Ο αφιερωματικος τόμος 374 σελίδων για το 1821  του περιοδικού   “Ενδοχώρα” που εκδίδεται στην Αλεξανδρούπολη για πάνω από τριάντα χρόνια,  τόμος ο οποίος   κυκλοφόρησε πριν από λίγο με την επιμέλεια του Ι. Κουριαννίδη, του Δ. Κασαπίδη και του γράφοντος,  με πρωτότυπες εργασίες απο καταξιωμένους επιστήμονες και φιλοτεχνήθηκε στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλό του απο νέους δημιουργούς, αναδεικνύει τα γεγονότα και τα πρόσωπα της εθνεγερσίας.

Στην εισαγωγή την οποία υπογράφω σημειώνω, μεταξύ των άλλων τα εξής:  “Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, αναδεικνύουμε το κυρίαρχο για την ελληνική οντολογία, για την εθνική μας επιβίωση και συνέχεια, γεγονός.

Οι στιγμές της Επανάστασης, οι καθοριστικές μάχες, τα πρόσωπα είναι παρόντα μέσα από τα κείμενα του ειδικού αυτού τεύχους:  “Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ’ ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά”

Τα κείμενα  συμβάλλουν στις οφειλόμενες πράξεις τιμής στους απελευθερωτές μας, αλλά και στην κατάθεση ενός Ελληνικού λόγου  ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση….”

http://malkidis.blogspot.com/

Από το Εισαγωγικό του Θεοφάνη Μαλκίδη:

“Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, αναδεικνύουμε το κυρίαρχο για την ελληνική οντολογία, για την εθνική μας επιβίωση και συνέχεια, γεγονός.

Οι στιγμές της Επανάστασης, οι καθοριστικές μάχες, τα πρόσωπα είναι παρόντα μέσα από τα κείμενα του ειδικού αυτού τεύχους. “Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ’ ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά”

Ο βίος, τα κείμενα, τα πρότυπα και τα παραδείγματα της συγγνώμης που είχαν την τόλμη να ζητήσουν από εκείνους που έβλαψαν αλλά και όσους δεν έβλαψαν, η συγχώρεση στους διώκτες τους και τους δολοφόνους των παιδιών τους παραδίδονται από τις επαναστατημένες γενιές του 1821 στις σημερινές και τις αυριανές.

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην ειδική έκδοση της “Ενδοχώρας”, έκδοση που επιμελήθηκε ο Ιωάννης Κουριαννίδης, ο Δημήτρης Κασαπίδης και ο γράφων, συμβάλλουν στις οφειλόμενες πράξεις τιμής στους απελευθερωτές μας, αλλά και στην κατάθεση ενός λόγου ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση, αφού εκτός από τα αναγκαία αναλυτικά εργαλεία και τις απαραίτητες ερευνητικές μεθόδους, χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων όροι όπως Ελληνικότητα, Έθνος, όροι οι οποίοι έχουν σχεδόν εξαφανισθεί ή/και “ποινικοποιηθεί”….

Η συλλογική αυτή προσπάθεια για την προσέγγιση της Επανάστασης του 1821, καρπός της ερευνητικής και συγγραφικής εργασίας επιστημόνων από διαφορετικά πεδία, περιλαμβάνει τις εξής εργασίες: “Τα πυρπολικά. Η ιστορία τους και η συμβολή τους στην εθνεγερσία 21” του Αθανασίου Λ. Κόρμαλη. “Συμβολοποίηση των μνημείων της Επανάστασης του 1821: Η περίπτωση του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο της Σάμου” του Μανώλη Γ. Βαρβούνη. “Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης: 1η Σεπτεμβρίου 1821” του Θεοφάνη Μαλκίδη. “Ηρωίδες του Γένους – Αμαζόνες της Λευτεριάς” (ποιήματα) της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου. “Η 25η Μαρτίου 1821” (ποίημα) της Αρετής Σεφερλή – Καρατζά. “Γυναίκες του Ζαλόγγου (Ο χορός του Ζαλόγγου)” (ποίημα) της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου.

“Το 1821 και η αλήθεια μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια” του Κώστα Δ. Ξενιώτη. “Η συμμετοχή της περιοχής της Έδεσσας στην εθνεγερσία τού 1821” του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη. “Τό μήνυμα καί η σημασία της Επαναστάσεως του 1821” του Αντωνίου Αντωνάκου. “Τουρκοκρατία – Τρία δημοτικά τραγούδια της Θράκης” για την αντιγραφή: Θεόδωρος Π. Μποράκης. “Η μάχη της Πέτρας” του Κωνσταντίνου Σπίνου. “1821 – 2021 μετ? Χριστόν. Ταξείδι εθνικής αυτογνωσίας” του Αθανασίου Παπατζίμα. “Η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών στην εθνική παλιγγενεσία του 1821” του Φιλόθεου Κεμεντσετζίδη.

“Η επέτειος των 200 χρόνων ως πεδίο επιθεώρησης των εθνικών αντανακλαστικών” του Δημήτρη Μάρτου. “Η επαρχία Γρεβενών στην επανάσταση του 1821” του Αποστόλου Παπαδημητρίου. “Πρόσωπα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και του Φιλελληνισμού στήν Εθνεγερσία του 1821” της Δήμητρας Ρετσινά – Φωτεινίδου “Αναστάσιος Πολυζωίδης. Το σύμβολο της δικαστικής ανεξαρτησίας” του Γεωργίου Τάτσιου. “Το αίμα των Νεομαρτύρων στόν βωμό της Πίστεως και της ελευθερίας του Γένους” του Φωτίου Δ. Μιχαήλ. “Ενδοξότατοι Αγάδες σας χαιρετώ (διήγημα)” του Παναγιώτη Αντωνόπουλου. “Το ταξείδι ενός Βρετανού στον Έβρο την χρονιά που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος (1830)” του Πέτρου Αλεπάκου. “Η κατά Χριστόν ελευθερία” του αρχιμ. Διονυσίου Κατερίνα. “Ήταν άκαιρη η απόφαση για την Επανάσταση;” του Μελέτη Η. Μελετόπουλου “Οι Βιζβίζηδες (θεατρικό – προδημοσίευση)” του Κώστα Θρακιώτη. “Η άγνωστη μάχη του Μαραθώνα (Ιούλιος 1824)” του Γιάννη Β. Πέππα. “Μεσολόγγι” του Κώστα Τάταρη. “Η Κάλυμνος στην Επανάσταση του 1821. Γνώση πολύτιμη στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξή της” του Παναγιώτη Γιαμαίου. “Η συμμετοχή των Κυπρίων στην Εθνεγερσία του 1821” του Ιακώβου Γερούδη. “Κάποιες σκέψεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση” του Μιχαήλ Γ. Δανίκα. “Θράκη και Επανάσταση” του Αδαμαντίου Κοντοζάκη. “Η συμμετοχή των Θρακών στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821” του Νίκου Θ. Τσουμπάκη.

“Στους δρόμους του πεπρωμένου (διήγημα, Εμμ. Παπάς)” του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη. “Θυσία και θυσίες: Ένας αναστοχασμός για το 1821” του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. “200 χρόνια από το 1821. Οι αποδομητές του επί το έργον” του Δημητρίου Σαββίδη. “Τα παθήματα των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά την Τουρκοκρατία” του Δημήτρη Νατσιού. “Πριγκίπισσα Ελισάβετ Υψηλάντη. Η “Πρωτομάνα των Φιλικών”. Μια ξεχασμένη μορφή τού 1821″ του Γιώργου Μπάρμπα. “Τό 1821 και οι Βλαχόφωνοι Έλληνες” της Κούλας Λέντζιου – Τρίκου.”

Ζητήστε την “Ε” στο 6977462806, στο mail: endohora@yahoo.gr και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα με αντικαταβολή Ε 12 χωρίς επιβάρυνση ταχυδρομικών τελών.