Διεκδικούν την καταβολή του 12%

Την επιδότηση του 12% επί του κόστους εργασίας διεκδικούν έξι κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας και Δράμας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου το πρόβλημα της μη καταβολής του 12% επί του κόστους εργασίας πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ξάνθη, όπου το τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ αρνήθηκε να καταλάβει τη συγκεκριμένη επιδότηση σε έξι κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι κομμωτές-τριες, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, η εκτύπωση εφημερίδων-τυπογράφοι, καθώς δεν τις θεωρεί μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Την επιδότηση του 12% επί του κόστους εργασίας διεκδικούν έξι κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας και Δράμας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου το πρόβλημα της μη καταβολής του 12% επί του κόστους εργασίας πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ξάνθη, όπου το τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ αρνήθηκε να καταλάβει τη συγκεκριμένη επιδότηση σε έξι κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι κομμωτές-τριες, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, η εκτύπωση εφημερίδων-τυπογράφοι, καθώς δεν τις θεωρεί μεταποιητικές επιχειρήσεις.


Εν συνεχεία και οι υπόλοιποι κατά τόπους ΟΕΑΔ των όμορων νομών επανεξέτασαν τη μέχρι τώρα στάση τους ως προς την καταβολή ή μη της επιδότησης του 12%.


Από την πλευρά τους οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι εφόσον οι παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων είναι εγγεγραμμένες στα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια, τη δικαιούνται.


Ύστερα από διαμαρτυρία των επαγγελματιών προς το Υποκατάστημα του ΟΑΕΔ Ξάνθης, εκείνο με τη σειρά του απηύθυνε ερώτημα στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ εάν το δικαιούνται κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι που έχουν συνεργεία και απασχολούν υπαλλήλους, και οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στα Επιμελητήρια.


Με τη σειρά του ο κεντρικός ΟΑΕΔ απευθύνθηκε με ερώτημά του προς τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους, η οποία το παρέπεμψε στη Νομική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.


Η οποία και στο τέλος αποφάνθηκε ότι την επιδότηση του 12% επί του κόστους εργασίας δικαιούνται να τη λαμβάνουν οι έξι αυτές επαγγελματικές τάξεις εργαζομένων, όπως δήλωσε στον “Α”, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου.


Βέβαια στο όλο θέμα που ταλανίζει εδώ και μήνες τις Ομοσπονδίες, δεν έχει δοθεί ακόμη λύση παρά τη θετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.


Έτσι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, προγραμματίστηκε σύσκεψη όλων των Ομοσπονδιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή στάση που θα κρατήσουν, πιέζοντας για την επίλυση του ζητήματος.


Η συνάντηση ορίστηκε για χθες στις 7:30 μμ στην Κομοτηνή, στην οποία και κλήθηκε να παραστεί το μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και μέλος της ΓΕΣΕΒΕΕ, κ. Νίκος Αντζινάς.


“Θα μας ενημερώσει για το πού βρίσκεται η υπόθεσή μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε προκειμένου σε χαλεπούς καιρούς, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που θα πρέπει να πάρουμε.


Οι επαγγελματικές αυτές τάξεις, στις οποίες ο ΟΑΕΔ αρνείται να καταβάλει την επιδότηση του 12%, εφόσον είναι εγγεγραμμένες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και απασχολούν υπαλλήλους, πιστεύουμε πως τη δικαιούνται και θα πρέπει να την εισπράττουν”,υπογράμμισε στην εφημερίδας μας ο κ. Τσιακίρογλου, προχθές το βράδυ, μια μέρα πριν από τη συνάντηση στην Κομοτηνή.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button