Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει που και με ποιο τρόπο θα οδηγήσουν οι εξελίξεις.

Καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν οι χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ από τις αντίστοιχες χώρες που έχουν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και οι πρώην χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και έχουν υψηλούς δείκτες και ρυθμούς ανάπτυξης και δεν επιθυμούν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζουν οι χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ από τις αντίστοιχες χώρες που έχουν ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.

Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και οι πρώην χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και έχουν υψηλούς δείκτες και ρυθμούς ανάπτυξης και δεν επιθυμούν την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Η σύγκληση των οικονομιών, οι διαφορετικές ταχύτητες, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες εισόδου και η ολοκλήρωση της πολιτικής και νομισματικής ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών είναι το ζητούμενο και ο άγνωστος Χ.

Το ισχυρό νόμισμα του ευρώ δεν ευνοεί τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών, αντιθέτως η πτώση του δολαρίου ευνοεί τις εξαγωγές άλλων χωρών προς τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η γερμανική εμμονή σε ισχυρό ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου έχουν δημιουργήσει τις οικονομικές ανισότητες του πλούσιου βορά και του φτωχού νότου.

Θεωρώ πολύ πιθανόν κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου, ότι η ισχυρή και ηγέτιδα χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης, κάτω από την πίεση οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών συσχετισμών, θα “ξεκινήσει” την ομαλή απεμπλοκή της, αποχωρώντας από τη νομισματική ένωση, ανοίγοντας το δρόμο προς νέες εξελίξεις.

Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει που και με ποιο τρόπο θα οδηγήσουν οι εξελίξεις.

 

Πολύς λόγος και πολιτικός θόρυβος γίνεται για το γνωστό, επονομαζόμενο mail Χαρδούβελη, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν παραδέχονταν επισήμως την ύπαρξή του.

Το συγκεκριμένο mail που διέρρευσε τελικά από το ΔΝΤ, ήταν η πρόταση της τότε συγκυβέρνησης για το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης και δεν είχε γίνει αποδεκτό από τους εταίρους και δανειστές.

Αν και η σημερινή συγκυβέρνηση δεν ευθύνεται για την είσοδο της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης από το Γιώργο Παπανδρέου, μέσω Καστελόριζου και εν συνεχεία οι κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου και Σαμαρά υπέγραψαν τρία μνημόνια, χωρίς οι ελληνικές κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τα συμφωνημένα, σήμερα καλείται πιεζόμενη, με τη θηλιά στο λαιμό να βρει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, να βγάλει τη χώρα από την εσωστρέφεια και τα τραγικά αδιέξοδα, να δώσει προοπτική και όραμα στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία.

Η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Θα είναι μια συμφωνία επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, δε θα είναι έντιμη και ο αδύνατος θα υποστεί τις συνέπειες.

Ο Θουκυδίδης έγραψε: “ο δυνατός επιβάλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος παραχωρεί ότι του υπαγορεύει η αδυναμία του”.

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέχρι τη Δευτέρα θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα, καθώς θα πρέπει να υπερψηφίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αναμενόμενη συμφωνία πρώτα θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά από τα κοινοβούλιο των άλλων χωρών.

Η συγκυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι αντοχές τους θα δοκιμαστούν, θα περάσουν μέσα από τρικυμιώδεις καταστάσεις και το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, το τοπίο είναι θολό.

Τι θα κάνει η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ;

Πως θα συμπεριφερθούν οι συνιστώσες και η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα έχει η συγκυβέρνηση τη δεδηλωμένη; Η θα υπερψηφιστεί η συμφωνία από κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής;

 

Θλίψη και απογοήτευση για όσους είχαν επενδύσει στην πρόσκαιρη αριστερή διακυβέρνηση της χώρας μετά την αναμενόμενη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους εταίρους και δανειστές.

Μέσα από έναν Γολγοθά διαβουλεύσεων που πέρασαν από χίλια κύματα, η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα να μην ενδώσει στις συνολικές απαιτήσεις των δανειστών και εταίρων, χωρίς να έχει τη συμπαράσταση και στήριξη κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατόρθωσε, πέτυχε να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις να μην πέσει η χώρα στα βράχια, να μπει το ελληνικό χρέος στην πρώτη σειρά της ατζέντας, να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα, όχι στο μέτρο του επιθυμητού, αλλά στο μέτρο του εφικτού.

Μέτρα δημοσιονομικά 2,7 δις ευρώ για το 2015 και 5,7 δις ευρώ για το 2016 θα φέρει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός και θα κληθεί η συγκυβέρνηση να τα υπερψηφίσει στο κοινοβούλιο, άμεσα μέχρι, ίσως τη Δευτέρα και ένα μεγάλο αναπτυξιακό οικονομικό πακέτο της Κομισιόν, ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και του ΔΝΤ, δίνοντας ανάσες και θετική προοπτική στην πραγματική οικονομία. 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button