Περιφέρεια

Ερώτηση στη Βουλή για το τουρκικό μονοπώλιο μεταφοράς επιβατών από τη Θράκη στην Τουρκία

Ερώτηση στη Βουλή και στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Τουρκική εταιρεία μεταφοράς επιβατών κατέχει το απόλυτο μονοπώλιο της οδικής συνδέσεως Ξάνθης – Κομοτηνής – Αλεξανδρουπόλεως – Κωνσταντινουπόλεως», κατέθεσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής Έβρου του κόμματος Παράσχος Παπαδάκης.

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν ότι δεν υφίστανται ελληνικά μέσα μεταφοράς επιβατών από τη Θράκη στην Τουρκία και καλούν τον Υπουργό να τερματίσει το τουρκικό μονοπώλιο, το οποίο όπως ισχυρίζονται «συντελεί στην τουρκοποίηση της Θράκης».

Αναλυτικά, η ερώτηση τους:

«Κύριε Υπουργέ,

Τουρκική εταιρεία συνδέει τακτικότατα τη Θράκη δια των λεωφορείων της στη διαδρομή Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, τα λεωφορεία της αναχωρούν και αφικνούνται έμπροσθεν της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Ελληνικά μέσα μεταφοράς επιβατών τα οποία να συνδέουν τη Θράκη με την Τουρκία δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα αυτή να κατέχει το πλήρες μονοπώλιο της επιβατικής κινήσεως. Παραλλήλως, δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδος – Τουρκίας ούτε δρομολόγιο τρένου Ξάνθης – Ορμενίου ούτε επίσης δρομολόγιο τρένου Ξάνθης – Δράμας. Και όλα αυτά εντός της ελληνικής επικράτειας, με ένα σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θράκη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα σε απογοητευτική κατάσταση.

Το ανωτέρω γεγονός σε συνδυασμό με άλλες παραλείψεις του κράτους των Αθηνών συντελεί στην τουρκοποίηση της Θράκης, η οποία εξελίσσεται μεθοδικά από δεκαετιών. Ως εκ τούτου, καλείσθε να τερματίσετε το μονοπωλιακό τουρκικό καθεστώς μεταφοράς επιβατών από Ελλάδα προς Τουρκία και τούμπαλιν. Είναι αδιάφορο αν το τερματίσετε μέσω λεωφορείων του Ο.Σ.Ε., της Hellinic Train, των ΚΤΕΛ ή ιδιωτικών εταιρειών ακόμη και αν χρειαστεί να επιδοτήσετε έναν ή περισσότερους φορείς μεταφοράς επιβατών. Είναι όμως εθνική ανάγκη να το πράξετε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την κατάργηση του τουρκικού μονοπωλίου μεταφοράς επιβατών και πότε; Σε αρνητική περίπτωση, να μας εξηγήσετε αναλυτικά τους λόγους».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button