Ειδήσεις

Δημάριο Ρουντοζέμ μία νέα συνοριακή διάβαση στη Ξάνθη. Πρέπει να γίνει όπως στη Νυμφαία για να προχωρήσει το Δημάριο;

Την προηγούμενη εβδομάδα με την παλινωδία της Νυμφαίας γίναμε μάρτυρες για ακόμη μία φορά την αδιαφορίας που επέδειξαν αρμόδιοι της περιφέρειας σχετικά με τις ανάγκες των συνοριακών διαβάσεων. Ανάγκες που όλο το προηγούμενο διάστημα γνώριζαν και είχαν υποσχεθεί να καλύψουν. Η κατακραυγή τεράστια, η ζημιά για τον τόπο επίσης, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αγνοείται ή επιχειρείται να επιρριφθεί σε άλλους. Όμως η κινητοποίηση κατόπιν άμεσης αντίδρασης τριών βουλευτών στοχευμένα και σοβαρά και η υλοποίηση έργων άρσης των ελλείψεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει ότι το όλο ζήτημα δεν χρειαζόταν επέμβαση από την Αθήνα αλλά συνεννόηση σε τοπικό επίπεδο που δεν έγινε στο χρόνο που έπρεπε από την περιφέρεια.

Είναι ανάγκη τα ζητήματα αυτά να φτάνουν σε οριακό σημείο για να λυθούν ή να γίνουν ενέργειες; Πολλά τα θέματα στη Ξάνθη που δεν σημειώνουν πρόοδο. Τα επισημαίνουμε τακτικά αλλά η αντίδραση δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Είναι ευκαιρία να υπενθυμίσω ένα για το οποίο εδώ και μήνες προσπαθούμε ως Περιφερειακή Σύνθεση να κινητοποιήσουμε την περιφερειακή διοίκηση γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό: Τη λειτουργία της συνοριακής διάβασης από το Δημάριο-Ρουντοζέμ. Παράλληλα τη σημασία της έχουν επισημάνει και ζητήσει και θεσμικοί φορείς που εκπροσωπούν τον επαγγελματικό κόσμο όπως ΕΒΕ και σύλλογος ξενοδόχων και τουριστικών επαγγελματιών Ξάνθης.

Πρόκειται για διάβαση με πολύ καλύτερες προοπτικές για τον τόπο μας σε σχέση με την υφιστάμενη του Αγίου Κωνσταντίνου, προσελκύοντας και Ρουμάνους τουρίστες, θα επιτρέπει τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων. Μία συνοριακή διάβαση που θα αναβαθμίσει ποσοτικά και ποιοτικά το τουριστικό ρεύμα στη Ξάνθη. Όπως επισημαίνουν και σε συνέντευξη σε βουλγαρικό μέσο αρχές και πολίτες του Σμόλιαν, θα είναι η πιο σύντομη οδός από Ρουμανία και Φιλιππούπολη για τη θάλασσα. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίσουμε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό και να μας φέρει περισσότερο τουρισμό χωρίς εμπόδια και προβλήματα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και σε πρόσφατη συνέντευξη που σας παραθέτω, του νομάρχη Σμόλιαν, ο οποίος με το δεδομένο ότι τα έργα του μεθοριακού σταθμού από την πλευρά της Βουλγαρίας τελειώνουν τον Ιούνιο, αισιοδοξεί και υπολογίζει ότι ο σταθμός αυτός θα λειτουργήσει το καλοκαίρι. Οι Βούλγαροι ήδη προσέλαβαν 12 άτομα και συνεχίζουν για να προσλάβουν ακόμη 60 περίπου αστυνομικούς και υπαλλήλους για τη λειτουργία του. Δεν ξέρω αν ο φίλος νομάρχης ρώτησε τους Έλληνες ομολόγους του και πήρε αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα.

Από πλευράς Ελλάδας τι συμβαίνει πραγματικά; Το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα (Σύνορα – Δημάριο) θα παραδοθεί, μετά από παρατάσεις τον Αύγουστο 2021. Το 2ο τμήμα (Δημάριο – Μελίβοια) ανακοινώθηκε από το ΔΣ της Εγνατία Οδός ΑΕ ότι θα δημοπρατηθεί σύντομα εντός του 2021. Η ολοκλήρωση του μάλλον (σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα Ελληνικά ήθη και έθιμα) δεν θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα και πιθανόν θα λάβει χώρα κάπου γύρω στο 2024.

Όμως εφόσον από πλευράς Βουλγαρίας όλα θα είναι έτοιμα σε ένα μήνα και από πλευράς Ελλάδας το πρώτο τμήμα τον Αύγουστο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι εκτιμήσεις του Βούλγαρου νομάρχη είναι λογικές. Όμως παρά την αισιοδοξία του νομάρχη και την εκφρασμένη επιθυμία των επαγγελματιών της Ξάνθης καθώς και τις από το 2019 ενημερώσεις και επερωτήσεις μας στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν έχουμε μάθει να έχουν δρομολογηθεί έργα από την περιφερειακή διοίκηση που θα καθιστούσαν δυνατή την άμεση λειτουργία.

Αυτά είναι:

1) προσωρινή συνδετήρια οδός του 1ου τμήματος του κάθετου άξονα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο Δημαρίου Μελιβοίων σε συνεργασία περιφέρειας και Εγνατία Οδός ΑΕ.

2) Διαπλάτυνση και έργα οδικής ασφάλειας και προσαρμογής στο τμήμα που έχει την ευθύνη η περιφέρεια: Δημάριο Μελίβοια Εχίνος. Ο δρόμος αυτός έχει τμήματα που είναι ιδιαιτέρως στενά και τα μέτρα ασφάλειας χρήζουν αναθεώρησης για να αναλάβουν την μελλοντική αυξημένη κίνηση.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί κάτι από τα παραπάνω απαιτούμενα. Χάνεται πολύτιμος χρόνος με τις καθυστερήσεις και θα χαθεί η ευκαιρία η Ξάνθη να αναβαθμίσει άμεσα ποιοτικά και ποσοτικά τον εισερχόμενο τουρισμό της. Δεν μας φταίει η Αθήνα, δεν μας φταίνε οι υπουργοί, όταν εμείς εδώ δεν φροντίζουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Οι καθυστερήσεις ζημιώνουν τον τόπο.

Αυτά που λέω δεν αφορούν ιδέες, ενέργειες και πρωτοβουλίες πολύ ευφυείς ή πρωτότυπες, πρόκειται για πράγματα απλά και λογικά. Πρόκειται για σκέψεις που θα έπρεπε η διοίκηση εφόσον είχε τη στοιχειώδη αντίληψη των αναγκών αλλά και τις αναπτυξιακής προοπτικής να είχε δρομολογήσει εδώ και 2 χρόνια. Δεν το έχει κάνει, αλλά ελπίζω να μπορεί να διαβάσει αυτά που γράφω και να το δρομολογήσει άμεσα. Είναι χρέος λοιπόν της περιφερειακής διοίκησης να εργασθεί συστηματικά και με χρονοδιάγραμμα. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με μία μόνο ενέργεια θέλει πολλές μαζί, όμως επιτέλους ας γίνει μία.

Η περιφέρεια προετοιμάζεται ώστε να αξιοποιήσει τουριστικά – αναπτυξιακά αυτή τη δίοδο και τις νέες προοπτικές που δίνει με κίνητρα σε επαγγελματίες της Ξάνθης να κρατήσουν τους διερχόμενους τουρίστες εδώ;

Εμείς ως αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο προσπαθούμε και έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε, με προτάσεις αλλά και να συνδράμουμε όπου χρειάζεται, ώστε να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση για να υλοποιηθούν άμεσα αυτά που πρέπει για το καλό της περιοχής μας. Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες σε αυτά. ‘Eχει διάθεση να το κάνει και η διοίκηση για το καλό της περιφέρειας;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και θέλει δουλειά και συνεργασία για να έχεις σωστό αποτέλεσμα.

 Ξάνθη 20/05/2021

Μιχάλης Αμοιρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button