«Σειρά έχουν τώρα οι υποψήφιοι……»

Αφού ακούσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα ντιμπέτ αποτελούν πλέον παρελθόν και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μας πείσουν για τα προγράμματά τους, σειρά έχουν τώρα οι κατά τόπους υποψήφιοι…..
Και στην προκειμένη περίπτωση οι υποψήφιοι βουλευτές της Ξάνθης, τόσο των δύο κομμάτων εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και των υπολοίπων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., που μπορεί να αποκαλούνται μικρά, λένε ωστόσο μεγάλες αλήθειες μεν , αδύνατον να εκπληρωθούν δε, τουλάχιστον σε τούτη τη ζωή……..

Αφού ακούσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα ντιμπέτ αποτελούν πλέον παρελθόν και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μας πείσουν για τα προγράμματά τους, σειρά έχουν τώρα οι κατά τόπους υποψήφιοι…..


Και στην προκειμένη περίπτωση οι υποψήφιοι βουλευτές της Ξάνθης, τόσο των δύο κομμάτων εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και των υπολοίπων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., που μπορεί να αποκαλούνται  μικρά, λένε ωστόσο μεγάλες αλήθειες μεν , αδύνατον να εκπληρωθούν δε, τουλάχιστον σε τούτη τη ζωή……..


Όσο για το αν σε όλους τους υποψηφίους ταιριάζουν τα επίθετα, ιδεολόγος, οραματιστής, δημοκράτης, ονειροπόλος, διορατικός, αποφασιστικός, ειλικρινής, αληθινός, ανθρώπινος κ.λ.π., είναι στο χέρι και στη δική σας εξυπνάδα και διαίσθηση να το κρίνεται…..


 


Λίγο πριν την τελική ευθεία, η Κυριακή που μας έρχεται είναι η τελευταία προεκλογική, η μεθεπόμενη είναι της ψήφου και το κλίμα του αγώνα των υποψηφίων αρχίζει να θεριεύει για τα καλά…….


Η αντίστροφη ήδη μέτρηση ξεκίνησε από τη στιγμή που σταμάτησε και η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων……


Μετά την πληθώρα των δημοσκοπήσεων που όλους αυτούς τους μήνες τρέλαναν δημοσιογράφους, πολίτες, αλλά και πολιτικούς, έφτασε η ώρα να αναλάβουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και δη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι ίδιοι υποψήφιοι βουλευτές…….


Καιρός να ακούσουμε και κανένα προεκλογικό λόγο πάνω από το μπαλκόνι και όχι από κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο…..


Έτσι για να νιώσουμε λιγάκι το κλίμα του έντονο προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων……


 


Να τους ακούσουμε τι έχουν να μας υποσχεθούν τούτη τη φορά, να τα επεξεργαστεί καταλλήλως το μυαλουδάκι μας , αφού οσονούπω θα στηθούν οι κάλπες……


Αδιάβαστοι θα ασκήσουμε το δημοκρατικό μας διακίωμα…..;


Μα θα μου πείτε και την προηγούμενη φορά που πήγαμε διαβασμένοι και που πιστέψαμε τις δεσμεύσεις κάποιων ότι για παράδειγμα δε θα κλείσουν τα συνεταιριστικά μας εργοστάσια, είχαμε και την ανάλογη εξέλιξη βάσει των υποσχέσεών τους……;


Όχι βέβαια, αλλά από την άλλη στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε  άλλη μια ψήφος να πάει χαμένη…..


Καλά, τόσες και τόσες πήγαν χαμένες, σε τούτη θα κολλήσουμε…….;


 


Κάποια τέτοια σκέψη δεν περνά φευγαλέα από το μυαλό σας….;


Από την άλλη άντε και βγήκαμε να ακούσουμε έναν ακόμη ξύλινο προεκλογικό λόγο υποψηφίου, θα αποκομίσουμε κάτι προς όφελός μας…..;


Οι υποσχεσιολογίες είναι σχεδόν κοινό τοις πάσης πως την επομένη των εκλογών είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα, σχεδόν στο σύνολό τους……


Όσο για τους κατά τόπους υποψήφιους βουλευτές, μπορεί οι άνθρωποι να θέλουν και δεν αμφιβάλλω για αυτό, να κάνουν πράξη κάποια από τα υπεσχημένα, αλλά αν είναι της περιφέρειας, προηγούνται οι του κέντρου, αυτοί που έχουν τα μέσα και τα έξω…..


Οι άνθρωποι μας κάνουν το κατά δύναμη, αλλά και αυτοί μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας, όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης των δεσμεύσεων…..


Τι σειρά θα την αποφασίσει ο πολιτικός αρχηγός……


Πάντως αν όλες οι δεσμεύσεις είχαν και το ποθητό αποτέλεσμα, πάρτε παράδειγμα τη Θράκη μας-αποτελούσαμε υποτίθεται από τις πρώτες προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνόντων- θα ήμασταν παράδεισος…….ή έστω όαση……


Αντί για αυτό αποτελούμε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε. , την οποία μαστίζει η ανεργία και η αποβιομηχάνιση……


 


Για αυτό και κομμάτι δύσκολο να πείσουν πλέον τους ψηφοφόρους οι υποψήφιοι πως θα κάνουν τον κόσμο τους γρήγορα καλύτερο…..


Από την άλλη κακά τα ψέματα, αυτό το διάστημα δε σκέφτονται μόνο τα δικά μας θέλω οι υποψήφιοι βουλευτές…..


Τώρα που κορυφώνεται η μάχη, με χτυπήματα πολλές φορές ύπουλα και κάτω από το τραπέζι ή πισώπλατα, το μυαλό τους είναι προσηλωμένο αποκλειστικά και μόνο στην εκλογή τους ή την επανεκλογή τους…..


Με τίποτε δε θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση τους, έστω κα αν το τρόπαιο θα ήταν ένα βουλευτικό έδρανο….αν θα ήμουν ανάμεσα στους τριακόσιους , όχι του Λεωνίδα, αλλά της Βουλής….


Είναι τόσο αδυσώπητος ο αγώνας που δίνουν και μάλιστα με τους «αντιπάλους» του ψηφοδελτίου τους, που πολλές φορές διερωτάται κανείς αν τελικά ο «εχθρός» που θα πρέπει να εξολοθρεύσεις είναι το αντίπαλο κόμμα εξουσίας ή υποψήφιος από το δικό σου κομματικό χώρο, κοινώς οι εταίροι που μοιράζεστε το ίδιο ψηφοδέλτιο…..


Αν ο τελικός στόχος είναι να βγεις εσύ βουλευτής ή το κόμμα σου να γίνει κυβέρνηση…..


 


Χαρά στο κουράγιο τους λοιπόν όσοι αποφασίζουν να εμπλακούν σε έναν τέτοιο σκληρό αγώνα, σε ένα τέτοιο σκληρό πολιτικό παιχνίδι, που πολλές φορές οι όροι υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται ή είναι ανορθόδοξοι…..


Λέτε να αξίζει ο κόπος…..;


Είναι τόσα πολλά τα οφέλη που θα άξιζε να έδινα αγώνα μέχρις εσχάτων για την εκλογή μου, ώστε να γινόμουν Βουλευτής Καλοχαιρέτας…..;


Δύσκολο να απαντήσει κανείς…..


 


«Πέτυχαν το στόχο τα ντιμπέτ….;»


 


Η κάλπη θα δώσει φυσικά την απάντηση και όχι η στήλη……


Άλλωστε οι Έλληνες δεν είναι Αμερικανάκια για να επηρεάζονται 100% από την εικόνα …….


Μπορεί οι διάφοροι Επικοινωνιολόγοι, Δημοσιοσχετίστες και Δημοσκόποι να κατευθύνουν τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών, να δίνουν οδηγίες και συμβουλές για το πώς θα πλησιάσουν και θα μιλήσουν στον κόσμο, για το πώς θα κερδίσουν τη ψήφο τους, ωστόσο οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τις παραδοσιακές μεθόδους προκειμένου να αποσπάσουν την εύνοιά τους οι υποψήφιοι…..


Τι και αν η τηλεθέαση του ντιμπέιτ των έξι ξεπέρασε το 75% και η τηλεμαχία μαν του μαν Κώστα και Γιώργου κάτι παραπάνω…….


Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν είχαμε νικητή, γιατί πολύ απλά αυτό θα το μάθουμε στις 4 Οκτωβρίου όπως είναι και το πρέπον……


Βιασύνη δε χρειάζεται , άλλωστε απομένουν άλλες δέκα μέρες για να καταλάβουμε τελικά τι θέλουν πραγματικά να κάνουν για μας οι πολιτικοί μας……


Γιτί το ποιος λέει αλήθεια και το ποιος ψέμα, ένα είναι σίγουρο ότι όλοι κάτι έχουν να μας αποκρύψουν προκειμένου να πετύχουν στο σκοπό τους…..


Η ζωή μας κυλά ανάμεσα σε μισές αλήθειες και μισά ψέματα, σε ημίμετρα και ημιτελειωμένες καταστάσεις και έργα……


 


Για το αν πέτυχαν το στόχο τους τα ντιμπέιτ, απάντηση δεν μπορώ να δώσω, εκείνο πάντως που εύκολα μπορώ να συμπεράνω είναι ότι έδωσαν δουλειά σε μια σειρά επαγγελμάτων, αλλά και βήμα στους επικοινωνιολόγους  και τους δημοσιογράφους για να έχουν να ασχολούνται …..


Η προχθεσινή τηλεμαχία, το ντιμπέιτ των δυο αρχηγών των κομμάτων εξουσίας, του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου , όντως  ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους  Έλληνες ψηφοφόρους και είχε τα αρνητικά του και τα θετικά……


Οι οπαδοί της Ν.Δ εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς θεωρούν ότι ο αρχηγός τους ο Καραμανλής αποδείχθηκε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού……


Από την άλλη αυτοί του ΠΑΣΟΚ, πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου με την ήρεμη και αποφασιστική του παρουσία κέρδισε τις εντυπώσεις και κατατρόπωσε τον πολιτικό του αντίπαλο…….


 


Γεγονός πάντως είναι ότι παρακολουθώντας το ντιμπέιτ δε βγήκα πιο σοφή, ούτε πως θα ασκήσω με καθαρότερη σκέψη το δημοκρατικό μου δικαίωμα……


Αν όμως δεν τα έβλεπα τι θα είχα να σχολιάσω βρε αδερφάκι μου……;


Αφήστε που έμαθα πλέον και τη γλώσσα των επικοινωνιολόγων……


Βγήκαν την επόμενη μέρα και έκριναν για το ποιος αρχηγός κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, ποιος έγραψε καλύτερα στην κάμερα και ποιος χρησιμοποίησε καλύτερα τη γλώσσα του σώματος…..


Ποιος φάνηκε πιο αληθινός και ειλικρινής και ποιος επισκίασε ποιον με την προσωπικότητα και το λόγο του…..


Τα επί της ουσίας τα άφησαν σε μας τους ψηφοφόρους…..


 


Και μια και αναφέρθηκα στη γλώσσα του σώματος, ξέρετε τελικά ότι το σώμα μας προδίδει τις σκέψεις μας…..;


Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερα μηνύματα στέλνουμε με τις κινήσεις και τη στάση μας, παρά με τις λέξεις……


Άρα εμείς τι τελικά έπρεπε να αποκωδικοποιήσουμε από τα δυο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών μας, τα λόγια τους ή το πώς καθόταν ή στέκονταν μπροστά στην κάμερα, το πώς κουνούσαν ώμους, χέρια, κεφάλι και τις συσπάσεις των προσώπων τους….;


Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια….


Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου…..


Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα  μπροστά από τον κορμό του σώματός του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση….


Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος….


 


Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους  γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος, το 38% από τον τόνο της φωνής και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε…..


Ενώ  λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται…..


Και εγώ δηλαδή που έδινα προσοχή στα λόγια και όχι στη στάση του σώματος των πολιτικών κατά τη διάρκεια των ντιμπέιτ,  δεν ενημερώθηκα ορθώς, δε βγήκα κερδισμένη …..;


Για αυτό σας λέω όλα γίνονται για κατανάλωση και τίποτε παραπάνω……


   


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button