Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα

Ο κ. Χατζηδάκης και το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζομένων, με τη μέθοδο της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των διατάξεων που εισηγούνται.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σε σχέση με τις υποτιθέμενες διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας:

  • Οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους).

Οι εργαζόμενοι συνεπώς θα εργάζονται 13 ώρες την ημέρα εξαιτίας των φτηνών υπερωριών που είναι πλέον παραπάνω από ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση στο απλό ερώτημα: Με το υφιστάμενο πλαίσιο αν εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρία πόσο πληρώνεται και πόσο θα πληρωθεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις;

  • Το οκτάωρο καταργείται και με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης επιβάλλεται δεκάωρη εργασία, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δηλαδή δύο ώρες επιπλέον δουλειά χωρίς αποδοχές! Πώς γίνεται να είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή της δεκάωρης εργασίας, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν υποτίθεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ίδιος εργαζόμενος υποβάλλει το αίτημα για διευθέτηση;

Πρόκειται για εσκεμμένη σύγχυση και έμπρακτη ομολογία ότι η ατομική σύμβαση εργασίας και η δεκάωρη εργασία θα επιβάλλονται στον εργαζόμενο.

  • Δίνεται η αποκλειστική δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να αποφασίζει μόνος του και αυθαίρετα για υπερωρίες, πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς διαβούλευση και σαφή κριτήρια, εκκινώντας μάλιστα από την προβλεπόμενη αυξημένη βάση των 150 υπερωριών σε σχέση με το ισχύον όριο.
  • Μέχρι τώρα έχει νομολογηθεί η άδεια άνευ αποδοχών, μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα “πρότασης” και από τον εργοδότη.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θεσπίζεται η “αναγκαστική άδεια” και με ποιον τρόπο θα επιβάλλεται η σχετική πρόταση-εκβιασμός!

  • Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις, ένας εργαζόμενος που για οικονομικοτεχνικούς λόγους απολύθηκε παράνομα, σήμερα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 και άνω μισθούς. Με το νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας που καταβάλλει μια επιχείρηση, σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης και ταυτόχρονα αποτρέπεται η επαναπρόσληψή του.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εμείς, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Καλούμε όλους τους πολίτες στη συγκέντρωση που διοργανώνεται την Πέμπτη 20/5, στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, να δώσουμε τη δική μας απάντηση.

Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button