Ειδήσεις

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ

Ήδη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει αντιληπτή η μεγάλη σημασία των θέσεων Ρούπελ στον νομό Σερρών και Λίσσε στον νομό Δράμας. Η προστασία των βορείων συνόρων της Ελλάδας απέναντι στην Βουλγαρία έλαβε μορφή με την κατασκευή των πρώτων οχυρώσεων στις άνω τοποθεσίες. Κατά την δεκαετία του 1930 έγινε αντιληπτό, πως οι δύο οχυρώσεις δεν επαρκούσαν για την άμυνα της χώρας.

Έτσι αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μία αμυντική οχυρωματική γραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με την Βουλγαρία στα πρότυπα της γραμμής Μαζινό (ligne Maginot) στα σύνορα Γαλλίας και Γερμανίας.

εικόνα.png

Τα οχυρά ήταν ένα σύμπλεγμα από υπόγειες στοές, χώρους ύπνου και εστίασης, κέντρα διοίκησης, ιατρεία, χειρουργεία, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων καθώς και υπέργεια πολυβολεία, πυροβολεία, ολμοβολεία με πολλές εισόδους και εξόδους. Οι στρατιώτες μπορούσαν να υπερασπιστούν τα οχυρά από όποια κατεύθυνση κι αν δεχόταν επίθεση.

Γιατί όμως το οχυρό Ρούπελ ήταν το σημαντικότερο και έγινε το πιο γνωστό;

Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο οχυρό και κατασκευάστηκε σε μία τοποθεσία που ήλεγχε το στενό πέρασμα που δημιουργεί ο ποταμός Στρυμόνας στον ρου του από βορρά προς νότο. Εάν το πέρασμα μείνει αφύλακτο, τότε πολύ εύκολα μπορεί κανείς να περάσει στην πεδιάδα των Σερρών και από εκεί εύκολα να βαδίσει εναντίον της Θεσσαλονίκης.

Η μάχη των οχυρών ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1941 στις 05.15 το πρωί. Οι Γερμανοί σύμμαχοι των Βουλγάρων παρέταξαν απέναντι στα οχυρά 6 μεραρχίες και ένα σύνταγμα (συνολικής δύναμης περίπου 90.000 ανδρών) και 650 αεροπλάνα. Από ελληνικής πλευράς τα οχυρά ήταν επανδρωμένα με συνολικά 5.630 αξιωματικούς και οπλίτες αντί των 10.069 που προβλεπόταν.

 

εικόνα.png

Βολές γερμανικού περιοδικού
Η μάχη ήταν σκληρή και λυσσαλέα με τους Γερμανούς να έχουν πάρα πολλές απώλειες. Όλες οι επιθέσεις των Γερμανών αποκρούονταν και οι επιθέσεις από αέρος από τα γερμανικά Stuka δεν αποθάρρυναν τους Έλληνες μαχητές.
Το πρωί της 9ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά τανκς έμπαιναν στην Θεσσαλονίκη. Είχε σπάσει η αντίσταση των Σέρβων και έτσι οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Ελλάδα από την κοιλάδα του Αξιού ποταμού.
εικόνα.png

Το πρωί της 9ης Απριλίου οι Γερμανοί στέλνουν αγγελιοφόρους στον διοικητή του οχυρού του Ρούπελ Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο ζητώντας του να παραδώσει το οχυρό γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν ήδη στα χέρια τους.
Ο Ταγματάρχης απάντησε τότε με θάρρος: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» Και οι μάχες συνεχίστηκαν, μέχρι που ήρθε η διαταγή του επικεφαλής στρατηγού Μπακόπουλου για την παράδοση των οχυρών στους Γερμανούς.

Οι απώλειες των Γερμανών στην μικρής διάρκειας μάχη των οχυρών τον Απρίλιο του 1941 ήταν οι μισές όλης της επιχείρησης εισβολής τους στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία „Marita“: 603 νεκροί, 192 αγνοούμενοι, 2.403 τραυματίες.

εικόνα.png
Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο

Άγαλμα Έλληνα στρατιώτη της εποχής του 40 στο οχυρό Λίσσε στη Δράμα
εικόνα.png
Οχυρό Εχίνου. Το Ρούπελ της Θράκης
εικόνα.png
Μνημείο πεσόντων Εχίνου
΄΄ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟΥ ΕΙΣ ΚΑΙΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΩΝ ΄΄
Thomas Jefferson
 
Πηγές
* Ιστότοπος : Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
* ΓΑΡΙΤΑΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
* Διαδίκτυο
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button