5ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες από την οργανωτική επιτροπή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του 5ου ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ με τη συμπαράσταση των φίλων του Θρακικού Ελληνισμού.

 Ο Δήμος της Προσοτσάνης και οι κάτοικοι του ζουν στους ρυθμούς του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος της χρονιάς στην περιοχή τους.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες από την οργανωτική επιτροπή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του 5ου ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ με τη συμπαράσταση των φίλων του Θρακικού Ελληνισμού.

 Ο Δήμος της Προσοτσάνης και οι κάτοικοι του ζουν στους ρυθμούς του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος της χρονιάς στην περιοχή τους.

49 σύλλογοι από τον ακριτικό Έβρο μέχρι την ακριτική Φλώρινα, και από τη Θεσσαλία με 1600 χορευτές θα καταφθάσουν το Σάββατο στη γραφική Πυρσούπολη ( Προσοτσάνη ) για να πάρουν μέρος στο αντάμωμα.

Η Προσοστσάνη είναι έτοιμη σε όλα, θα φορέσει τα γιορτινά της   θα τραγουδήσει και θα χορέψει με όλο τον κόσμο που θα είναι εκεί και στις γειτονιές της από όπου θα ξεκινήσουν οι χορευτικές πορείες, θα προσφερθούν τοπικές λιχουδιές και εδέσματα παρουσιάζοντας έτσι τη ζεστή της αγκαλιά και την πατροπαράδοτη φιλοξενία της καθώς και την  πολυπολιτισμικότητα της.

Οι ποικιλόμορφες παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, μετά τον εκκλησιασμό, θα περιφέρονται στους δρόμους της και οι ήχοι της γκάιντας, του καβάλι, της λιούρας, του λαούτου και του νταουλιού σε συνδυασμό με τα  ζωηρά επιφωνήματα των χορευτών θα δώσουν ένα ξεχωριστό εντυπωσιακό ρυθμό κάνοντας τον κόσμο να αναμιχθεί με τους χορευτές και πιασμένοι, από τα χέρια η από τους ώμους ή από τα ζνάρια χορεύοντας  θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία όπου θα τους υποδεχτεί ο Δήμαρχος,Κύριος Άγγελος Λύσσελης με τους συνεργάτες τους για τα καλωσορίσματα. Στη συνέχεια μεγαλειώδης χορευτική πομπή των χορευτικών τμημάτων θα κατευθυνθεί στο στάδιο όπου θα χορευτούν αντιπροσωπευτικοί χοροί  της Ενιαίας Θράκης μας και θα γίνει αναπαράσταση του Θρακιώτικου γάμου από τη Θρακική Εστία Δράμας.

Μέσα από το 5ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ, με έμφαση στο τρίπτυχο « μουσική – χορός – φορεσιά » εμείς οι γόνοι του Θρακικού Ελληνισμού,  έχουμε την υποχρέωση να βροντοφωνάξουμε ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν είναι απλά ένας μύθος αλλά είναι λόγος και ερμηνεία που μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζουμε και ότι με τη συμμετοχή μας στο αντάμωμα επιδιώκουμε να γίνουμε, θεσμός και συμμετέχοντες, η  πυξίδα για τη γνωριμία με τη Θράκη μας, τη Θράκη μας που είναι μία σχέση αιώνων  με τον άνθρωπο αλλά και τόσο παλιά όσο οι μύθοι και η ιστορία της.

Μουσικά σχήματα, οι ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ και οι ΟΔΡΥΣΕΣ από τη Δράμα. Στο μουσικό πρόγραμμα θα συμμετέχει ο βιρτουόζος Θρακιώτης Βαγγέλης Δημούδης που με το λαούτο του και τη γλυκιά του φωνή  θα μας ταξιδεύσει στον τόπο και στο χρόνο.

 

Φίλοι μας, στ’ αντάμωμά  μας, κι θα χορέψουμι κι θα τραγουδήσουμι , ουλ τη νύχτα  γούλνα τ’ όργανα θα παίζουν  για τι μας, θα το φαντάξουμι,  χιτς δε θα σταματήσουμι.

 φίλ’ μας σιγιστήτε και ουρίστε, να νάρτε με το καλό να τα κουνουστίσουμ’ στ’ αντάμωμά  μας 

Μεις α ξέβουμ’ στο δρόμο κι α σας φυλάγουμ’. Για να σας πούμι το καλοσύρτιτι

 

Την άλλη μέρα, όσοι θα διανυκτερεύσουν, θα μαζευτούμε στην πλατεία και από εκεί θα επισκεφθούμε το σπήλαιο του Μαρά και στη συνέχεια στη γραφική και φιλόξενη Μαυρολεύκη όπου ο τοπικός σύλλογος θα παρουσιάσει το έθιμο του καλόγερου  και θα ακολουθήσει ένα τρικούβερτο γλέντι.

  Τέλος υψώνοντας το κεραστικό ποτήρι, γεμάτο με ντόπιο κρασί θα ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του 5ου ανταμώματος και θα ευχηθούμε από καρδιάς ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ 6ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

 

Θεσσαλονίκη 2013-06-22

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. – μέλος της Ο.Ε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button