“Απαλλαγή από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις”

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης μίλησε στον “Α” για την επόμενη μέρα των εκλογών, που βρήκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πάλι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης μίλησε στον “Α” για την επόμενη μέρα των εκλογών, που βρήκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πάλι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


 


Αλλά ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο είδε το κόμμα του να κατακτά την πρώτη θέση στην προτίμηση των Ξανθιωτών ψηφοφόρων.


Διακατεχόμενος λοιπόν από μια ανάλογη διάθεση, κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα σε κομματικό επίπεδο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο νομού.


Ο Σωκράτης Ξυνίδης επισημαίνοντας εκ των προτέρων πως κατά τη δική του άποψη ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε το στίγμα των θέσεών του και το πώς θα ήθελε από εδώ και πέρα να προχωρήσουν οι εξελίξεις σε εσωκομματικό επίπεδο.


 


Αναφερόμενος στο πανελλαδικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ σημείωσε “θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ιδιαίτερα δυσμενές αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε πείσει τον ελληνικό λαό πως ήμασταν σε θέση να διοικήσουμε τις τύχες τους για την επόμενη τετραετία. Θεωρώ επίσης πως είναι ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, ότι θα πρέπει να απεμπλακεί μια και έξω από το κυβερνητικό του παρελθόν για την πετυχημένη του πορεία μέχρι το 2004. Και δεν εννοώ φυσικά το έργο του, το οποίο είναι ένα έργο ιστορικό που έμεινε για πάντα στην Ελλάδα, αλλά εννοώ κυρίως από τις αντιλήψεις που ως κόμμα σέρνουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με νέες αντιλήψεις, αυτές τις οποίες έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχές, με πολύ πιο ουσιαστικά και τολμηρά βήματα. Και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι το νόημα αυτών των εθνικών εκλογών και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών”.


 


Μάλιστα σύμφωνα με το συντονιστή της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ξάνθης, προβλέπονται επίσπευση των διαδικασιών και άμεσες αλλαγές στο κόμμα μετά και την κίνηση Βενιζέλου να θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.


 


Πάντως οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καταιγιστικές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς πέρα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θέτει θέμα εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρου. Στο μεταξύ για τον συντονιστή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη εκεί που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα πέρα από την αυτοκριτική και τον επαναπροσδιορισμό κάποιων πραγμάτων, είναι οι αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες να γίνουν.


 


“Πρέπει να καταλήξουμε στο ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ που θέλουμε. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις ευρύτερες. Για μένα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παραμείνει το κόμμα της Κεντροαριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθεί. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως σε ότι αφορά τις επιλογές προέδρου. Η άποψή μου για αυτό το ζήτημα είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο καθένας λοιπόν κάνει τις επιλογές του από εδώ και πέρα”.


 


Το ΠΑΣΟΚ τοπικά-πολιτική  η ψήφος 


 


 Στο μεταξύ σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε πρώτο το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης, για το Σωκράτη Ξυνίδη η μεγάλη νίκη αποτελεί δικαίωση του αγώνα της νομαρχιακής οργάνωσης, των μελών και φίλων του κόμματος τοπικά.. “Από το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης δικαιώνεται για τον αγώνα τον οποίο έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, από το 2004 και μετά. Πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει, έχουμε θέσει βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις κα αλλαγές στην τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της μειονοτικής κοινωνίας,-που φάνηκε τόσο έντονη και η υποστήριξή της προς τα εμάς. Πολλοί θα σπεύσουν να πουν πώς είναι ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο έχει να κάνει με μα μεταστροφή της μειονοτικής ψήφου χωρίς πολιτικά κριτήρια. Κάνουν λάθος. Είναι πολιτική ψήφος της μειονότητας πρώτα απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ, που την απαξίωσε με την πολιτική της για τον καπνό και την υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων, κυρίως στην ορεινή περιοχή. Και δεύτερον διότι καταξιώνει αυτό που σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει πράξη, μια ισότιμη συμμετοχή της μειονότητας στο κόμμα μας με καθοριστικό ρόλο στην εν γένει πορεία του κόμματός μας στο νομό Ξάνθης”.


 


Παράλληλα ο κ. Ξ.υνίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ τοπικά αύξησε τα ποσοστά του σε όλα τα επίπεδα και στην πόλη της Ξάνθης και στην ύπαιθρο. Την αύξηση δε των ποσοστών τη δικαιολογεί ως αποτέλεσμα της επιτυχούς προσπάθειάς τους να καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους στους ψηφοφόρους της Ξάνθης και ταυτόχρονα να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις απέναντι σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο, γεγονός που εκτιμήθηκε από τους κατοίκους του νομού.


 


“Τους ευχαριστούμε. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να τους εκφράσει στο μέλλον σε ότι προοδευτικό και σε ότι δυνατόν πιο εποικοδομητικό μπορεί να συμβεί στην ελληνική πολιτική σκηνή”, σημείωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας.


 


Τέλος ερωτηθείς για το αν η μεγάλη αυτή νίκη του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης χρεώνεται προσωπικά στο συντονιστή της νομαρχιακής οργάνωσης, απάντησε “αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε μια πολύ σημαντική συλλογική συνεργασία και δουλειά από τους φίλους καταρχήν και συντρόφους της Ν.Ε. Πολλές φορές δώσαμε δύσκολους αγώνες. Πολλές φορές νιώθαμε να πέφτουν πέτρες πάνω μας. Νιώθαμε ότι ακροβατούσαμε. Όμως εντέλει αποδείχθηκε ότι αν με πίστη και με σχέδιο εμμένεις σε αυτά τα οποία συλλογικά αποφασίζεις, έρχεται και η δικαίωση”.


 


Γκούμα Δέσποινα               

Σχετικά Άρθρα

Back to top button