Σημαντική βράβευση για μια Ξανθιώτισσα….

Η καθηγήτρια Μαθηματικών και υπεύθυνη του Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ξάνθης, κ. Ράνια Εξάρχου-Βασιλούδη, είναι ανάμεσα εκατό εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα που σήμερα βραβεύει το Υπουργείο Παιδείας.


Σημαντική βράβευση  για μια Ξανθιώτισσα….


 


Η καθηγήτρια Μαθηματικών και υπεύθυνη του Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ξάνθης, κ. Ράνια Εξάρχου-Βασιλούδη, είναι ανάμεσα εκατό εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα που σήμερα βραβεύει το Υπουργείο Παιδείας.


Συγκεκριμένα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος στην Αθήνα, η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, θα απονείμει τιμητικές πλακέτες σε 100 εκπαιδευτικούς που είχαν να επιδείξουν σημαντικές δράσεις σε καινοτομίες.


Είναι γνωστή άλλωστε η σημασία που δίνει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια σε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις.


Σε ότι αφορά τη βράβευση της κ. Εξάρχου, έχει να κάνει με ένα ντοκιμαντέρ που γύρισε αναφορικά με τον ποταμό Κόσυνθο. Μέσα σε μια ταινία μικρού μήκους, διαθεματικής προσέγγισης έχει καταγράψει το πλούσιο υλικό  που συγκεντρώθηκε μέσα σε έξι με επτά χρόνια μέσα από δράσεις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές που υλοποιήθηκαν από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ξάνθης, για τη διαχρονική παρουσία του ποταμού Κόσυνθου και όσων συνδέονται γύρω από αυτό.


 


 


Μεγαλύτερη αυτή τη φορά η συμμετοχή στην απεργία


 


Δυσοίωνα τα μηνύματα για τους εργαζόμενους


 


Πλάνο δράσης με τη νέα ηγεσία  της ΓΣΕΕ


 


Με πιο δυναμική την συμμετοχή των εργαζομένων του νομού Ξάνθης, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε η 24ωρη  γενική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Όπως και στην προηγούμενη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου, δυο ήταν οι απεργιακές  συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στην Ξάνθη, η πρώτη στης δέκα το πρωί της Πέμπτης, αυτή του ΠΑΜΕ στην Κεντρική πλατεία και η δεύτερη στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.


Στην πορεία του ΠΑΜΕ, σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια, στο ύψος της Μιχ. Καραολή, κοντά στην ΑΤΕ, όπου διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων της πορείας.


Σε ότι αφορά τα ποσοστά της απεργίας στο νομό Ξάνθης, σαφώς ήταν κάπως υψηλότερα από αυτά της προηγούμενης απεργιακής κινητοποίησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει  ότι μπορεί να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά, αφού δεν καταγράφουν την πραγματική εικόνα δυσφορίας και αντίθεσης των εργαζομένων στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.


Πάντως ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στον «Α» για την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης σημείωσε χαρακτηριστικά « η εκδήλωση ήταν καλή, είχε αρκετό κόσμο, κάναμε και την καθιερωμένη διαδήλωση, νομίζω ότι τα πήγαμε καλά. Ωστόσο θέλω να πω ότι ο αγώνας μας δε σταματά εδώ και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι μόνο με τη συμμετοχή τους στις απεργίες, όταν βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους ενωμένοι και δυνατοί μπορούν να καταφέρουν πολλά, όπως καταφέραμε παλιά την απόσυρση του νομοσχεδίου Γιαννίτση. Και φυσικά δε θα πρέπει να εφησυχάζουν γιατί έρχονται και άλλα πιο επώδυνα μέτρα».


Όσο για το αν θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και τη μορφή που θα πάρουν, ο πρόεδρο του ΕΥΚ Ξάνθης, κ. Μπεμπεκίδης σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί μετά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και την εκλογή της νέας ηγεσίας του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων  στον ιδιωτικό τομέα την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία και θα αποφασίσει το πλάνο δράσης του αγώνα.


Στο μεταξύ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ, κ. Αρχοντής Δαουτάκης κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην προχθεσινή απεργία, σημείωσε ότι δεν ήταν ικανοποιητική, αφού το ποσοστό της άγγιξε μόλις το 27%, αν και περιμένανε μεγαλύτερη συμμετοχή.


«Δεν είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι. Η μη συμμετοχή των εργαζομένων έδειξε ότι κάπου κουράζουν και οι απεργίες, ότι πρόβλημα συντονισμού και έλλειμμα συνδικαλιστικού καθήκοντος. Βέβαια συνέπεσαν πολύ κοντά οι δυο απεργίες που κηρύξαμε και για αυτό ίσως και να μην προλάβαμε να τις προετοιμάσουμε σωστά, να τις οργανώσουμε και να πείσουμε τους εργαζομένους να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση της Πέμπτης, η οποία η αλήθεια είναι πως ήταν καλύτερη από αυτή της 24ης Φεβρουαρίου, η οποία θύμιζε ¨μνημόσυνο του 14ου μισθού¨».


Τέλος και οκ. Δαουτάκης εξέφρασε το φόβο του για πλημμυρίδα νέων μέτρων τον ερχόμενο Ιούνη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τους εργαζόμενους, καλώντας τους να ανασκουμπωθούν για νέες κινητοποιήσεις μετά και την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία και θα αποφασίσει μαζί με την ΑΔΕΔΥ τη μορφή που θα έχουν τα  επόμενα βήματα του αγώνα.


 


                                                                        Δέσποινα Γκούμα 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button