Ειδήσεις

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Κλιματική Αλλαγή: Είμαστε μόλις πέντε χρόνια πριν από το κρίσιμο σημείο;

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι μεταξύ 2021-2025 θα καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο θερμού έτους – Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση των κυμάτων ζέστης, ακραίες καταιγίδες, έλλειψη νερού και ξηρασία – Η θερμοκρασία πλησιάζει στο όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα.

Έκθεση-καταπέλτη για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται μια επικίνδυνη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω απ’ αυτά που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είναι 40%. Στην έκθεση μάλιστα επισημαίνεται ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να καταγραφεί θερμοκρασία ρεκόρ μεταξύ 2021-2025, ξεπερνώντας το ρεκόρ θερμοκρασίας του 2016.

Ο πλανήτης κοντά στις πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πλέον, τυχόν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας για πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα επίπεδα του 19ου αιώνα θεωρούνται ως κατώφλι πέραν του οποίου θα γίνουν αισθητές οι πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγήςΟι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε περισσότερα κύματα θερμότητας, ακραίες καταιγίδες, λειψυδρία και ξηρασία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών, υψηλότερα επίπεδα στη στάθμη της θάλασσας και καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων.

Το 2020, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2C  πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και κατέστη μεταξύ των τριών πιο θερμών ετών που έχουν καταγραφεί.

Ο Γραμματέας του Οργανισμού καθηγητής Petteri Taalas δήλωσε ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη στάθμη της θάλασσας. Και τα δύο οδηγούν σε περισσότερα κύματα θερμότητας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα «μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο». «Η μελέτη δείχνει ότι πλησιάζουμε μετρήσιμα και αναπόφευκτα στον χαμηλότερο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή» τόνισε.
Πηγή :protothema.gr
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button