Προτάσεις της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την Θράκη
Λίγα λόγια για την περιοχή μας
Η Θράκη διαιρείται σε 3 Περιφερειακές Ενότητες.
Τον Έβρο (147.530 κατ.), την Ροδόπη (112.038 κατ.) και την Ξάνθη (111.222 κατ.).
Η θρησκευτική διαστρωμάτωση αποτελείται από 257.000 Ελληνορθόδοξους και 114.000 Μουσουλμάνους (54.000 Τουρκογενείς, 36.000 Πομάκοι, 24.000 Αθίγγανους).
- Δεκαετία ’60: αρχίζει το 1ο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού.
- Δεκαετία ’70: αρχίζει η παλιννόστηση σημαντικού αριθμού από την Ευρώπη, που αυξάνει των αριθμό των κατοίκων.
- Δεκαετία ’80: αρχίζει ένα 2ο μεγάλο αντίστροφο μεταναστευτικό ρεύμα, με αποτέλεσμα την εκ νέου μεγάλη μείωση του πληθυσμού, την αύξηση του μέσου όρους ηλικίας και εν τέλει την δημιουργία δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή.
- Δεκαετία ’90: γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του πληθυσμιακού προβλήματος, μέσω της εγκατάστασης ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Δυστυχώς λόγω έλλειψης ουσιαστικών κινήτρων, οι περισσότεροι παλιννοστούντες δεν παρέμειναν στην περιοχή και εγκαταλείπουν την Θράκη, για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
- 2010-2012: με τα μνημόνια αρχίζει ένα 3ο μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης προς στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί την χαριστική βολή στην οικονομία της Θράκης και επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανεργία στο 2ο εξάμηνο 2020, ήταν 35,4% στον Έβρο, 30% στην Ξάνθη και 21,5% στην Ροδόπη.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δημιουργείται Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, που μαζί με την Ακαδημία Αθηνών επεξεργάζονται προτάσεις, που ψηφίστηκαν ομόφωνα στην Βουλή.
Δυστυχώς οι προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν.
Αντιθέτως δημιουργήθηκαν συνθήκες κερδοσκοπίας, που ταυτόχρονα με την χρόνια ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, δημιούργησαν επιπλέον κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν τόσο πολιτικές όσο και ηθικές ευθύνες, αλλά επίσης κρίνουμε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε ενδεχομένως επιφέρει (σε αρκετές περιπτώσεις) και ποινικές ευθύνες.
Η σημερινή Βουλή δημιούργησε για 2η φορά Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Οι πολίτες της Θράκης δεν μπορούν να εμπιστευτούν εκ νέου οποιαδήποτε επιτροπή, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ προτείνει, στην σημερινή διακομματική επιτροπή, να πραγματοποιήσει αρχικά Απολογισμό των προτάσεων της αντίστοιχης διακομματικής επιτροπής του ‘90 και να ασκήσει αυτοκριτική για την πορεία των αποφάσεων.
Εάν θέλει να επιτύχουν τα μέτρα που θα προτείνει, επιβάλλεται η έναρξη διαλόγου με τους πολίτες της Θράκης. Σε διαφορετική περίπτωση το νέο εγχείρημα θα αποτύχει ξανά.
Η τραγική μείωση κινήτρων έφερε:
- Αλλαγή στις συνθήκες Γεωργίας. Η μετανάστευση και η γήρανση του πληθυσμού δημιούργησε το φαινόμενο της απασχόλησης με την γεωργία να γίνεται από συνταξιούχους και να δημιουργούνται σε κάθε οικισμό ένας με δύο μεγάλοι γεωργοί.
- Ασφυξία στην Κτηνοτροφία της περιοχής. Οι παραγωγικές μονάδες μετακομίζουν στην Βουλγαρία ή πτωχεύουν, με αποτέλεσμα την διαρκή αύξηση των ανέργων.
- Ανυπαρξία Τουρισμού. Με εξαίρεση την Σαμοθράκη, ο τουρισμός στηρίζεται κυρίως στους Βαλκάνιους γείτονες.
Μέτρα τα όποια θα πρέπει να υλοποιηθούν για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της Θράκης.
Για τον πρωτογενή τομέα
- Αναδασμός εκεί που είναι αναγκαίος για την μείωση του κόστους παραγωγής.
- Αρδευτικά έργα.
- Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών.
- Νέες καλλιέργειες οι οποίες έχουν ζήτηση και είναι ανταγωνιστικές.
- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να συμβάλλει και αυτό στην βελτίωση του πρωτογενούς τομέα.
- Κίνητρα για την αύξηση της κτηνοτροφίας.
- Κατάργηση των Δημοτικών τελών των ανύπαρκτων βοσκοτόπων.
- Δημιουργία συνεταιρισμού για την εκμετάλλευση του Ζεόλιθου στον Βόρειο Έβρο.
- Δημιουργία μονάδων από συνεταιρισμούς για την τυποποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
- Εξυγίανση των Συνεταιρισμών και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.
Για τον Δευτερογενή τομέα
- Την δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού νόμου για την Θράκη, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης καθώς και την Αναπτυξιακή Τράπεζα Ελλάδας.
- Δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού των έργων που επιδοτούνται.
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην Θράκη.
- Αναβάθμιση των υποδομών και επικοινωνιών της Θράκης με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.
- Δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης.
- Την αξιοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην έρευνα για την δημιουργία νέων προϊόντων.
- Μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Θράκης, για την παραγωγή βιοαιθανόλης, η οποία θα αυξήσει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και θα εξασφαλίσει την λειτουργία των 2 εργοστασίων, διατηρώντας θέσεις εργασίας.
- Επαναλειτουργία του εργοστασίου ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, σε Συνεταιριστική βάση από τους καπνοπαραγωγούς Ξάνθης και Ροδόπης.
Για τον Τριτογενή τομέα
- Δημιουργία μικρών μονάδων τουρισμού και όχι μεγάλων όπως σε άλλες περιοχές που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας.
- Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
- Αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων της Θράκης.
- Αξιοποίηση του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού.
- Αξιοποίηση του Λιμανιού και αερολιμένος της Αλεξανδρούπολης. Ένταξη της λειτουργίας του στην γενικότερη ανάπτυξη της Θράκης.
Άλλα μέτρα για την αναβάθμιση της Περιοχής
Για το ΕΣΥ Θράκης
- Διατήρηση του ΕΣΥ ως δημόσιο και δωρεάν.
- Διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό.
- Στελέχωση των Κέντρων Υγείας με Ιατρούς που μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και σε σημαντικά περιστατικά.
- Κάθε Κέντρο Υγείας θα πρέπει να έχει 1 όχημα του ΕΚΑΒ, σε πλήρη ετοιμότητα, 24ωρο.
- Τα αστικά κέντρα επιβάλλεται να εξοπλιστούν με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και να δημιουργηθούν επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας με όλες τις ειδικότητες, ώστε να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία. Εφόσον οι Ιατροί κρίνουν αναγκαίο για να παραπέμψουν ασθενείς σε Ιατρούς με ειδικότητα, η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται δωρεάν και η πληρωμή από τον ασφαλιστικό φορέα.
- Επιπλέον προσλήψεις τόσο σε Ιατρικό προσωπικό όσο και σε νοσηλευτές.
Για την Μειονότητα
- Δυνατότητα εθελοντικής χρήσης της Σαρίας. Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να είναι ίσοι απέναντι σε κοινό Δίκαιο.
- Βακούφια (περιουσία της μουσουλμανικής θρησκευτικής μειονότητας): η επιτροπή διαχείρισης θα εκλέγεται από τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας και δεν θα διορίζεται από την Πολιτεία.
- Η τοποθέτηση των Μουφτήδων θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις πρακτικές στις ισλαμικές χώρες.
- Παιδεία των μουσουλμάνων: υποχρεωτική διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας (ταυτόχρονα με τις τοπικές ομιλούμενες -Τουρκικά, Πομακικά, Ρομά).
- Μέτρα για την διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας. Η πολιτική εργαλοιοποίηση και υποκίνηση μειονοτικών ομάδων από την Τουρκία, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ειρηνική συμβίωση των πολιτών. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, κρίνουμε ότι δεν πρέπει να βρουν πεδίο ανάπτυξης, στην περιοχή της Θράκης.
- Η Θράκη έχει την δυνατότητα να γίνει παράδειγμα Ανεξιθρησκείας, Ισοπολιτείας και Ισονομίας. Προτείνουμε την δημιουργία έδρας Ισλαμικής Θεολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής των μουσουλμάνων (της Θράκης) στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
- Κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Θράκης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των πολιτών της. Σε διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Πολιτισμός
Στόχος είναι η αξιοποίηση του Λαϊκού πολιτισμού.
- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην καταγραφή και εμβάθυνση του Λαϊκού Πολιτισμού της περιοχής.
- Η οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών Φορέων της Θράκης είναι κρίσιμη και επιβεβλημένη, για την μετάδοση του πολιτισμού στις επόμενες γενιές.
- Η δημιουργία έδρας Θρακικών Σπουδών, θα μπορούσε να δημιουργήσει τον απαιτούμενο πυρήνα, έναρξης της πολιτιστικής και πολιτισμικής καταγραφής.
- Την δημιουργία έδρας Θρακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Υποδομές
Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Έβρο, από Ορμένιο έως το Δέλτα, πρέπει να αποτελέσει σημείο συμφωνίας της Περιφέρειας και των Δήμων, που με την αρωγή της Πολιτείας θα είναι ο Νο 1 στόχος έως το 2025.
Η αποφυγή των συνεχόμενων τεράστιων ζημιών στις καλλιέργειες (αλλά και στους παραποτάμιους οικισμούς) καθώς και η συνεχής αποκοπή της Γραμμής του ΟΣΕ από Αλεξανδρούπολη προς Ορμένιο, δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν.
Βελτίωση του οδικού επαρχιακού και περιφερειακού οδικού δικτύου το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Βελτίωση του σιδηρόδρομου της Θράκης και την ηλεκτροκίνηση των τραίνων.