Ειδήσεις

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ξάνθης για έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στήριξης σε γονείς – εκπαιδευτικούς του 17ου Δημοτικού Σχολείου

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΟ

ΚΟΙΝ.: 1. ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΕΠΕΛΗ

  1. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης στέκεται στο πλευρό των γονιών του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης που αγωνίζονται να μη «χαθεί» το σχολείο τους. Ένα σχολείο που με πολλούς αγώνες οι γονείς κατάχτησαν να έχει η περιοχή τους. Σε λίγα χρόνια ελάχιστα παιδιά της γειτονιάς θα πηγαίνουν στο σχολείο τους και τα υπόλοιπα θα αναγκάζονται να μετακινούνται στα σχολεία των συνοικιών Ευμοίρου, Χρύσας και ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η μετατροπή οποιουδήποτε εν λειτουργία σχολείου σε «Πρότυπο Πειραματικό» μιας και πέρα από μια σειρά άλλους λόγους δημιουργεί τεράστια αναστάτωση σε δεκάδες οικογένειες.

Είναι εύλογες οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προσπάθεια, εν κρυπτώ και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών και των γονιών να μετατραπεί το 17ο ΔΣ σε «Πρότυπο Πειραματικό».

Άλλωστε, η γενίκευση του θεσμού των «Πρότυπων – Πειραματικών» σχολείων, σε πόλεις μάλιστα που δεν υπάρχει Παιδαγωγική Σχολή, καθ ύλη αρμόδια, για να έχει στην ευθύνη της ένα Πειραματικό σχολείο έχει γεννήσει και σε μια σειρά άλλες  περιοχές έντονες αντιδράσεις. Δίκαια η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει την απορία αν στα Πειραματικά σχολεία που λειτουργούν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα διδακτικών πρακτικών ή δοκιμάστηκαν προγράμματα σπουδών που κρίθηκαν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο άξια γενίκευσης ή αν εν τέλει λειτουργούν ως Πρότυπα, χωρίς να εκπληρώνουν τον πραγματικό τους ρόλο. Η ταύτιση ουσιαστικά Πρότυπων και Πειραματικών ακυρώνει επί της ουσίας τα ίδια τα Πειραματικά Σχολεία και όσα αυτά θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συνεισφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, τα σχολεία της γειτονιάς, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

Επειδή τα προβλήματα που ανακύπτουν από την πρόταση της Διευθύντριας Π.Ε. Ξάνθης για μετατροπή του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης σε «Πειραματικό» είναι πάρα πολύ μεγάλα καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη μετατροπή του 17ου Δημοτικού Σχολείου σε «Πρότυπο Πειραματικό».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

 ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button