69 χρόνια από το ηρωικό ΟΧΙ

Με τη μεγάλη παρέλαση των μαθητών, των Συλλόγων και της στρατευμένης νεολαίας κορυφώθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ. Στην Ξάνθη.

Με τη μεγάλη παρέλαση των μαθητών, των Συλλόγων και της στρατευμένης νεολαίας κορυφώθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ. Στην Ξάνθη.


Με τα διαχρονικά  μηνύματα του έπους του 1940, της Εθνικής Αντίστασης και των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, οι Ξανθιώτες τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της επετείου που ξεκίνησαν από το πρωί της περασμένης Τρίτης και κορυφώθηκαν ανήμερα της γιορτής του ηρωικού ΟΧΙ., με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης, την δεξίωση από το νομάρχη Ξάνθης  προς τιμή των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου καθώς και των αρχών και φορέων του τόπου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και την κατάθεση στεφάνων και τέλος με αποκορύφωμα τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.


Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, εξαιτίας του ότι δεν καλύφθηκαν ακόμη οι διοικητικές κυβερνητικές θέσεις, οπότε βάσει Πρωτοκόλλου σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση εκπροσωπείται από το νομάρχη της κάθε περιοχής. Ενώ σύσσωμες οι αρχές και φορείς έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις, ανάμεσα τους και οι βουλευτές του νομού Σωκράτης Ξυνίδης,του ΠΑΣΟΚ και Αλέξανδρος Κοντός της Ν.Δ. Απών για ακόμη μια φορά ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάντατζη Τσετίν.


Στο μεταξύ πλήθος Ξανθιωτών έχοντας ως σύμμαχό τους τον καλό καιρό κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια επί της 28ης Οκτωβρίου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους.


Το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όπου κατέδειξε για ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων. 


Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν οι δηλώσεις των επισήμων για τα διαχρονικά μηνύματα του έπους του ΄40.


 


Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας


«Βλέποντας τη  μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά και τους πολιτιστικούς συλλόγους να παρελαύνουν μπροστά μας αυτή την ιστορική μέρα της εποποιίας του ΄40 όπου ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ του, το οποίο είπε σε εκείνον που ήθελε να έρθει στον τόπο μας, διέσωσε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου.


Έχουμε υποχρέωση έναντι όλων εκείνων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και για να μας παραδώσουν ελεύθερο αυτόν τον τόπο, να φυλάξουμε τον τόπο μας, να φυλάξουμε την πίστη μας, την ιστορία μας, την παράδοσή μας, τη γλώσσα μας. Γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Χρόνια πολλά, ειρηνικά και ευλογημένα».


Διοικητής Δ΄ΣΣ, Σαμπάτης Ξιφαράς


«Για τη σημερινή γιορτή, την εθνική γιορτή, την επέτειο του ΟΧΙ να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά».


Σωκράτης Ξυνίδης, Βουλευτής Ξάνθης &Γραμματέας ΠΑΣΟΚ


«Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι στις δύσκολές του στιγμές μπορεί και καταφέρνει το απίστευτο. Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες άλλου είδους η μνήμη της ιστορίας μας, της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, ότι πράγματι και σήμερα μπορούμε να πετύχουμε άθλους που σήμερα φαντάζουν πολύ δύσκολοι.


Η λαϊκή ενότητα, η πίστη του λαού μας ότι μπορεί να πετυχαίνει είναι πράγματι το μέγιστο όπλο μας. Σήμερα που η πολιτική ηγεσία του τόπου δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά, νομίζουμε ότι ο συμβολισμός της ημέρας αυτής βοηθά στο να φτιάξουμε αυτήν την καινούρια εθνική αυτοπεποίθηση, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε το σχέδιο εθνικής αποκατάστασης μια πραγματικότητα για τη χώρα μας.


Χρόνια πολλά και πάντα με δύναμη και αισιοδοξία για να προχωρήσουμε μπροστά».


Γιώργος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης


«Οι μεγάλες και ισχυρές παρακαταθήκες που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας από τα αρχαία χρόνια ως τα πρόσφατα νομίζω ότι σήμερα με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, αλλά και της στρατευμένης νεολαίας, νιώθουμε σίγουροι ότι έχει και ισχυρό μέλλον. Εξήντα εννέα χρόνια μετά το γενναίο ΟΧΙ, το όχι ενός ολόκληρου λαού απέναντι σε μια προσπάθεια παραβίασης της ελευθερίας του νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να διαιωνιστεί στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους».


 


                                                                        Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button