«Νομός Ξάνθης: Χάρτης Πορείας ως το 2020»

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου-λόγο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου για τα εγκαίνια της τουριστικής διόδου Ξάνθης-Ζλάντογκραντ- άνοιξε η αυλαία των εργασιών του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Νομαρχία Ξάνθης, πέντε χρόνια μετά το πρώτο.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου-λόγο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου για τα εγκαίνια της τουριστικής διόδου Ξάνθης-Ζλάντογκραντ- άνοιξε η αυλαία των εργασιών του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Νομαρχία Ξάνθης, πέντε χρόνια μετά το πρώτο.


Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, παρουσία σύσσωμων των αρχών και φορέων του νομού.


Παρόντες και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς και ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. κ. Αλέκος Κοντός.


Κατά την εναρκτήρια συνεδρία ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ανέγνωσε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς τους σύνεδρους, ενώ στη συνεχεία απευθυνόμενος ο ίδιος προς τους διοργανωτές και παρισταμένους χαιρέτησε την πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι « η προκοπή ενός τόπου είναι αδύνατη χωρίς και την προσπάθεια των κατοίκων της, καθώς δεν αρκούν από μόνες τους η πολιτιστική κληρονομιά και οι φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Χρειάζεται ανθρώπους ικανούς να χαράσσουν την πορεία του νομούς για την επόμενη δεκαετία και ανθρώπους με όραμα και  άρχοντες με αγωνία με αγωνία για τον τόπο», δίνοντας συγχαρητήρια προς τη νομαρχιακή αρχή.


Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ξάνθης και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Σωκράτης Ξυνίδης χαιρέτισε και αυτός την πρωτοβουλία της νομαρχίας για τη διοργάνωση του αναπτυξιακού συνεδρίου, επισημαίνοντας πως το 2007 είχαν ξεκινήσει μια διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε το 2008 στο Συνέδριο, όπου μεταξύ άλλων έθετε το Νομός Ξάνθης ως έδρα ενός τριγώνου τριών μεγάλων και σημαντικών πόλεων Θεσσαλονίκη-Σόφια-Κωνσταντινούπολη.


«Σημαντικό λοιπόν σταθμό σε αυτήν την πορεία καλείται να διαδραματίσει ο νομός Ξάνθης και όλοι μας καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.


Ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. χαιρετίζοντας και αυτός τις εργασίες του συνεδρίου σημείωσε ότι βάζει τα θεμέλια, τις βάσεις για όλους τους τομείς ανάπτυξης της περιοχής.


«Το σημαντικό είναι ότι θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι τα όποια συμπεράσματα και οι τελικές προτάσεις θα αποτελέσουν για τις αρχές ένα μπούσουλα για να πάει ο τόπος μπροστά».


Μια  άλλη παράμετρο του αναπτυξιακού συνεδρίου επεσήμανε κατά το χαιρετισμό του ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Τάτσης « το 2ο αυτό συνέδριο αναδεικνύει τη σημαντικότητα και επιτυχία του 1ου Συνεδρίου, αλλά και τη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη».


Όσο για το δήμαρχο Ξάνθης και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για να επισημανθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις και να προσανατολιστούν προς το μέλλον στοχεύοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, αν και είναι δύσκολη η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


 


Νομάρχης Ξάνθης «όραμά μου μια Ξάνθη με πάνω από 125.000 κατοίκους»


Στο μεταξύ ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου, ο Νομάρχης Ξάνθης, ανεβαίνοντας στο βήμα για αν καλωσορίσει τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, έκανε ένα σύντομο απολογισμό για το έγινε από το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το 2004 έως και σήμερα  και προχώρησε σε μια περίληψη της εισήγησής του για την ανάπτυξη του νομού Ξάνθης και την αξιολόγηση της πορείας του νομού και τις προοπτικές προς το 2020.   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button