Ελλάδα

Καμιά έκπτωση στην προστασία της Υγείας μας και των ζωών μας!

Άμεσα μέτρα προστασίας στου χώρους δουλειάς μπροστά στον καύσωνα

Ο παρατεταμένος καύσωνας που επίκειται τις επόμενες μέρες, επιβάλλει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στους χώρους δουλειάς για την προστασία της Υγείας μας.

Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.

Στην εστίαση μάγειρες, υπάλληλοι ταχυφαγείων δουλεύουν αρκετές ώρες σε αποπνικτικό περιβάλλον.  Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς! Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν ταυτόχρονα σε ευπαθείς ομάδες, με χρόνια νοσήματα κλπ.

Παράλληλα εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους και σε εξωτερικές εργασίες, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά – πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε για να μη θρηνήσουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά συναδέλφους μας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). 
  • Να απαγορευτεί σε όλες τις επιχειρήσεις, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να έχουν διαθέσιμη τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.
  • Άμεσοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέτρων Ατομικής Προστασίας και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης (π.χ. δωρεάν δροσερό νερό, συχνότερα διαλείμματα κ.λπ.)
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button