“Οι Έλληνες της …παρά ….και του ….και ….”

Η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, οι εργαζόμενοι στους δρόμους και η κυβέρνηση σε πανικό….

Και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο οι “διασώστες” μας ερίζουν για το ύψος του κουρέματος…..

Με απλά λόγια είμαστε όλοι… μια ωραία παρέα ….που ο καθένας  σφυρίζει στο δικό του σκοπό …..

Η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, οι εργαζόμενοι στους δρόμους και η κυβέρνηση σε πανικό….

Και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο οι “διασώστες” μας ερίζουν για το ύψος του κουρέματος…..

Με απλά λόγια είμαστε όλοι… μια ωραία παρέα ….που ο καθένας  σφυρίζει στο δικό του σκοπό ….. βαδίζοντας κατευθείαν στο γκρεμό….

Μόνο που ο χορός του Ζαλόγγου δε θα μας σώσει από το μνημόνιο και τους τροϊκανούς……

Η κατάσταση είναι όχι μόνο ιδιαιτέρως κρίσιμη, αλλά και έκρυθμη….

Η κοινωνία καζάνι που βράζει και οι κλάδοι των εργαζομένων διεκδικούν τα κοινά, αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους….

Το κοινό καλό επισκιάζει το ίδιον συμφέρον και το αντίθετο…..

Όλοι διεκδικούν το καλύτερο, χωρίς ωστόσο να υπολογίζουν την ειδοποιό  διαφορά ως προς το μέτρο σύγκρισης, το οποίο μπορεί να αποτελεί και το αίτιο μιας αντιπαράθεσης που μπορεί να υποβόσκει και ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσει ανάμεσα στους επαγγελματικούς κλάδους…..

Οι κοινωνικός ιστός εύθραυστος όσο ποτέ, προσπαθεί να διατηρήσει αυτό το διάστημα τις ισορροπίες του μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο…..

 

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των Δήμων διεκδικούν αυτά που με αγώνες απόκτησαν και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν….

Διεκδικούν και αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς που θα μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειές τους ένα επίπεδο ζωής κοντά σε αυτό των Ευρωπαίων -π.χ. Γερμανών ή Γάλλων- και όχι να γυρίσουν δεκαετίες πίσω, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων….

Το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και οι περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση ή το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων στην ουσία οδηγεί τους Έλληνες στην εξαθλίωση και στον αφανισμό αν συνυπολογίσουμε και την πληθώρα των φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση…..

Από την άλλη όμως έχουμε και τους εργαζόμενους ως πολίτες που θα πρέπει να αντιδράσουν, να θωρακιστούν, να προετοιμαστούν απέναντι σε μια διόλου φιλική καθημερινότητα…..

Έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας, τα υπό κατάληψη και χωρίς βιβλία σχολεία, αλλά και τους σωρούς των απορριμμάτων στους δρόμους…..

 

ώΟ Έλληνας αυτό το διάστημα διεκδικεί ως εργαζόμενος, αλλά και καταπιέζεται, βάλλεται  ως πολίτης…..

Για παράδειγμα κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί, γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτούς απεργούν με την ελπίδα να εισακουστούν από την κυβέρνηση και μπορέσουν και σώσουν κάτι από αυτά που ήδη έχουν περάσει στην ιστορία…..

Από την άλλη όμως είναι και οι μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και χάνουν το μεροκάματο τους γιατί δεν έχουν  πού να αφήσουν τη φύλαξη των παιδιών τους…..

Ο αγώνας του ενός τις περισσότερες φορές λειτουργεί σε βάρος μιας άλλης κοινωνικής ομάδας…..

Οπότε σε τελική ανάλυση αυτός που την πληρώνει και πάλι είναι ο πολίτης και όχι ο πολιτικός…..

 

 

Το ζητούμενο δεν είναι να αποδεχτούμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό ή να αφορίσουμε κάθε αγώνα διεκδίκησης, ακόμη και αν αποβαίνει σε βάρος μια άλλης μικρής ή μεγάλης κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας…..

Αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά και να αναλογιστούμε τι έφταιξε και  μέσα σε χρόνο ντετέ  πιάσαμε πάτο…..

Ουδείς είναι άμοιρος  ευθυνών …..

Οι Έλληνες, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, όλα αυτά τα χρόνια συντηρούσαμε ένα σύστημα που με τη χάραξη και βοήθεια και των πολιτικών μας κυριαρχούσε πότε  το πρόθεμα ….παρά….. και πότε …το και …..

Όσο αμειβόμασταν καλά, δεν μας ένοιαζε που συντηρούσαμε την παραπαιδεία, την παρα-υγεία, την παραοικονομία, την παραεξουσία και όλα τα λοιπά παρά…..

Από την άλλη ως πολίτες δεν αντιδρούσαμε όπως θα έπρεπε, όταν βλέπαμε την εκάστοτε κυβέρνηση να σχεδιάζει και να υλοποιεί στο και πέντε……

Αφήναμε το χρόνο να κυλά και με την πεποίθηση ότι τα έργα ακόμη και αν γίνονται και στο και πέντε  δε χάνουν την αξία τους , δίναμε άφεση αμαρτιών στους πολιτικούς  και στα κόμματα των οποίων ήμασταν τυφλοί υποστηρικτές και ψηφοφόροι…..

 

Και μακάρι στο και πέντε να υλοποιούσαν  όλα όσα μας υπόσχονταν όλα αυτά τα χρόνια τα κόμματα εξουσίας….

Αλλά δυστυχώς ακόμη και στο …και πέντε…μετά βίας κατόρθωναν να ολοκληρώσουν έστω και το ένα τέταρτο του κυβερνητικού τους προγράμματος….

Και το ακόμη χειρότερο, όταν μετά από μια εκλογική αναμέτρηση άλλαζε κυβέρνηση, η νέα τις περισσότερες φορές γκρέμιζε  το έργο της προηγούμενης…..

Αποτέλεσμα μετά από τη νιρβάνα στην οποία βρισκόμασταν όλο αυτά τα χρόνια μαγεμένοι και μακάριοι στην καταναλωτική μας κοινωνία -έτσι όπως φρόντισαν τεχνηέντως  να μας υπνωτίσουν και να μας τη σερβίρουν- με το πλαστικό χρήμα και τα καταναλωτικά δάνεια-μας ξύπνησαν απότομα και μας έριξαν στην κόλαση…..

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και προς όφελος και πάλι για τη δική τους ….παραοικονομία και παραεξουσία μας άφησαν στο και πέντε μόνους μας να αντιδράσουμε ……

Είναι άραγε  πλέον αργά….; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να διασώσουμε….;

Οι εργαζόμενοι, οι αγανακτισμένοι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους  και να αγωνιστούν και η μόνη τους αγωνία είναι αν θα καταφέρουν κάτι να περισώσουν ….

Το τέλος της εβδομάδας ή και του μήνα ίσως να δώσει την απάντηση….

Πάντως η αλήθεια είναι πως  όταν κάποιοι σε ανείπωτο χρόνο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που τώρα πλέον  βιώνουν όλοι οι Έλληνες, τους αποκαλούσαν λαϊκιστές και γραφικούς ή κινδυνολόγους και προβοκάτορες….

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button