Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου Βιστωνίδας

Μια παλιά καπναποθήκη της Γενισέας , της έδρας του Δήμου Βιστωνίδας, αλλά και του νέου Δήμου Αβδήρων, που διασώθηκε από το πέρασα του χρόνου, από την περασμένη Κυριακή αποτελεί πλέον το χώρο που φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου Βιστωνίδας.
Έναν πυρήνα παραγωγής πολιτισμού και χώρο συνάντησης για τους κατοίκους του οικισμού και όχι μόνο, που θα μαρτυρά την πλούσια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής.

Μια παλιά καπναποθήκη της Γενισέας , της έδρας του Δήμου Βιστωνίδας, αλλά και του νέου Δήμου Αβδήρων, που διασώθηκε από το πέρασα του χρόνου, από την περασμένη Κυριακή αποτελεί πλέον το χώρο που φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου Βιστωνίδας.


Έναν πυρήνα παραγωγής πολιτισμού και χώρο συνάντησης  για τους κατοίκους του οικισμού και όχι μόνο, που θα μαρτυρά την πλούσια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής.


Παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ Παντελεήμονα, του Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, του οικοδεσπότη και Δημάρχου Βιστωνίδας, Νίκου Ζλάτκου, του πρώην Δημάρχου Βιστωνίδας και υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων, Βασίλη Τσολακίδη, καθώς και των κατοίκων της Γενισέας το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου και ανακαινισμένου κτιρίου της παλιάς καπναποθήκης, το οποίο αποτελεί μοναδική πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.


Εμφανώς ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου για χρήση από τους κατοίκους και Συλλόγους του Δήμου, ο Δήμαρχος Βιτωνίδας, Νίκος Ζλάτκος ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα η αναπαλαίωση της παλιάς καπναποθήκης, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια φιλοξενούσε τις λειτουργίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γενισέας, τόνισε ότι για τον ίδιο, αλλά και για όσους ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν χρέος και ευθύνη να αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την παράδοση, αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές την πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής.


Για αυτό και κάλεσε την επόμενη δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου να συνεχίσει την ολοκλήρωση της αναστύλωσης και των υπολοίπων κτιρίων της Γενισέας που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.


Άντεξε δυο σεισμούς


Το κτίριο της παλιάς καπναποθήκης που αναπαλαιώθηκε και αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο καλαίσθητο κτίριο που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, στοχεύοντας στο μέλλον και το οποίο προορίζεται να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού και διασυνοριακής συνεργασίας, απέκτησε σάρκα και οστά χάρη στις προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου και της Νομαρχίας, αλλά και της μηχανικού, κ. Ελένης Χατζηγεωργίου, η οποία αφιλοκερδώς εκπόνησε τη μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου.


Η παλιά καπναποθήκη που ήταν αρχικά διώροφη, άντεξε τους καταστροφικούς σεισμού του 1829  και διασώθηκε στις μέρες μας μόνο το ισόγειό της.


Σήμερα το κτίριο που θα στεγάσει το Κέντρο των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Γενισέας έχει έκταση 713 τμ και είναι κατασκευασμένο όλο από πέτρα της περιοχής της Μάνδρας και είχε αγοραστεί μεταπολεμικά από την Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή πήρε από πλειστηριασμό την καπναποθήκη και η νυν δημοτική αρχή κατόρθωσε το 2007 να την εντάξει για χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Interreg ΙΙΙ με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικών  δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση της διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε περίπου στις 330.000 ευρώ.


Ευθύνη όλων η συντήρηση και αξιοποίησή του


Μέσα από το κτίριο της καπναποθήκης στόχος είναι να αναδειχθεί η ιστορία του οικισμού της Γενισέας, αλλά και να την καταστήσει πραγματική πρωτεύουσα του νέου Δήμου Αβδήρων  που θα είναι εμφανή σε όλους και όχι μόνο στα χαρτιά, για αυτό και όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, Νίκος Ζλάτκος από εδώ και πέρα την ευθύνη για την αξιοποίηση του κτιρίου θα την έχουν όλοι.


«Η συντήρηση, αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του έργου αποτελεί ευθύνη όλων μας και δη των κατοίκων της Γενιέσας, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, αφού επεσήμανε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπερκεράστηκαν για να γίνει πράξει η αναστύλωση της καπναποθήκης, στάθηκε ιδιαιτέρα στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας και της προσέγγισης των λαών μέσω του πολιτισμού,  ευχόμενος το Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Διασυνοριακής Συνεργασίας του Δήμου Βιστωνίδας να βοηθήσει πολιτιστικά, οικονομικά και αναπτυξιακά την περιοχή.


Από την αρχιτεκτονική κληρονομιά στην πνευματική 


Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την τελετή των εγκαινίων του κτιρίου της καπναποθήκης, ακολούθησε και η πρώτη εκδήλωση μέσα στο χώρο της.


Παρουσία των κατοίκων της Γενισέας ο Δήμαρχος Ξάνθης, μαζί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και τους δυο συγγραφείς, κυρίους Δημήτρη Μαυρίδη και Γιώργου Τσιγάρα αναφέρθηκαν και στην εκδοτική προσπάθεια του δήμου με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της έδρας του Δήμου.


Συγκεκριμένα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «ΓΕΝΙΣΕΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ-ΤΌΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ».


Ένα βιβλίο που μιλά για τη Γενισέα, την ιστορία, τα κτίρια τους ανθρώπους, τις παραδόσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται, ενώ περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και χάρτες.


Άλλωστε ο αγροτικός σήμερα οικισμός της Γενισεάς κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τρεις αιώνες μετά την ίδρυση του από τους Οθωμανούς Τούρκους κατακτητές της Θράκης εξελίσσεται σε κέντρο παραγωγής του καλύτερου καπνού του κόσμου. Πρόκειται για τα φημισμένα καπνά Γένιτζε, πηγή μεγάλου πλούτου για την περιοχή. Από την εποχή εκείνη χρονολογούνται επίσης και οι καπναποθήκες που διασώζονται ακόμη στη Γενισέα, κτισμένες από τους Ηπειρώτες οικοδόμους με πέτρα από το γειτονικό λατομείο της Μάνδρας των Αβδήρων κα με τέχνη και μεράκι πολύ.


 


                                                                          Δέσποινα Γκούμα


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button