Ειδήσεις

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΑΤΙΑ, 1
Του Θανάση Μουσόπουλου

Λίγα λόγια εισαγωγικά…

  Πολλές φορές έχω ασχοληθεί με θέμα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με απασχολεί αυτό που λέμε “περιφερειακή συνείδηση” – Πώς εκφράζεται, Πώς καλλιεργείται, Τι κέρδη φέρνει στους / στις κατοίκους της Περιφέρειας – Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Για να μην είναι ένα τυπικό σχήμα. Στο επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσω τα πρώτα κείμενα.

  Τώρα θυμήθηκα, εισαγωγικά, ένα κείμενο του 2018 που δημοσιεύθηκε στην Πολιτιστική Περιοδική  Έκδοση «Τελεία + Παύλα». Ένα απόσπασμα.

  Αναλογίζομαι τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και τις τότε συνθήκες επικοινωνίας και πολιτισμού. Πόσα έχουν αλλάξει από τις πρώτες μου πολιτιστικές δράσεις. Πόσο δύσκολο να πας σε ένα χωριό για να κάνεις μια ομιλία – όταν έπρεπε να κινηθείς με δημόσια συγκοινωνία. Για να βγάλεις ένα βιβλιαράκι, ένα περιοδικό – να τρέχεις σε Θεσσαλονίκη – θυμάμαι τα τεύχη των «Θρακικών Χρονικών», διορθώσεις, ΚΤΕΛ, λάθη. Άσε τις τηλεφωνικές … ταλαιπωρίες, υπεραστικά!

  Τα θυμήθηκα όλα τούτα, όχι για να μελαγχολήσουμε, αλλά για να δείξω πόσο κοντά χωροχρονικά είναι πλέον ο κόσμος. Και στα πολιτιστικά και σε όλα.

  Σκέφτομαι ότι είναι πολύ στενόχωρα να μιλάμε για Ξάνθη – μιλάμε για περιφέρεια, την περιφέρειά μας Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δράμα Καβάλα αφενός, Ροδόπη Έβρος αφετέρου. Και η Ξάνθη στο κέντρο. Να πω την γκρίνια μου – νομίζω ότι κανονικά στην περιφέρειά μας πρέπει να ενταχθούν και τα Σέρρας – για να έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο άνθρωπο των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας – τον Βασίλη Τζανακάρη που στο «Γιατί» του για πολλά χρόνια φιλοξενούσε κείμενά μου, νεοσσού όντος.

  Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας, ένα ποίημά μου – Αφιέρωμα στον Αυγερινό Μαυριώτη από τον Έβρο

Η μυστική γέφυρα

Παιδί μικρό μικρό σπυρί

Σκορπάει στους ανέμους.

Και το σπυρί πετάει εδώ πετάει εκεί

χορεύει και τρανεύει.

Φύτρα πετάει τολμηρή

Φύλλα και ρίζες βγάζει

Καρπούς και σπόρους αμολά

Και δίνει στους ανθρώπους.

Παιδί μικρό μικρό σπυρί

Απλώνεις  χέρια στον ντουνιά

Τις όχθες δένεις πιο σφιχτά

Γέφυρα δένεις μυστική

Καρπός αγώνα

Ψυχή και σώμα ένα.

    Θα συνεχίσουμε, για το θέμα «Περιφερειακή συνείδηση» είναι μεγάλο…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ξάνθη, Μάιος 2021

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button