Ειδήσεις

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο νηστεύουν, προσεύχονται και γιορτάζουν με κάθε λαμπρότητα τον ιερότερο μήνα του Ισλάμ, τον μήνα του ραμαζανιού. Τα έθιμα και οι τοπικές παραδόσεις ανά τον κόσμο ποικίλουν. Η DW παρουσιάζει μερικά από αυτά.

εικόνα.png

Παρατηρώντας το φεγγάρι

Η παρατήρηση του νέου φεγγαριού είναι αυτή που καθορίζει κάθε χρόνο και την έναρξη του Ραμαζανιού. Ενώ πλέον οι αστρονομικές παρατηρήσεις γίνονται κυρίως με τηλεσκόπιο, σε κάποιες μουσουλμανικές περιοχές συνεχίζουν να τις κάνουν με γυμνό μάτι. Για τον λόγο αυτόν η έναρξη του Ραμαζανιού μπορεί να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

εικόνα.png

Προσευχή

Η περίοδος της μουσουλμανικής νηστείας συνοδεύεται και από αυστηρή προσευχή. To Ραμαζάνι ξεκινά παραδοσιακά με μια ειδική προσευχή, το «Tarawih». Οι πιστοί συνήθως την περίοδο αυτή προσεύχονται όλοι μαζί στο τζαμί της περιοχής τους.

εικόνα.png

Ανάγνωση του Κορανίου

Η νηστεία και στη μουσουλμανική παράδοση είναι ταυτισμένη με την πνευματική πειθαρχία και την κάθαρση των πιστών. Παράλληλα την περίοδο του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι αφοσιώνονται στην προσεκτική ανάγνωση του Κορανίου. Μάλιστα σύμφωνα με τη μουσουλμανική πίστη το Κοράνι φανερώθηκε στον προφήτη Μωάμεθ τον μήνα του Ραμαζανιού.

εικόνα.png

Τοπικά έθιμα

Το Ραμαζάνι προϋποθέτει κάποια βασικά τελετουργικά, που απαντώνται σε όλες τις μουσουλμανικές περιοχές. Ωστόσο πολλές περιοχές διατηρούν και τις δικές τους παραδόσεις. Για παράδειγμα στο Σεράγεβο, ένα κανόνι παραδοσιακά σημαίνει την έναρξη του Ραμαζανιού, ενώ στην Αίγυπτο ένα διακοσμημένο αραβικό φανάρι δίνει το έναυσμα.
εικόνα.png

Διακόπτωντας τη νηστεία

Κατά τη διάρκεια των ημερών της νηστείας χωρίς φαγητό και νερό, όπως επιβάλλει η θρησκευτική παράδοση, πολλοί πιστοί κάνουν ένα μικρό διάλειμμα τρώγοντας το θρεπτικό φρούτο που κατά το Κοράνι έφαγε και ο Μωάμεθ όταν νήστευε, τον χουρμά. Κάθε βράδυ πάντως, μετά τη νηστεία της ημέρας, οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να τρώνε όλοι μαζί.
εικόνα.png

Το γιορτινό τέλος της νηστείας

Η γιορτή του Εΐντ Αλ Φιτρ επισφραγίζει συμβολικά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού. Την ημέρα αυτή επιτρέπονται τα πλούσια γεύματα με συγγενείς και φίλους αλλά κυρίως τα λαχταριστά γλυκίσματα. Είναι μια γιορτή χαράς που επιτάσσει γενναιοδωρία και καλοσύνη προς τους συνανθρώπους.

Πηγή : DW Made for minds
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button