“Δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος….”

Είναι γεγονός πως η αγορά της Ξάνθης στενάζει….. Η κίνηση στα καταστήματα χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται και περιορίζεται μόνο κατά τις περιόδους των εκπτώσεων, των θερινών και των χειμερινών…. Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, απόρροια και της περιβόητης διεθνούς οικονομικής κρίσης, που να βρουν χρήμα οι καταναλωτές για αγορές και αναγκαστικά περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία…..

Είναι γεγονός πως η αγορά της Ξάνθης στενάζει…..


Η κίνηση στα καταστήματα χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται και περιορίζεται μόνο κατά τις περιόδους των εκπτώσεων, των θερινών και των χειμερινών….


Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, απόρροια και της περιβόητης διεθνούς  οικονομικής κρίσης, που να βρουν χρήμα οι καταναλωτές για αγορές και αναγκαστικά περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία…..


Όσο για το πλαστικό χρήμα, δηλαδή τις κάρτες, αλλά και τα καταναλωτικά δανειάκια-που η αλήθεια να λέγεται ευθύνονται και αυτά τα για τα κακά μας χάλια -σε περίοδο κρίσεως κόβονται μαχαίρι…..


Βέβαια υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε και οι έχοντες και κατέχοντες που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη  ανάσα ζωής στην αγορά ……


Όμως γενικά οι καταστηματάρχες στηρίζουν  την επιβίωσή τους στον απλό καθημερινό καταναλωτή, για αυτό και θα πρέπει να αφουγκραστούν και τις δικές του ανάγκες…..


Γιατί και ο ίδιος είναι σκληρά εργαζόμενος και ο χρόνος του είναι περιορισμένος….


Για αυτό όταν θελήσει να βγει στην αγορά θα πρέπει να τη βρει ανοιχτή…..


 



Και δυστυχώς εδώ στην Ξάνθη ο εμπορικός κόσμος έχει μια περίεργη τακτική …..


Δε θέλει να ανοίγει πάνω από ένα  ή δυο απογεύματα την εβδομάδα, παρόλο που οι καταναλωτικές συνθήκες και ανάγκες έχουν αλλάξει…..


Αν και τα δυο τελευταία χρόνια κάποια πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν εξαιτίας και της έλευσης των πολυκαταστημάτων, και αρκετοί καταστηματάρχες να ανοίγουν και τα απογεύματα της Παρασκευής, ωστόσο ο γενικός κανόνας φαίνεται πως δεν ανατρέπεται, αν και έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς δεν τυγχάνει την αποδοχή του συνόλου των εμπόρων της Ξάνθης…..


Την περασμένη εβδομάδα ο Εμπορικός Σύλλογος της Ξάνθης κάλεσε τα μέλη του να αποφασίσουν για το θερινό ωράριο που θέλουν να ισχύσει στην αγορά….


Προχώρησε μάλιστα σε ψηφοφορία προτείνοντας και τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις…..


Από τα 350 περίπου μέλη του Συλλόγου ψήφισαν τα 210, όπου και διαπιστώθηκε ότι ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης είναι τα μάλλα προβληματισμένος και διχασμένος…..


Δεν ξέρει προς τα πού να καταλήξει, ποιο και που είναι το συμφέρον του …..


Και γιατί το γράφω αυτό ….;


Μα γιατί δεν υπάρχει καθαρή θέση για το αν η αγορά της Ξάνθης πρέπει να ανοίγει περισσότερα από ένα απογεύματα τώρα το καλοκαίρι και γενικά ποια τακτική θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ανταγωνιστούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα που έχουν ελεύθερο ωράριο και οι καταναλωτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετηθούν όταν τα χρειαστούν…..


 



Το αποτέλεσμα λοιπόν της εν λόγω ψηφοφορίας ανέδειξε ότι 106 καταστηματάρχες της Ξάνθης τάχθηκαν υπέρ των δυο απογευμάτων -Τρίτη, Πέμπτη, να είναι η αγορά ανοιχτή και οι 104 μόνο την Πέμπτη…..


Και όχι μόνο αυτό, από τους εμπόρους εκείνους, τους 106 δηλαδή, που ήταν υπέρ των δυο απογευμάτων και αυτοί στη συνέχεια διασπάστηκαν, αφού οι 60 ψήφισαν μόνο για το μήνα Αύγουστο και οι 46 καθ’ όλη τη θερινή περίοδο……


Άρα τι συμπεράσματα και ποια μηνύματα μπορεί κανείς να εξάγει από αυτή τη στάση των εμπόρων της πόλης……;


Από τη μια διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν δουλειά, ότι πλήττονται από την παρουσία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων και από την άλλη δεν προβαίνουν σε καμία κίνηση έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και οι ίδιοι….


Να δοκιμάσουν έστω και αν στο τέλος αποδειχθεί πως είχαν δίκαιο που επέμεναν να μη θέλουν να ανοίγουν περισσότερα απογεύματα…..


Άλλωστε χρειάζεται χρόνος για να μάθει ο καταναλωτής και να προσαρμοστεί στις όποιες αλλαγές της αγοράς…..


 



Από την άλλη βέβαια το κυριότερο συμπέρασμα από το αποτέλεσμα που ανέδειξε η ψηφοφορία του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης , είναι πως μισοί καταστηματάρχες θέλουν να ανοίγουν περισσότερα απογεύματα τα μαγαζιά τους και οι μισοί όχι…..


Ποιοι έχουν άδικο και ποιοι δίκαιο …..;


Και οριακή αυτή υπεροχή του αποτελέσματος μπορεί να πείσει τους υπόλοιπους που ήταν στην απέναντι πλευρά  να ακολουθήσουν την οριακή πλειοψηφία…..;


Είναι αλήθεια πως κάποιοι καταστηματάρχες θέλουν να δουν να αυξάνεται ο τζίρος τους, χωρίς όμως πρώτα οι ίδιοι να βάλουν έστω και για λίγο το χέρι τους στην τσέπη ή να κάνουν κάποιες μικρές θυσίες για μια μικρή περίοδο, μέχρι να δουν κάτι να αλλάζει θετικά για αυτούς…..


Δεν έχουν την υπομονή και πιθανόν και την οικονομική αντοχή……


Επομένως δε θα πρέπει να θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη….


Αν το εξετάσουμε το θέμα από τη δική τους σκοπιά, ίσως και να έχουν δίκαιο….


Αφού τα περισσότερα καταστήματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με μηδενικό προσωπικό……όπου μετά δυσκολίας επιβιώνουν……


 



Υπάρχουν όμως και εκείνες  οι εμπορικές επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και δε φοβούνται τον όποιο ρίσκο της δοκιμής….


Μπορεί να είναι καταστήματα με την οικογένεια να αυτοαπασχολείται, μπορεί και καταστήματα με κάποιους υπαλλήλους…..


Όπως και να έχει γεγονός είναι πως οι καταστηματάρχες είναι αυτοί που όχι μόνο είναι διχασμένοι, αλλά βρίσκονται και στη πιο δύσκολη θέση και όχι οι καταναλωτές, που έτσι και αλλιώς θα βρουν τον τρόπο να εξυπηρετηθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους προσφεύγοντας σε κάποιο πολυκατάστημα…..


Ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης έχει το πρόβλημα -μην ξεχνάμε πλησιάζουν και οι θερινές εκπτώσεις- και θα πρέπει να βρει και τη λύση η οποία θα πρέπει να τους ενώνει και όχι να τους διχάζει και να τους μοιράζει σε δυο στρατόπεδα…..       


Σχετικά Άρθρα

Back to top button