Ειδήσεις

Για το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει εν μέσω πανδημίας το αντιλαϊκό της έργο. Μετά από δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σειρά έχει τώρα η “αναδιάρθρωση” της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Η πρόταση νόμου που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δε “βάζει τάξη” στις λαϊκές αγορές, όπως παραπλανητικά διαδίδει η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης.

 Δηλώνουμε εξαρχής κάθετα αντίθετοι στις μεθοδεύσεις αυτές.

Επαγγελματίες και παραγωγοί, εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Το μάρμαρο του οξυμμένου ανταγωνισμού θα κληθούν να πληρώσουν καταρχήν οι ίδιοι οι επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι που σήμερα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές. Χιλιάδες απ’ αυτούς θα βρεθούν στην ανεργία αφού οι άδειες χάνουν τη μονιμότητά τους και πλέον θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, περνώντας φυσικά στην κατοχή αυτού που κάνει την υψηλότερη προσφορά. Όσοι επαγγελματίες καταφέρουν με κόπο να διατηρήσουν προσωρινά την άδεια και κατ΄ επέκταση την εργασία τους, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε «ενδιαφερόμενους» μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας αλλά και σε εταιρίες, η παρουσία των οποίων για πρώτη φορά θεσμοθετείται στα πλαίσια των λαϊκών.

Τις συνέπειες όμως  του ανταγωνισμού θα κληθεί να πληρώσει και η ίδια η λαϊκή οικογένεια. Οι αλλαγές που προβλέπονται, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση των ίδιων των τιμών των προϊόντων. Η πρόσβαση των εργαζόμενων και συνταξιούχων σε απαραίτητα είδη διατροφής και άλλα εμπορεύματα σε προσιτές τιμές, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, θα περιοριστεί δραματικά και μάλιστα σε μια περίοδο που τα οικονομικά αδιέξοδα μεγαλώνουν

Μόνοι κερδισμένοι από τα αυξημένα έσοδα των πλειστηριασμών θα είναι δήμοι και περιφέρειες, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση των αντίστοιχων φορέων, αρχικά σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.

Εργαζόμενε, εργαζόμενη

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και των λαϊκών οικογενειών και καταδικάζει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρούν ως τώρα στη λειτουργία τους, αποτελεί πραγματική διέξοδο για τη διατροφή χιλιάδων νοικοκυριών που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται ως απόρροια των γενικότερων αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες επωφελούνται από τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν ως τώρα για την κατοχύρωση της άδειας και έβρισκαν μια θέση εργασίας σχετικά προστατευμένη από τον ανταγωνισμό και τη κυριαρχία των μεγαλύτερων εμπορικών καταστημάτων, των supermarkets κλπ.

Γι΄ αυτό και απαιτεί εδώ και τώρα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτό κατατεθεί.

Καλούμε τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι κυβερνητικοί ελιγμοί. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να ορθώσουν εμπόδια στη διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Ταυτόχρονα καλούμε τους επαγγελματίες και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τη δικής τους θέση στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Σ’ αυτόν τον αγώνα δε θα είναι μόνοι τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε εξαρχής στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα. Δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μην πληρώσει ο λαός τη νέα κρίση, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση και Συμμαχία κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων- ΕΕ που πρώτα και κύρια έχουν στόχο να προστατεύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι να καλύψουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Η σημερινή αλλά και η επόμενη μέρα, δεν πρέπει να βρει κανέναν μόνο του, απογοητευμένο στη γωνία. Όλοι μαζί πρέπει να βρεθούμε σε θέση μάχης, να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση

                       KKE    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

                            ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button