Ειδήσεις

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤHN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το κύμα καύσωνα που κατακλύζει από την Πέμπτη 30 Ιουλίου όλη τη χώρα επιβάλλει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Το κράτος, αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργεία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Ερωτούμε τους αρμόδιους εάν στην διάρκεια του καύσωνα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36º C.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.).
  3. Εάν γίνονται συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Εάν υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Κοινοποίηση προς τους επικεφαλής των παρατάξεων:

Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο

Μελισσόπουλο Σάββα

Παπαχρόνη Ιωάννη

Λύρατζη Πασχάλη

Χατζηθεοδώρου Γεώργιο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button