Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: “Όλοι οι Ξανθιώτες μαζί για να αποτρέψουμε τη διάλυση του Νοσοκομείου μας”  

Μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, με θέμα την κατάρρευση του Νοσοκομείου μας, ανταποκριθήκαμε άμεσα για μια ακόμα φορά στο κάλεσμα της Ένωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο συντονιστής Γιώργος Χατζηθεοδώρου και ο υπεύθυνος του τμήματος Υγείας της ΝΕ  Γρηγόρης Στογιαννίδης, ώστε να ενημερωθούμε για τα πραγματικά γεγονότα και προβλήματα, που σήμερα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή των γιατρών για την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο λειτουργεί υποστελεχωμένο και με το προσωπικό σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης. Η μία μετά την άλλη οι κλινικές του υποστελεχώνονται. Από τους/τις  65 γιατρούς που προβλέπονται βάσει των οργανικών θέσεων υπηρετούν 31. Υφίσταται σοβαρή υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος, της Παθολογικής κλινικής, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του Νευρολογικού. Στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού της ΜΕΘ, η οποία κοντεύει να κλείσει προστέθηκε η «αποψίλωση» του Αναισθησιολογικού Τμήματος καθώς υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι από τους 7 που απαιτούνται. Η έλλειψη αναισθησιολόγου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, πέραν της μη διενέργειας των χειρουργείων.

Η λειτουργία του νοσοκομείου ως εμβολιαστικού κέντρου και νοσοκομείου μιας νόσου, του covid, υποβάθμισε το επίπεδο περίθαλψης. Για μήνες υπάρχει υπολειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων και καθυστέρηση  στις απεικονιστικές εξετάσεις. Έτσι το νοσοκομεία μας σε λίγο θα μετατραπεί σε ένα Κέντρο Υγείας.

Στην απροθυμία της κυβέρνησης να προσλάβει γιατρούς και στην έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής προετοιμασίας προστέθηκαν οι ΄΄πρωτοβουλίες΄΄ της  ΔΥΠΕ  να στείλει γενικούς γιατρούς, ως εμβολιαστές, στα νησιά, ενώ οι λύσεις που προτείνει είναι αναντίστοιχες των σοβαρότατων προβλημάτων του νοσοκομείου μας.

Υπό αυτές τι συνθήκες και κάτω από το βάρος άπειρων άλυτων προβλημάτων γιατροί εξωθούνται σε παραίτηση και η απόγνωση του προσωπικού, που παραμένει αλλά και των πολιτών, έχει φτάσει στο ζενίθ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ξάνθης είναι φυσική συνέπεια της βούλησης της κυβέρνησης, να απαξιώσει και να εγκαταλείψει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αφήνοντάς το ουσιαστικά αβοήθητο στην ισχυρότατη κρίση της πανδημίας. Το επόμενο βήμα για την κυνική κυβέρνηση της χώρας που βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία, είναι να εκποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων υγείας. «Δε χρειάζονται περιφερειακά νοσοκομεία, σε απόσταση 20, 30 χμ.»  ανάφερε προχθές ο  κ. Μητσοτάκης.

Απέναντι στην καταστροφική, για το ΕΣΥ, στρατηγική της κυβέρνησης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το «ΝΕΟ ΕΣΥ», αποκτά χαρακτηριστικά εθνικής επιταγής. Ένα ΝΕΟ ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος. Με άξονες:

  • την ενίσχυση του προσωπικού, αριθμητικά και μισθολογικά
  • τη γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ
  • την  αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές, ώστε να αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ξάνθης στέκεται στο πλάι των εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης και ενώνει τη φωνή του στην κραυγή αγωνίας τους, για το μέλλον του νοσοκομείου μας. Η πανδημία έδειξε τη σημασία του ΕΣΥ και απέδειξε πως η υγεία αποτελεί το ύψιστο δημόσιο αγαθό.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Όλοι οι ξανθιώτες μαζί για να αποτρέψουμε την διάλυση του Νοσοκομείου μας.

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button