Ειδήσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ

Καταρχήν θεωρούμε απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό θέμα, της μετατροπής σχολικών μονάδων σε πρότυπα – πειραματικά, να συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης σε δια περιφοράς συνεδρίαση. Ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την αντίδραση των γονέων, των μαθητών αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ξάνθη. Θα έπρεπε να συζητηθεί σε συνεδρίαση είτε δια ζώσης, είτε με τηλεδιάσκεψη, ώστε ζωντανά να πάρει θέση κάθε Δημοτική παράταξη και κάθε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης καταψηφίζει την πρόταση για μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης σε Πρότυπο ΕΠΑΛ. Ήδη ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, ο σύλλογος γονέων και η ΕΛΜΕ Ξάνθης έχουν τοποθετηθεί αρνητικά.

Όπως και στην περίπτωση με την μετατροπή του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και του 13ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης σε Πειραματικά η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, θέλει να επιβάλει την κατηγοριοποίηση, τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων. Η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να επεκτείνει το θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα και ο προκλητικός τρόπος υλοποίησής του βρίσκουν την αντίθεση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που αντέδρασαν δυναμικά με μαζικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις.

          Η προσπάθεια γενίκευσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθούν η διαφοροποίηση, η κατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, ο διαχωρισμός των μαθητών σε αρίστους και «κακούς». Αυτή η πολιτική, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού.

Αποτελεί μεγάλη υποκρισία του υπουργείου Παιδείας να μιλά για «αριστεία» των λίγων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχει πραγματικά αφήσει χιλιάδες σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προφύλαξή τους.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης ομόφωνα να σταθεί στο πλευρό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ και των 17ου Δημοτικού Σχολείου και 13ου Νηπιαγωγείου καταψηφίζοντας τη μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε Πρότυπο και καλώντας το Υπουργείο να ανακαλέσει τη μετατροπή των 17ου Δημοτικού Σχολείου και 13ου Νηπιαγωγείου σε Πειραματικά.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button