Ειδήσεις

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

15 Αυγούστου!! Η Κοίμηση της Θεοτόκου!

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, γιορτάζεται τον Δεκαπενταύγουστο είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και θεωρείται το «Πάσχα του καλοκαιριού». Είναι επίσης  μια από τις επίσημες αργίες του Ελληνικού κράτους. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το “Πάσχα” του καλοκαιριού. Επίσης, λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί.

Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.

Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.

Η λατρεία στο πρόσωπό της Παναγίας εκφράζεται μέσα από τα εκατοντάδες ονόματα που της έχουν προσδώσει οι πιστοί και πολλά είναι και τα ονόματα που γιορτάζουν όπως:

Γεθσημανή, Γιώτα, Γιώτης, Δέσποινα, Δέσπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Ελώνα, Ελόνα, Ζέπω, Ηλιοστάλακτη,  Θεοτόκης, Θεοτοκία, Ιεσθημανή, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρυσταλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα, Μαρία (για παντρεμένες γυναίκες), Μάριος, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρινίκη, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαριέττα, Μαρούσα, Μάρσια, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαριάντζελα,  Μαργετίνα, Μαρινέλα, Μιρέλλα, Μυρελλα, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μιρεϊγ, Ντέπη, Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος,  Πανίκος, Παναγιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα, Πάνη, Πέπη, Πιπίνα, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά, Τάκης, Τότα, Τούλα.

Χρόνια πολλά & Ευτυχισμένα

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button