Ειδήσεις

Προστατίτιδα και άλλα ζητήματα που θέλετε να γνωρίζετε για τον προστάτη

Ο προστάτης είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο οργανισμό του ανδρός, διότι χρειάζεται προσοχή και εξέταση μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Πάμε να δούμε όλες τις ασφαλείς ιατρικές πληροφορίες που χρειάζεται κάθε άντρας να γνωρίζει για την προστατίτιδα και άλλα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν.

Τι είναι η προστατίτιδα και ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Η προστατίτιδα είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον προστάτη και θεωρείται ως η πιο συχνή στους άντρες παγκοσμίως. Ανήκει στις ουρολογικές παθήσεις και πιο συγκεκριμένα είναι μια φλεγμονή που προκύπτει στον προστάτη και ταλαιπωρεί τους άντρες μέχρι 50 ετών το πολύ. Συνήθως βλέπουμε δύο περιπτώσεις της πάθησης, που είναι η χρόνια και η οξεία.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται συνήθως είναι τα εξής:

  • Πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση
  • Δυσκολίες στην ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Πόνος στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα
  • Εκσπερμάτιση με δύσκολο τρόπο
  • Πόνος ή δυσφορία στο πέος
  • Συμπτώματα γρίπης, αν έχουμε την περίπτωση της βακτηριακής προστατίτιδας

Πότε γίνεται βιοψία προστάτη;

Η συγκεκριμένη διαδικασία λήψης δείγματος του προστατικού αδένα με βελόνα διενεργείται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις:

  • Αυξημένη τιμή PSA, που εκτιμάται σε πάνω από 4ng/ml (οι τιμές αυτές είναι φυσιολογικές αν ο άντρας είναι πάνω από 50 ετών, πχ κοντά στην ηλικία των 70 ετών)
  • Εξέταση δακτυλική που παρουσιάζεται μη φυσιολογική: Η ίδια είναι η πιο βασική διαγνωστική εξέταση κατά την οποία ο ιατρός εισάγει τον δείκτη του χεριού για να ψηλαφίσει την επιφάνεια του προστατικού αδένα. Οι μη φυσιολογικές ενδείξεις είναι ύποπτες περιοχές με οζίδια ή σκληρίες
  • Συνδυασμός των 2 παραπάνω ενδείξεων
  • Προγραμματισμένη βιοψία σε περιστατικό καρκίνου το προστάτη που έχει ήδη διαγνωστεί.

Το κόστος και η διαδικασία της βιοψίας καθορίζονται από συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα που διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερειακά για αυτήν κλείνοντας ένα ραντεβού με τον Ουρολόγο Ι. Μπελημπασάκη.

Τι είναι η Turis διουρηθρική προστατεκτομή;

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά στην προστατεκτομή με τον πιο σύγχρονο και ασφαλή τρόπο. Η μέθοδος Τούρις εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η πραγματοποίησή της γίνεται με χειρουργική αφαίρεση ενός μέρους του προστατικού αδένα μέσω της ουρήθρας.

 Αν θέλεις να λάβεις περισσότερες πληροφορίες για τα ζητήματα που αφορούν στον προστάτη, επισκέψου την ηλεκτρονική σελίδα Athens Urology και ενημερώσου πλήρως, με κάθε ασφαλή ιατρική λεπτομέρεια!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button