Ειδήσεις

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ
Αντγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης

25η Μαρτίου :

Διπλή Γιορτή !!

Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη του Αγώνα των προγόνων μας για την απόκτηση της Ελευθερίας!

“Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου” είπε ο Άγγελος Κυρίου στην Παρθένο Μαρία και το μήνυμα της ελεύσεως του Σωτήρος στην Γη άλλαξε τον κόσμο.

“Ελευθερία ή Θάνατος”, ορκίσθηκαν οι Αρματωλοί και κλέφτες στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου 1821 και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τ’ άρματά τους.

Η Ι. Μονή της Αγίας Λαύρας που ιδρύθηκε το 961 μ.Χ  από τον Μοναχό Ευγένιο, συνδέθηκε με το ένδοξο γεγονός της έναρξης του Αγώνα του Έθνους το 1821, προς αποτίναξη του ξένου ζυγού και κατάκτηση του αγαθού της Ελευθερίας.

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε από το 1838 ως “Εθνική Επέτειος”.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζουν οι Πανέλληνες. Εκφωνούνται πανηγυρικοί στα σχολεία, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στο Στρατό, στις Εκκλησιές, σχετικά με το βαθύτερο νόημα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Εξιστορούνται οι μάχες στην Τριπολιτσά, στο Μεσολόγγι, στη Γραβιά, στα Δερβενάκια, στο Φάληρο και στ’άλλα αγιασμένα με ελληνικό αίμα μέρη της Πατρίδας μας.

Μνημονεύονται με υπερηφάνεια οι αυτοθυσίες στο Ζάλογγο , στο Σούλι, και στην Αραπίτσα της Νάουσας και τιμούνται οι ηρωικές μορφές του Γέρου του Μοριά, του Παπαφλέσσα, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Διάκου, του Καραϊσκάκη, του Κανάρη, του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας, της Θρακιώτισσας Δόμνας Βιζβίζη, του Μακεδόνα Εμμανουήλ Παππά και χιλιάδων άλλων γνωστών αγωνιστών της Πατρίδος.

Ανάβουν οι Έλληνες κερί και στους μαχητάς του Αγώνα και αναφωνούν “αιωνία σας η μνήμη” άγνωστοι στρατιώτες της Πατρίδος και της Πίστης.

Ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1789-1857) είναι κατηγορηματικός στις 158 δραματικές στροφές του έργου “Ύμνος είς την Ελευθερία” που έγραψε το 1823.

Γνώριζε την ιστορία της Πατρίδος του, έβλεπε μπροστά του μια Ελλάδα που αποκτούσε την Ελευθερία της, μα και πίσω του μια Ελλάδα σκλαβωμένη.

Ύμνησε την ενότητα της ψυχής των Ελλήνων που έφερνε Νίκες και καυτηρίασε την διχόνοια, η οποία μόνο δυστυχία και δουλεία έφερνε.

“Και η διχόνοια που κρατάει

ένα σκήπτρο η δολερή

καθενός χαμογελάει

πάρτο λέγοντας κι’ εσύ”.

25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2020!! 199 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Γένους κατά του Δυνάστη. Ενός ξεσηκωμού που ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας των ρασοφόρων του “Κρυφού Σχολειού”, των λόγιων που συγκίνησαν την Ευρώπη (του Αδαμάντιου Κοραή, του Ρήγα Φεραίου, του Άνθιμου Γαζή), των Φιλικών που έδωσαν όρκο στην Οδησσό το 1814 “να αγωνισθούν για την αντίσταση του Γένους” (του Σκουφά, του Ξάνθου, του Τσακάλωφ, του Αναγνωστόπουλου), των Φιλελλήνων που θυσίασαν περιουσία και ζωές για την Ελευθερία των Ελλήνων και τέλος των αγωνιστών του Ιερού Λόχου που πολέμησαν στο Δραγατσάνι, των Θρακιωτών, των Μακεδόνων, των Ηπειρωτών, των Θεσσαλών, των Ρουμελιωτών, των Μοραϊτών, των Κρητικών, των Κυπρίων και των μπουρλοτιέρηδων από τα νησιά μας.

Τιμή και δόξα σ’ όλους αυτούς που αγωνίσθηκαν λίγοι εναντίον πολλών, χωρίς περίσσια “βόλια”, απέναντι στις Στρατιές του Δράμαλη και του Κιουταχή, τιμή σε αυτούς που μ’ ένα δαυλό τίναξαν στον αέρα τις σκοτεινές νύχτες, τις Ναυαρχίδες του Μπραΐμη. Τιμή σ’ αυτούς που πολέμησαν από το Μάρτη του 1821 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1828, στην τελευταία μάχη της Πέτρας με νικητή τον αδερφό του Αλέξανδρου Υψηλάντη τον Δημήτριο.

Εκφράζουμε την ευγνομοσύνη μας στους γνωστούς και άγνωστους ήρωες του ’21 που θυσίασαν την ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας.

Επιτέλους, στις 22 Ιανουαρίου του 1830, υπογράφτηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου και επίσημα η Ελλάδα απέκτησε την Ανεξαρτησία της.

Πολλοί ποιητές μας ύμνησαν τους ηρωισμούς των προγόνων μας στο Δραγατσάνι , στην Τριπολιτσά , στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι, στα Ψαρά και στ’ άλλα αγιασμένα χώματα της Πατρίδας μας.

Γράφει ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

” Αναστηλώνεται ο Μωρηάς…

Η Ρούμελη μουγκρίζει…

Ιδρώνουν αίμα τα βουνά…

το δάκρυ πλημμυρίζει……

Στου Γερμανού το μέτωπο

κρυφά γλυκοχαράζει

Του Γένους το ξημέρωμα…

Πάσα ματιά του σφάζει….”

“Στων Ψαρών

την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλικάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

που είχαν μείνει στην έρημη γή”

Έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός για την καταστροφή των Ψαρών.

“Ας μη βρέξη ποτέ

το σύννεφον, και ο άνεμος

σκληρός ας μη σκορπήση

το χώμα το μακάριον

που σας σκεπάζει”

Τόνισε ο Ανδρέας Κάλβος στο ποίημά του για τον Ιερό Λόχο.

Κι ο Κωστής Παλαμάς μας αφήνει μια παρακαταθήκη με το ποίημα του:

“Αυτό τον λόγον θα σας ‘πω

δεν έχω άλλον κανένα :

Μεθύστε με τα’ αθάνατο

κρασί του εικοσιένα!!”

Πρέπει να μάθουν οι νέοι μας για την ιστορική Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη “Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”, πρέπει να μελετήσουν τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Στρατηγού Μακρυγιάννη, πρέπει να διαβάσουν τα ποιήματα του Ρήγα του Βελεστινλή για να καταλάβουν το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων άλλων εποχών!!!

Τέλος πρέπει να δουν στο διαδίκτυο την νεαρή Ελληνοπούλα Ευγενία Ξεφτέρη (τυφλή εκ γενετής) η οποία τραγουδάει με πάθος ένα τραγούδι για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη σε εκδήλωση της χορωδίας Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς. (https://www.youtube.com/watch?v=dtIccNeEYdU).

Υπόψη ότι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδος στις 15 Ιανουαρίου 1822 ήταν η Αϊτή.

Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ’ Σ.Στρατού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button