Ειδήσεις

Στις 6 Ιουνίου «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο»
Στις 6 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο 1ος ποδηλατικός γύρος σε ψηφιακή μορφή

Με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο» ο σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών διοργανώνει τον 1ο ποδηλατικό γύρο σε virtual edition.

Η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, Ζωή Γραμμάτογλου, μίλησε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» για τη δράση αυτή.

«Είναι μέρα επιζώντων του καρκίνου. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας τρέχοντας πιο γρήγορα από τον καρκίνο. Ο ποδηλατικός γύρος θα γινόταν κανονικά αλλά λόγω κορoναϊού θα γίνει διαδικτυακά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, διοργανώνει τον 1ο Ποδηλατικό Γύρο – Virtual Edition, στις 6 Ιουνίου 2021. Με σύνθημα «Τρέχουμε πιο Γρήγορα από τον Καρκίνο» επιθυμούμε η δράση αυτή να γίνει θεσμός και να αποτελέσει ένα ακόμα εφαλτήριο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ο ποδηλατικός γύρος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Μπορεί να συμμετάσχει κάθε άτομο ή ομάδα κυριολεκτικά από όπου δύναται και θέλει. Απαραίτητες προϋποθέσεις: το κέφι και η θέληση για προσφορά στον άνθρωπο που νοσεί, στο περιβάλλον του και στο σύνολο της κοινωνίας.

Η 6η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, είναι μια ημέρα μνήμης όσων νικήθηκαν και γιορτής για όλους τους επιζώντες. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την 3η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου, σας καλούμε να φορέσουμε τις μπλούζες και τα καπέλα μας, να ανέβουμε ξανά στα ποδήλατά μας, στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο, μεμονωμένα ή με παρέα, και να στείλουμε τις  φωτογραφίες μας ως μηνύματα ενσυναίσθησης, αισιοδοξίας για τη συνολική αντιμετώπιση της ασθένειας κι ενδυνάμωσης όλων των μικρών και μεγάλων μαχητών. Επιθυμούμε, μέσα από αυτή τη δράση, να συναντηθούμε, να μοιραστούμε όμορφες στιγμές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα κοινό καλό.

Παράλληλα, δράττουμε την ευκαιρία να συνδέσουμε τη σημασία της άσκησης και της προπόνησης με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενειών αλλά και την επανένταξη των επιζησάντων στην κοινωνία. Οι ενδείξεις ολοένα και περισσότερων ερευνών καταδεικνύουν τις θετικές συνέπειες της γυμναστικής ως μέσο περιφρούρησης της σωματικής και ψυχικής υγείας των καρκινοπαθών. Με την καθοδήγηση των αρμόδιων γιατρών, κάθε ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες ενός συνολικά προσαρμοσμένου τρόπου ζωής.

Πέραν της προώθησης των ζητημάτων γύρω από την ασθένεια και την ενεργοποίηση των πολιτών στη μάχη ενάντιά της, με αυτή τη δράση αποσκοπούμε και στην ενίσχυση των προγραμμάτων του συλλόγου. Ενδεικτικά και πιο συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα που αφορά στην προσφορά στήριξης ογκολογικών ασθενών σε κοινωνικό, ψυχολογικό και νοσηλευτικό επίπεδο στο σπίτι με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, το «Μαζί και στο Σπίτι».

Η εποχή που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν μια προϋπάρχουσα σχετική εμπειρία, λόγω των οδηγιών που καλούνται να ακολουθήσουν από τη στιγμή που μαθαίνουν πως νοσούν. Η πανδημία, όμως, έχει επιφέρει πολλές αλλαγές και δυσκολίες στη ζωή τους, ενώ έχει διαβρώσει όλο το σύστημα φροντίδας του καρκίνου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι μικρότερες και αποκεντρωμένες δομές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην άμεση βοήθειά τους. Το «Μαζί και στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα μιας τέτοιας δομής.

Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν, α) την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την αποδοχή της διάγνωσης και αποφυγή εγκατάλειψης της θεραπευτικής προσπάθειας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης, β) την υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών καθώς και ανάδειξη του ρόλου τους και γ) την ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα του ασθενούς και τη διαδικασία διεκδίκησής τους. Οι υπηρεσίες του παρέχονται άνευ οικονομικού αντιτίμου, ενώ η λειτουργία του δε σταμάτησε κατά την πανδημία, με τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις στον τρόπο επαφής με τους ασθενείς.

Θεωρούμε αναγκαίες την συνέχιση, την ενίσχυση και την επέκταση, μέσω συνεργασιών, αυτού και των άλλων έργων που πραγματοποιούμε. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν εγκαταλείπουμε το παρελθόν, ως κομμάτι της ιστορίας μας, το παρόν και το μέλλον μας. Τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.

«Τοποθέτησε το χέρι σου στην καρδιά σου, μπορείς να το νιώσεις;
Αυτό είναι που ονομάζεται σκοπός.
Είσαι εδώ για έναν λόγο,
γι’ αυτό μην εγκαταλείπεις.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button