Ειδήσεις

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤHN ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ΠΡΟΣ: Τσέπελη Εμμανουήλ - Δήμαρχο Ξάνθης Ζερενίδη Ιωάννη – Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας

Βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, με τις θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Νομό μας και στον Δήμο μας να χτυπάνε κόκκινο, αγγίζοντας τους 40ºC. Ήδη εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την χώρα, στην Πάτρα, στη Ρόδο, στο Αγρίνιο, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α. που έχουν προκαλέσει την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, καλλιεργήσιμων περιοχών, κατοικιών, αλλά και απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Δυστυχώς δεν απέχουμε πολύ από τέτοιες εικόνες, αφού την Πέμπτη 29 Ιουλίου είχαμε πυρκαγιά μικρής έκτασης ευτυχώς, σε δασική έκταση στην περιοχή του Κενταύρου του Δήμου Μύκης που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Π.Υ. Ξάνθης χωρίς να επεκταθεί, μια περιοχή (Δήμος Μύκης) που στερείται Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή Πυροσβεστικού κλιμακίου.

Ήδη με την επίσκεψή μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσίας Ξάνθης την Παρασκευή 30/07/2021 διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε οχήματα, όσο και τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικά προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξάνθης και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, της περιοχής της Σταυρούπολης, Δαφνώνα, Καρυοφύτου και άλλων τοπικών κοινοτήτων.

Η κατάσταση αυτή, απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, από περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα.

Τα στοιχεία, είναι αποκαλυπτικά:

  • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
  • Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έχουν διανεμηθεί το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες και παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για άλλη μια χρονιά . Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή την φάση.
  • Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
  • Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες, όπως και η περίπτωση του Λειβαδίτη στην Ξάνθη, που είναι επιλέξιμη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

 

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

► Τι ποσό έχει δοθεί στον Δήμο Ξάνθης από τους Κ.Α.Π. και τι αντιπυρικά έργα έχουν γίνει στην Δ.Ε. Σταυρούπολης και σε όλο τον Δήμο Ξάνθης, όλο το προηγούμενο διάστημα (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασικών οδών και οικοπέδων, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α.);

► Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης για τα απαραίτητα δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ν. Ξάνθης, τα αντίστοιχα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, αλλά ποιες οι ενέργειες σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.

► Πως στελεχώνεται το αντίστοιχο τμήμα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξάνθης, για την κατάσβεση πυρκαγιών, τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό (μόνιμους και συμβασιούχους).

            Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Κοινοποίηση προς τους επικεφαλής των παρατάξεων:

Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο

Μελισσόπουλο Σάββα

Παπαχρόνη Ιωάννη

Λύρατζη Πασχάλη

Χατζηθεοδώρου Γεώργιο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button