Νέα υποχώρηση στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου παρουσίασε για το 2021 η Ελλάδα στη σχετική έκθεση του οργανισμού «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».

Η έκθεση της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» έρχεται, δυστυχώς να επιβεβαιώσει τόσο τις διαπιστώσεις μας όσο και την κριτική μας για τις απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης αναφορικά με την Ενημέρωση στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη […] επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών». Αρνητική αναφορά γίνεται στις Λίστες Πέτσα, αλλά και σε πρακτικές λογοκρισίας στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα να προσπαθεί να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχό της στα ΜΜΕ και αυτό πλέον καταγράφεται αρνητικά και στις εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών. Οι αδιαφανείς λίστες, τα δωράκια στους καναλάρχες, η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στα ΜΜΕ, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη συρρίκνωση της Ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού. Τα πρωτοφανή περιστατικά λογοκρισίας σε έγκριτους κι έμπειρους δημοσιογράφους διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς να υπάρχει ίχνος λογοδοσίας.

Θυμίζουμε πως όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκονταν 99η ανάμεσα σε 180 χώρες στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική με την Ελλάδα να έχει σκαρφαλώσει στην 65η θέση. Μετά ανέλαβαν οι…«άριστοι».

Με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ να είναι υπό την άμεση εποπτεία του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατρακύλησε 5 θέσεις στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Δυστυχώς, είμαστε πεπεισμένοι, πως η χώρα και η ενημέρωση των πολιτών έχουν μπει και πάλι σε ένα καθοδικό σπιράλ «επιτελικής» κατρακύλας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της Δημοκρατίας.

 

Κάτσης Μάριος, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 Γκαρά Αναστασία, Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ