Ειδήσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Θα την τιμήσουμε μέσα από τη λαϊκή σοφία.

Ο Καιρός Μέσα από Παροιμίες και Γνωμικά

Ο καιρός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κάθε ημέρας μας. Βοηθά να ξεκινήσει μία συζήτηση, όταν δεν υπάρχει άνεση μεταξύ των συνομιλητών. Μιλώντας για τον καιρό, μπορεί να εδραιωθεί ένα καλό κλίμα και να προωθηθεί ο διάλογος. Εκτός όμως από πρώτης τάξεως θέμα για συζήτηση, ο καιρός είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις παροιμίες και τα γνωμικά, που έχουν ως πρωταγωνιστή τον καιρό. Ας δούμε ορισμένα από αυτά!

«Στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι.»: Αυτή είναι η πρώτη παροιμία για τον καιρό και ιδιαίτερα για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο όπως το χαλάζι. Αν δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη βροχή, συμβιβαζόμαστε με το αμέσως επόμενο, δηλαδή το χαλάζι.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα.»: Μια ακόμη πιο γνωστή παροιμία, η οποία θέλει να τονίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς. Όπως ο καιρός έχει μεταβολές, η ίδια η ζωή υπόκειται σε συνεχείς μεταβολές.

«Όπου αστραπές και βροντές, περίμενε λίγες βροχές»: Αυτή εδώ η παροιμία είναι αντίστοιχη με εκείνη που αναφέρεται στα κεράσια και το καλάθι. Όπου ακούγονται πολλά, μην έχεις αυξημένες απαιτήσεις. Αντιθέτως, να είσαι μετριοπαθής και να συμβιβάζεσαι με τα λιγότερα.

«Κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.»: Με την παροιμία αυτή, ο λαός τονίζει πως θα πρέπει να περιμένουμε το κάθε πράγμα με υπομονή και να μη βιαζόμαστε. Όταν ακόμη δεν είναι ώρα για κάτι, δεν μπορούμε να το πιέσουμε.

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»: Κι αυτή η παροιμία έχει ίδια σημασία με την παραπάνω και αναφέρεται στην σημασία του σωστού χρόνου για το καθετί.

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»: Μια από τις σημαντικότερε παροιμίες με θέμα τη βροχή, αναφέρεται στο γεγονός ότι αν έχεις υποστεί κάποιο κακό πια δεν το λογαριάζεις. Πόσο περισσότερο να βραχείς άλλωστε, όταν ήδη έχεις βραχεί;

«Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια»: Αυτή εδώ η παροιμία έχει να κάνει με την εμπειρία. Τα χιόνια πέφτουν στα βουνά και επομένως δεν τα ξαφνιάζουν. Αποτελούν κάτι σα δεύτερη φύση γι’ αυτά. Με παρόμοιο τρόπο, λοιπόν, όποιος έχει ήδη εμπειρία σε κάτι μπορεί να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και σύνεση.

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται»: Μέσα από αυτή την παροιμία, ο λαός τονίζει πως όποιος είναι καθαρός με την συνείδησή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ακριβώς όπως ένας καθαρός ουρανός, ο οποίος δεν φέρνει βροχή ακόμη και με τις αστραπές.

«Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι.»: Η ερμηνεία των εποχών μέσα από αυτή την παροιμία. Ο Αύγουστος σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού, ο Μάρτης το τέλος του χειμώνα.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.»: Για το τέλος, αφήσαμε αυτή την παροιμία. Συνήθως βγαίνοντας έξω το πρωί συνειδητοποιεί κανείς αν πρόκειται για καλή μέρα ή για μέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και στη ζωή; Άλλωστε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά γνωμικά σε σχέση με τη φύση και τα καιρικά φαινόμενα, μαρτυρώντας την άρρηκτη σχέση μεταξύ ανθρώπου και καιρού.

Πηγή: eweather

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button