Τρίτο Μάτι

ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου η 3η Ιουνίου.
Θα την δούμε στην πιο παρακινδυνευμένα γοητευτική της μορφή.
Στη διαχρονική της διαδρομή, κάποιοι ποδηλάτες, -ισσες μας άφησαν άναυδους.
Αντλώντας ανεξάντλητη έμπνευση, ενέργεια, δύναμη, θάρρος, ενόραση και άλλες αρετές ατελεύτητες περιόδευσαν στον πλανήτη μας.
Κάποιοι άλλοι είναι στα χνάρια τους.
εικόνα.png

Ο γύρος του πλανήτη με ποδήλατο έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε από το 1980 ως το 1994 από τους γάλλους Φρανσουάζ και Κλοντ Ερβέ. To γύρο του πλανήτη με ποδήλατο έχουν επίσης πραγματοποιήσει και οι:

Η ιστορία των Ερβέ

Περιγραφή

Ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ ξεκίνησαν με τα ποδήλατά τους την 1η Απριλίου του 1980 από τη Λυών της Γαλλίας. Διέσχισαν κάνοντας πετάλι περισσότερα από 150.000 χλμ, περνώντας διαδοχικά από όλες της ηπείρους της Γης, με εξαίρεση την Ανταρκτική.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια το ταξίδι του ζευγαριού θα διαρκούσε περίπου τρία χρόνια. Παρ όλ’ αυτά η πραγματικότητα έδειξε ότι η ΄΄ αποστολή ΄΄ των δύο γάλλων ποδηλατών θα ολοκληρωνόταν δεκατέσσερα χρόνια αργότερα…

εικόνα.png
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τους δύο ταξιδιώτες δεν αφορούσε την αλλαγή της συνολικής διάρκειας του ταξιδιού, αλλά τον αριθμό των συμμετεχόντων. Στις αρχές του 1988 η Φρανσουάζ Ερβέ διαπίστωσε ότι είχε μείνει έγκυος. Συνέχισε παρόλ’ αυτά να ποδηλατεί μέχρι τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τελικά, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1988, η κόρη του Κλοντ και της Φρανσουάζ, Μανόν, γεννήθηκε στο Πάλμερστον Νορθ της Νέας Ζηλανδίας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το ποδήλατο πριν αποφασίσουν να κάνουν το γύρο του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο βιβλίο που περιγράφουν την περιπέτειά τους:

Η ιδέα [σημ. εννοεί το γύρο του κόσμου με ποδήλατο] μας γοητεύει έντονα. Συνδυάζει την αγάπη μας για τη φύση με εκείνην για τον αθλητισμό. Μόνο που, να, δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με την ποδηλασία. Μήπως αυτό αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο; Δεν βαριέσαι!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το ταξίδι των δύο γάλλων να ξεχωρίζει είναι η αυτοχρηματοδότησή του. Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες προσπάθειες που γίνονται με τη βοήθεια κάποιου χρηματοδότη ή χορηγό, ο Κλοντ και η Φρανσουάζ Ερβέ αποφάσισαν να βασιστούν στις δικές τους δυνατότητές: Πέρα από τις αρχικές τους οικονομίες (που κράτησαν για λίγα μόνο χρόνια), η χρηματοδότηση του ταξιδιού βασίστηκε στην πώληση φωτογραφιών και τη διοργάνωση διαλέξεων σχετικά με το ίδιο το ταξίδι.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button