρτητων” ήταν σύμφωνες, έχει σαν βασικό στοιχείο της το πέρασμα της πολιτικής του μνημονίου, γι’ αυτό έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες πολλών τομέων (παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.) και την εφαρμογή της τοπικής φορολογίας. Δικαιολογούν αυτή την επιλογή τους στο όνομα δήθεν της “αυτοτέλειας” της Τοπικής Διοίκησης και προτείνουν τη “φορολογική εξουσία” της, δηλαδή να διαχειρίζεται φόρους.


Οι Προϋπολογισμοί των Δήμων έχουν άμεση σχέση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό όχι μόνο προς τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και των κατευθύνσεων που δίνει η κυβερνητική πολιτική για να πετύχει τους στόχους του μνημονίου. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει 500 εκατ. μείωση χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης για κάθε ένα από τα 2011-2013, όπως έχει δεσμευτεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2010.


Επίσης παρακρατεί το 10% της κρατικής χρηματοδότησης που η ίδια έχει ψηφίσει με τον προϋπολογισμό σε δήμους και περιφέρειες σαν “μαξιλάρι” για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού με βάση το μνημόνιο. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές σε έργα και υπηρεσίες, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα.


Όλα αυτά οδηγούν μακροπρόθεσμα στην “αυτοτελή” λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης και των υπηρεσιών της, δηλαδή να λειτουργούν με ίδιους και όχι κρατικούς πόρους (υγεία-πρόνοια-σχολεία κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες θα καλούνται να πληρώσουν ξανά για υπηρεσίες που έχουν πληρώσει ήδη μέσα από την αντιλαϊκή φορολογία που υπάρχει. Θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.


Ο απολογισμός


“Ένα χρόνο μετά το μνημόνιο (…) το σχέδιο πέτυχε σε σχέση με τη μείωση των μισθών και συντάξεων, τη μαζική συρρίκνωση κάθε είδους δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τις αθρόες αντιδραστικές ανατροπές, σε όλο το φάσμα των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων. Στον αντίποδα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, για εκείνους στο όνομα των οποίων δήθεν πάρθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνουν χειροτέρευση.


Τα 300 δισ. χρέους στα οποία οδήγησε η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, μαζί με τα πρόσθετα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, δεν πρόκειται να πληρωθούν όσα μέτρα και αν πάρουν οι κυβερνώντες. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι τράπεζες-κάτοχοι τίτλων του ελληνικού δημοσίου, που επιδιώκουν να “χάσουν” όσο γίνεται λιγότερο. Γι’ αυτό ενεπλάκησαν στην υπόθεση ΕΕ-ΔΝΤ. Για να … αναβάλουν, όσο γίνεται περισσότερο χρονικά, τη στιγμή που δε θα υπάρχει δυνατότητα να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο τα δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που αξιώνουν οι τραπεζίτες και τα άλλα παράσιτα που θησαυρίζουν από τη διαχείριση του χρέους.


Να επιμηκύνουν, δηλαδή, μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και κατακτήσεων. Έτσι, χωρίς να το ομολογούν δημόσια, ακολουθούν πολιτική ελεγχόμενης πτώχευσης. Αναπόφευκτα, η οικονομική κρίση του καπιταλισμού οδηγεί σε μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια της εργατικής δύναμης.


Η κρίση υπερ-συσσώρευσης κεφαλαίων θα ξεπεραστεί μόνο αν, μαζί με τη μαζική ανεργία και τη μεγάλη μείωση μισθών και ημερομισθίων, κλείσουν παραγωγικές μονάδες, κατεβάσουν ρολά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, απαξιωθούν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους οι τραπεζίτες.


Συζητάμε τον προϋπολογισμό του Δήμου την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός εξάγγειλε νέα δυσβάστακτα μέτρα για τους Έλληνες εργαζόμενους. Η παραχώρηση της κρατικής περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους υλοποιείται μέσα από διάφορες μορφές.


Με την απελευθέρωση των αγορών σε επίπεδο ΕΕ και την ιδιωτικοποίηση των πρώην κρατικών μονοπωλίων σε διάφορους τομείς όπως της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της δράσης των συσσωρευμένων ιδιωτικών κεφαλαίων, τη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς, την απώλεια θέσεων εργασίας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα.


Οι απολύσεις, η μείωση των μισθών, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας αποτελούν τις συνέπειες της απελευθέρωσης των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων. Η ίδια η ζωή επίσης έχει αποδείξει ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός ότι μετά από την απελευθέρωση της αγοράς θα έχουμε καλύτερα και φθηνότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες για το λαό.


 Οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια με τις συνεχείς αυξήσεις στα εισιτήρια και τα τιμολόγια αποτελούν αδιάψευστο γεγονός.


Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα ανταποδοτικά τέλη και θα παλέψουμε για την κατάργησή τους. Απαίτησή μας είναι να καταργηθεί κάθε τέλος ή φόρος σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, σε δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ωδεία κ.λπ. Παλεύουμε για :


·Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών  και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι της Τ.Δ. από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.


·Φορολογία 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας.


·Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.


·Να επιστραφούν παρακρατημένοι πόροι 12 δισ. για τους δήμους. Αυτό έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τα όργανα της τοπικής διοίκησης ΚΕΔΚΕ που από κοινού οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. με αποφάσεις τους συμφώνησαν στη διαγραφή 12 δισ., αποδεχόμενοι έναντι αυτού το ποσό των 1,711 δισ. σε οκτώ (8) ετήσιες δόσεις.


Μέρος των παρακρατηθέντων (2 δισ.) προοριζόταν για χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Τοπική Διοίκηση, για έργα και υπηρεσίες για το λαό και αποδόθηκαν για άλλη μια φορά στους επιχειρηματίες. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους.



Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό


και μέσω αυτού τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική.


Βασικό κριτήριο για μας είναι η οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων δημοτών. Με βάση αυτή τη θέση μας ζητήσαμε ήδη από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθούν μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά αδύνατων χαμηλοσυνταξιούχων, ΑΜΕΑ, χαμηλόμισθων.


Ζητάμε να αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας ύδρευσης αποχέτευσης για μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν στα όρια του Δήμου, ενώ διεκδικούμε τη μείωση των τελών για μισθωτούς – αυτοαπασχολούμενους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς και ανέργους.


Να γίνουν αυξήσεις είτε από το Δήμο είτε από την κυβέρνηση:


·Στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που καταβάλουν οι τράπεζες, τα εμπορικά κέντρα, τα Σούπερ Μάρκετ, τα εργοστάσια κ.λπ.


·Στα τέλη διαφήμισης, εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών, εκμετάλλευσης λατομείων βιομηχανικών ορυκτών, στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων εμπορικών και βιομηχανικών χώρων.


Διεκδικούμε να καταργηθούν ή να μειωθούν τέλη όπως:


·τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τέλη για το πολιτισμό, τέλη στον αθλητισμό με τη μορφή της συνδρομής κλπ., το τέλος στάθμευσης οχημάτων αφού ήδη οι κάτοχοί τους πληρώνουν πανάκριβα τα τέλη κυκλοφορίας, το τέλος χρήσης φυσικών ιαματικών πηγών αφού η παροχή πρέπει να είναι δωρεάν για τους ασθενείς.


Απαιτούμε αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας.


Διεκδικούμε την άμεση κατάργηση τελών καθαριότητας και φωτισμού για ανέργους και φτωχούς συνταξιούχους – μισθωτούς.


Προτρέπουμε το Λαό να κινητοποιηθεί για όλα τα παραπάνω και για την αποτροπή επιβολής διοδίων και στην περιοχή μας. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.


Η διέξοδος και οι λύσεις προοπτικής για το λαό μπορεί και πρέπει να αναζητηθούν προς άλλες κατευθύνσεις. Κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις καταστροφές που προκαλεί η κερδοφορία τους. Κόντρα στις οικονομικές κρίσεις, στα ελλείμματα και τα χρέη, που γεννά η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.


Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή του ίδιου του συστήματος”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button