ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ "ΑΓΩΝΑ"
Στις 15 Μαρτίου προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση και την εκπομπή Ειδικές Αποστολές ένα μικρό οδοιπορικό στη Θράκη, που προσπάθησε να αναδείξει την, για πολλούς Ελληνες, ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το πολύ καίριο σημείο του ελληνικού χάρτη, εκεί που η Ευρώπη συναντάται με την Ανατολή. Σκοπός της εκπομπής ήταν να διερευνήσει πώς διαμορφώνεται η συνείδηση της μουσουλμανικής μειονότητας, ποια η σχέση της με την Τουρκία και τα προβλήματα της με την ελληνική διοίκηση. Εδωσε βήμα σε πρόσωπα της μειονότητας από τα οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ όσο και του Προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.
Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της εκπομπής να αναδείξει τα αιτήματα των δύο ουσιαστικών εκφραστών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Θράκη, χωρίς καμία επιφύλαξη, δίνοντας μαθήματα πολυφωνίας και πλουραλιστικής οπτικής και καταδεικνύοντας ότι η γνώση των ισχυρισμών της άλλης πλευράς είναι πλούτος και μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει, αφού τα επιχειρήματα της Ελλάδος είναι και βάσιμα και καταλυτικά. Σίγουρα τα ζητήματα που αναδείχθηκαν δεν καλύφθηκαν στο σύνολο τους, άλλωστε είκοσι λεπτά δεν αρκούν για να αναδείξουν τα σημεία διαλόγου με την μειονότητα στη Θράκη, όμως ήταν μια καλή αρχή.
Είχε ενδιαφέρον να ακούμε την μουσουλμάνα Πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος να μας μιλά για τουρκική ταυτότητα και την αγάπη της προς δύο σημαίες την τουρκική και την ελληνική. Όπως και ενδιαφέρον είχε να ακούσουμε και τον μουσουλμάνο Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων, υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, μίας οργάνωσης άμεσα εξαρτώμενης από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, που σπούδασε σε ελληνικό ΑΕΙ την Ιατρική, χάρη στην ποσόστωση εισαγωγής των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης και τον ευεργετικό νόμο Παπανδρέου, να μιλά για την τουρκική συνείδηση του, αν και λόγω καταγωγής από την ορεινή Ξάνθη, δεν θα έπρεπε να έχει την παραμικρή σχέση με την Τουρκία. Ο ίδιος αποτελεί απόδειξη της αλλοτρίωσης που μπορεί να επέλθει σε ζητήματα συνείδησης και ταυτότητας όταν αφεθεί ασύδοτη η τουρκική προπαγάνδα που συντονίζεται από το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή.
Μίλησαν για “γέφυρα φιλίας” που μπορεί να αποτελέσει η μειονότητα της Θράκης, στους δυο λαούς, χωρίς να μας εξηγήσουν τι κοινό που μπορεί να έχει συνολικά η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με την Τουρκία. Η εκπομπή ανέδειξε την χρησιμότητα της ωριμότητας του διαλόγου και της γνώσης που μπορεί να είναι πυξίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχουμε λόγο να διστάζουμε, αντίθετα πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την σαρία, για τις πολυπληθείς πληθυσμιακές ομάδες των πομάκων, των ρομά, που συναποτελούν την μειονότητα μαζί με τους τουρκογενείς, να διαβάσουμε επιτέλους την Συνθήκη της Λωζάνης, για να μην εκτοξεύουμε ανιστόρητες ανοησίες περί τουρκικής μειονότητας, να μιλήσουμε για δικαιώματα, για μητέρα πατρίδα, για την σημαία που κρατά ο καθένας στην ψυχή του, για υποκριτικό και κουτοπόνηρο πατριωτισμό.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον περασμένο Απρίλιο διακινήθηκε στο διαδίκτυο ένα άκρως προπαγανδιστικό video 25 λεπτών που φέρεται να παρήχθη από το τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERA με τίτλο “Δυτική Θράκη μια αμφισβητούμενη περιοχή – Οι Τούρκοι της Β.Α Ελλάδας – Ερευνούμε ισχυρισμούς περί διακρίσεων σε βάρος της εθνικής τουρκικής μειονότητας στην ελληνική περιφέρεια της Δυτικής Θράκης”. Στο συγκεκριμένο βίντεο υιοθετούνταν απίστευτοι ισχυρισμοί και διασπείρονταν ψευδέστατες ειδήσεις στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης και κακόβουλης προσπάθειας παραποίησης ιστορικών γεγονότων και διασποράς ψευδών ειδήσεων στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Χαμπίπογλου Χαλίτ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης της οποίας υποκατάστημα είναι ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας όπως προείπαμε.
Ακούστηκαν απίστευτοι ισχυρισμοί όπως: “Δεκαετίες διακρίσεων έφθασαν την περιοχή σε σημείο βρασμού – η Ελλάδα αντιμέτωπη με εθνικές εντάσεις, 150.000 Τούρκοι ζούν εδώ και η κατάσταση συνεχώς αγριεύει, Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν λατρεύεται σαν ήρωας, σε μια περιοχή όπου θρησκευτικοί ηγέτες φυλακίστηκαν, δημοσιογράφοι φιμώθηκαν και η γή κατασχέθηκε από την Πολιτεία” και συμμετείχαν οι συγκεκριμένοι γνωστοί Θρακιώτες που βρίσκονται στην υπηρεσία του Τουρκικού Προξενείου, όπως η Πρόεδρος του ΚΙΕΦ, η οποία εμφανιζόμενη στο ίδιο βίντεο του Κατάρ ανέφερε ότι στοχοποιήθηκε από εξτρεμιστές, ότι έγινε στόχος απειλών για την ζωή την δική της και της οικογένειας της, δυσφημώντας την χώρα, της οποίας την σημαία δήλωσε ότι αγαπά. Στο ίδιο βίντεο διατύπωσε την ενδιαφέρουσα άποψη ότι “η Ελλάδα, ανήκει εξίσου στους Έλληνες και σε μάς τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης!”
Η Ελλάδα όμως δεν είναι Κατάρ, ούτε Τουρκία. Η ΕΡΤ δεν είναι Αλ Τζαζίρα. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι η αναφορά μόνο σε Τούρκους και εθνική μειονότητα, χωρίς να γίνεται αναφορά σε Πομάκους ή Ρομά, αποτελεί καθαρά προπαγαναδιστικό τουρκικό ισχυρισμό, από υποχείρια του Τουρκικού ΥΠΕΞ που πρακτορεύουν συνειδητά τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος της ίδιας της χώρας, την οποία υποτίθεται, αγαπούν και επέλεξαν να ζούν. Αυτά τα πρόσωπα οφείλουμε πλέον να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζουν τον κόσμο με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους. Θα τα προβάλλουμε και θα απαντάμε όπως τους αρμόζει, με βάση τα επιχειρήματα του κράτους δικαίου που έχουμε οικοδομήσει όλα τα χρόνια. Αξίζουν την κατανόηση μας. Δεν είναι άλλωστε εύκολο για αυτούς να υποστηρίζουν μια χώρα τρομοκράτη όπως η γείτονα. Μια χώρα ταραξία, που διώκει και φυλακίζει δημοσιογράφους, που διαλύει κόμματα ενάντια σε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που αποσύρεται από την Σύμβαση για τα δικαιώματα των γυναικών για να μπορούν να ξυλοκοπούνται γυναίκες δημόσια, που φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, που εργαλειοποιεί χωρίς αναστολές μετανάστες, που δημιουργεί νέους φυγάδες και πολιτικούς πρόσφυγες λόγω της απολυταρχίας που έχει επιβάλλει ο ηγέτης της, που συνεργάζεται με τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που κάνει επεκτατικούς πολέμους στην Λιβύη, στο Ιράκ, στην Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει στρατό κατοχής στην Κύπρο και παραβιάζει συστηματικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που μετατρέπει εκκλησίες και ιστορικά μοναστήρια σε τζαμιά. Για αυτήν την χώρα, όλοι αυτοί οι “δημοκράτες” δεν έχουν τίποτε να καταγγείλουν, δεν μοιάζει να τους ενοχλεί τίποτε, δεν βρήκαν ποτέ ούτε μια κουβέντα να πούν ή να γράψουν τόσο αυτοί όσο και οι συνεργάτες τους “δημοσιογράφοι” της βολικής προξενικής πένας. Δεν τους ενοχλεί ούτε αν στην Τουρκία πεθαίνουν γυναίκες δικηγόροι από απεργία πείνας, κρατούμενες χωρίς αιτία, ούτε αν γίνονται δίκες κατά παραγγελία κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου.
Η Ελλάδα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την διακίνηση οποιασδήποτε υπερβολής, οποιουδήποτε αστήρικτου ισχυρισμού γιατί η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Οσο αυτοί θα προπαγανδίζουν, εμείς θα απαντάμε με ειλικρίνεια, αμεσότητα και με σιγουριά που πηγάζει από την γνώση της ιστορικής αλήθειας. Στην οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης της Συνθήκης της Λωζάνης που ο ίδιος ο Ερντογάν ξεκίνησε και τα εδώ φερέφωνα διακινούν, εμείς θα αντιτάξουμε το διεθνές δίκαιο, την διεθνώς αναγνωρισμένη μουσουλμανική (θρησκευτική και όχι εθνική) μειονότητα της Θράκης και τα ισχυρά επιχειρήματα μας στην απαρέγκλιτη ελληνική θέση ότι δεν υφίσταται στην περιοχή εθνική μειονότητα, θα παραθέσουμε τα επιχειρήματα μας για το δικαίωμα επιλογής του ιερού ισλαμικού νόμου (σαρία) για διαφορές οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, δια του οποίου γίνεται σεβαστή η μακραίωνη δικαιοδοτική διάσταση της ιερής θρησκευτικής παράδοσης του Ισλάμ, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους Ιεροδιδασκάλους ισλαμικής θρησκείας που διδάσκουν το Ιερό Κοράνιο στους μαθητές των δημοσίων σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο μάθημα των θρησκευτικών, την λειτουργία δύο δημόσιων ιεροσπουδαστηρίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, τα οποία λειτουργούν όπως τα αντίστοιχα εκκλησιαστικά σχολεία παρέχοντας υψηλού επιπέδου θρησκευτικές σπουδές και χορηγώντας ισότιμα δικαιώματα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την λειτουργία Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία παρέχει ανώτατες ισλαμικές θεολογικές σπουδές (επιπέδου Μέκκα), την προνομιακή ποσόστωση του 0,5% με την οποία τα μουσουλμανόπαιδα εισέρχονται στην Ανώτατη εκπαίδευση, τον σεβασμό στα αυτοδιαχειριζόμενα 240 τεμένη που λειτουργούν στην Θράκη.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η προσπάθεια εξαναγκαστικής τουρκοποίησης της μειονότητας στη Θράκη δεν θα περάσει. Οσο υπάρχουν μορφωμένα παιδιά στην μειονότητα που έχουν ανέβει πολύ ψηλά σε σχέση με αυτούς τους ξεπερασμένους εκφραστές ενός μίζερου και συμπλεγματικού παρελθόντος που επιθυμούν την με κάθε τρόπο διατήρηση τους στην επικαιρότητα για να εισπράττουν το χειροκρότημα του τουρκικού αφεντικού της, όσο Πομάκοι και Ρομά θα αισθάνονται ελεύθεροι να δηλώνουν περήφανοι Ελληνες πολίτες, τόσο οι περιορισμένοι αυτοί φιλόδοξοι θορυβοποιοί, θα απομονώνονται. Η ίδια η μειονότητα θέλει να μπορεί να συμβιώνει με την πλειονότητα όπως κάνει παραδοσιακά εδώ και 100 χρόνια και δεν επιθυμεί να εκφράζεται δια μέσου αυτών των λίγων εξουσιοδοτημένων και ευνοημένων της άλλης πλευράς.
Εχοντας συμμετοχή στην εκπομπή, αυτό που θα κρατήσω είναι η μεγάλη επιθυμία του κόσμου στην υπόλοιπη Ελλάδα που θέλει να μάθει περισσότερα. Πέρα από τον Νέστο, η υπόλοιπη Ελλάδα μαθαίνει τα της περιοχής μας αποσπασματικά, επιφανειακά, διαστρεβλωμένα πολλές φορές όπως εύκολα διαπιστώνουμε από τις επαφές μας όποτε ταξιδεύουμε. Υπάρχει άγνοια και ημιμάθεια για τις συνθήκες της περιοχής μας που δυνητικά καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα, από αυτόκλητους σωτήρες της Θράκης, από ηττοπαθείς αναλυτές που αρέσκονται να ανακαλύπτουν υποχωρητικότητα, δουλικότητα και ενδοτισμό στην Ελληνική εξωτερική πολιτική, από μειοδότες που παραλληλίζουν τη Θράκη με την Κύπρο, από πολλούς που φαντάζονται διάφορα για την περιοχή.
Η Πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα στην Θράκη, ουσιαστικά και ενεργά, επενδύοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στην πολιτιστική και εκπαιδευτική αναβάθμιση. Η κρατική τηλεόραση αλλά και τα υπόλοιπα κανάλια οφείλουν να συνεχίσουν να δίνουν βήμα σε όλους τους πρωταγωνιστές της περιοχής ακόμη και απλούς κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους για να μιλήσουν μόνοι τους για την περιοχή. Τότε όλοι θα ανακαλύψουν ότι αν η μεγάλη, βουβή μέχρι τώρα πλειοψηφία των μουσουλμάνων της περιοχής μιλήσει, αυτοί που έχουν ταχθεί στον αγώνα για δυσφήμηση της χώρας και έχουν διαλέξει στρατόπεδο ανάλογα με τις ανάγκες τους, θα πάρουν την καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση.
Στέργιος Γιαλάογλου – Δικηγόρος