Ειδήσεις

Με 7,8 εκ. € από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ θωρακίζει αντιπλημμυρικά τον ποταμό Κόσυνθο στην ΠΕ Ξάνθης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια διαθέτει πόρους ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στις παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Κόσυνθου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε μήκος 3 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα στον οικισμό Πηγάδια μέχρι τη γέφυρα στον οικισμό Πολύσιτο, και θα έχει τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με το αντιπλημμυρικό έργο που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στο ποτάμι το 2014 σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων.

Η κοίτη του ποταμού θα διαπλατυνθεί ώστε ο πυθμένας της να αποκτήσει εύρος 50 μέτρων, ενώ οι όχθες του θα διαμορφωθούν ώστε να έχουν ύψος 6 και πλάτος 9 μέτρα και θα επενδυθούν με ειδικά συρματοκιβώτια σαρζανέτ. Παράλληλα, κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού θα κατασκευαστεί ανάχωμα μήκους 3 χιλιομέτρων.

Στόχος του έργου είναι να αποτρέπει πιθανές καταστροφές από πλημμύρες στους γύρω οικισμούς Βαφέικων, Πηγαδίων, Πολυσίτου  και Συδινής αλλά και σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε σημεία του ποταμού όπου θα κατασκευαστεί το έργο μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Δημήτρη Γαλανόπουλο, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας κ. Κώστα Κουρτίδη και τον περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης κ. Δημήτρη Δόντσο.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολυσίτου κ. Καλλικράτης Αλεξιάδης, ενώ για τις λεπτομέρειες του έργου ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κα. Λάμπρου και στελέχη της υπηρεσίας.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button