Ειδήσεις

Υποδοχή πορείας Κύπριων μοτοσικλετιστών στο Αυξέντιο
«Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, σας ενημερώνει ότι στα πλαίσια της «Πορείας Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού 2021», που πραγματοποιεί η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα έχουμε τη χαρά και τη τιμή να τους υποδεχτούμε εδώ στην Ξάνθη μας, στο χωριό του Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Αυξέντιο.

Οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές ξεκινούν την πορεία τους από Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου θα βρεθούν στις Καστανιές Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, θα τους υποδεχτούμε στο Αυξέντιο, όπου προγραμματίζονται οι παρακάτω δράσεις:

  • Στις 10:00π.μ. άφιξη της πορείας και υποδοχή της στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο Ξάνθης
  • Στις 10:30 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Γρηγόρη Αυξεντίου, από τον επικεφαλής της πορείας, το δήμαρχο Αβδήρων και την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης
  • Επίσκεψη – ξενάγηση στο «Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου, «Γρηγόρης Αυξεντίου»», όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων θα δώσει αναμνηστική πλακέτα του χώρου.
  • Αναχώρηση πορείας με πέρασμα της από την Κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Η πορεία στη συνέχεια θα συνεχίσει για Θεσσαλονίκη και για τους άλλους προορισμούς.

Την πορεία απαρτίζουν συμβολικά 30 Κύπριοι μοτοσικλετιστές και δύο αυτοκίνητα συνοδοί. Συνοδοί της πορείας είναι η μάνα του Ισαάκ Ισαάκ και η κόρη του η οποία γεννήθηκε ένα μήνα μετά την βάρβαρη και εν ψυχρώ δολοφονία του πατέρα της από τους Τούρκους.

Παρακαλούμε τους συν δημότες μας και όλα τα μέλη των Συλλόγων της Ξάνθης όπως τιμήσουν με την παρουσία τους την πορεία. Ας δείξουμε όλοι έμπρακτα την συμπαράσταση μας στον αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου μας, αλλά και ότι δεν ξεχνάμε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τη δικαίωση των εν ψυχρώεκτελεσθέντων Ισαάκ και Σολωμού. Ας δείξουμε ότι οι προαιώνιοι δεσμοί Θράκης- Κύπρου που ξεκίνησαν πριν από 5000 χρόνια με τους Θρακόφρυγες και συνεχίστηκαν από το Γρηγόρη Αυξεντίου και το Διονύσιο Καρδιανό, έχουν συνεχιστές κι εμάς σήμερα.

Για ενημέρωση σας σας επισυνάπτουμε το σχετικό δελτίο για όλη τη πορεία.

Με τιμή

Η Πρόεδρος Του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Ελένη Χατζηγεωργίου

Από την 1 η  μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπριών μοτοσικλετιστών θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, θα φτάσουν στις Καστανιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό που φέρει ομώνυμο τίτλο, η μνήμη θα τρέξει ξανά και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού

1-11 Ιουλίου 2021

Η μνήμη τρέχει ξανά: Από τη Θράκη στην Κερύνεια, από την Μακεδονία στην Αχαιών Ακτή.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button