Ειδήσεις

To webinar του Λεύκιππου Ξάνθης για την χρησιμότητα των απινιδωτών

Η τρομακτική στιγμή της κατάρρευσης του ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν (στο παιχνίδι του EURO, Δανία-Φινλανδία) στον οποίο άμεσα έγινε χρήση απινιδωτή, έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της ύπαρξης του συγκεκριμένου -σωτήριου- μηχανήματος. Πρόσφατα, ο Λεύκιππος Ξάνθης, με αφορμή την τοποθέτηση 18 απινιδωτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό σύλλογο “Kids Save Lives” (έχει ως μότο του πως “όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμη και τα παιδιά”) διοργάνωσε webinar που αφορούσε “μαθήματα” πρώτων βοηθειών καθώς και το πώς χρησιμοποιείται ένας απινιδωτής σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου από τον Αναστάση Στεφανάκη ο οποίος εκπροσώπησε το “Kids Save Lives”, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την επιβίωση θυμάτων καρδιακής ανακοπής ενώ η έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους και η χρήση απινιδωτή από τους πρώτους ανταποκριτές εντός 3-5 λεπτών, βοηθάει στην επιβίωση του 50%-70% των θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.
“Πρέπει να βάλουμε σε όλη την Ελλάδα απινιδωτές“, υπογράμμισε ο κ. Στεφανάκης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι… “δύο εκπαιδευμένα χέρια και ένα σωτήριο μηχάνημα σώζουν ζωές. Η χρήση του απινιδωτή έχει δύο σημαντικές αρχές. Πρώτον, χρησιμοποιήστε τον όσο πιο σύντομα μπορείτε. Κάθε λεπτό που περνάει, μειώνονται κατά 10% η πιθανότητες να επιστρέψει στη ζωή το θύμα. Και δεύτερον, από την στιγμή που θα ενεργοποιήσετε το μηχάνημα, πατώντας το «ΟΝ», από εκείνη την στιγμή θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Μία από τις πρώτες οδηγίες είναι να τοποθετήσουμε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο γυμνό, στεγνό -χωρίς τρίχες- δέρμα του θύματος”.
Όσον αφορά την τοποθέτηση σχετικά με τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ειπώθηκε πως “στους ενηλίκους τοποθετούνται το ένα κάτω από την δεξιά κλείδα του θύματος και το άλλο κάτω από την αριστερή μασχάλη του“. Nα σημειωθεί πως το 99,51% των Διευθυντών των Σχολείων λένε “ναι” στη χρησιμοποίηση απινιδωτών μετά από παρακολούθηση του σχετικού μαθήματος από το “Kids Save Lives” και ήδη τοποθετήθηκαν 150 απινιδωτές σε σχολεία και τοπικές κοινότητες.
Δείτε video στο οποίο υπάρχουν υπερπολύτιμες οδηγίες πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button