e – ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Generation Next: Πώς τρεις μαθητές από την Κομοτηνή δίνουν λύση στο πρόβλημα της έκτακτης αιμοδοσίας
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα πιστεύαμε πως μία ομάδα μαθητών Λυκείου, θα αφιέρωνε σήμερα οικειοθελώς τον ελεύθερό της χρόνο για να ασχοληθεί με τις ανάγκες αιμοδοσίας της πόλης της. Να που όμως συνέβη στην Κομοτηνή και μάλιστα, με ιδιαίτερη επιτυχία!
Ο λόγος για την ομάδα LAB Web από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και τους μαθητές ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΥΤΥΧΙΑΚΟ, ΛΕΑΝΔΡΟ ΚΟΥΡΤΙΔΗ και ΆΓΓΕΛΟ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΒΑΡΔΑ, τους δημιουργούς του e-Αιμοδότες!
Τι είναι το e-Αιμοδότες και για ποιον λόγο αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα με εφαρμογή android -που θα είναι διαθέσιμη μελλοντικά στο PlayStore- το οποίο ευαισθητοποιεί τους κατοίκους της Κομοτηνής για έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος, καθώς και τη σημασία της τακτικής, εθελοντικής αιμοδοσίας.
Το καινοτόμο αυτό app, λοιπόν, δημιουργήθηκε από τα παιδιά και κατέλαβε πρόσφατα την πρώτη θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, δηλαδή τον διαγωνισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone και μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει στο να «γεννηθούν» 374 καινοτόμες ιδέες εφήβων από 94 περιοχές της χώρας και έχει δώσει σε 84.000 άτομα την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και να πειραματιστούν με τον κόσμο του STEM.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο, δηλαδή η κάλυψη των έκτακτων αναγκών για προσφορά αίματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αυτήν ακριβώς την ανάγκη καλύπτει η εφαρμογή e-Αιμοδότες, διευκολύνοντας ουσιαστικά ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη, μιας και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες). Οι δηλώσεις των ίδιων των μαθητών που δημιούργησαν το app, είναι σίγουρα χαρακτηριστικές.«Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι στη χώρα μας σημειώνονται ετησίως πολλά περισσότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπρόσθετα, ο αριθμός των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι μεγάλος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό -περίπου 1,5%- είναι τακτικοί αιμοδότες», εξήγησαν, θέλοντας να δείξουν το πώς και το γιατί μία εφαρμογή, όπως το e-Αιμοδότες, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χώρα μας.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr
Το σίγουρο είναι πως αν υπάρχει κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε και η φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού του προγράμματος Generation Next, είναι το ότι το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών γενικότερα για τις νέες τεχνολογίες και το STEM, είναι κάτι περισσότερο από ισχυρό. Και η δυναμική συμμετοχή των νέων στα φετινά ψηφιακά STEM Labs και τα Virtual Classrooms που διοργάνωσε το Ίδρυμα Vodafone, το αποδεικνύει και με το παραπάνω. Πάνω από όλα όμως, μας δείχνει το πόσο διασκεδαστική και ωφέλιμη μπορεί να γίνει η μάθηση και η δημιουργία με τη χρήση της τεχνολογίας, όταν οι μαθητές έχουν την κατάλληλη στήριξη και τα απαραίτητα εφόδια!
Το πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Πηγή : Newsbomb