Ειδήσεις

Η διάγνωση άνοιας σημαίνει ότι το άτομο έχει Alzheimer;

Όχι. Η διάγνωση άνοιας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο έχει Alzheimer. Σημαίνει απλώς τη διάγνωση ενός συνδρόμου με ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως μείωση της μνήμης, σκέψης και διαταραχών συμπεριφοράς. Η άνοια μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η κατάχρηση ουσιών και όχι μόνο στο Alzheimer. 

Η άνοια είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων και η Alzheimer είναι μια ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή τη νόσο του Alzheimer μετά τα 65 έτη ζωής. Οι όροι άνοια και Alzheimer συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς συνώνυμοι. Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων (σύνδρομο) που χαρακτηρίζεται από μείωση της μνήμης, της σκέψης και της συλλογιστικής. Εμποδίζει ένα άτομο από την εκτέλεση των καθηκόντων του ρουτίνας. Είναι δύσκολο να εστιάσουν, να κατανοήσουν, να συγκεντρωθούν και να συνομιλήσουν εκτός από άλλα παράπονα. Υπάρχουν πολλές αιτίες άνοιας:

  • Η ασθένεια Alzheimer
  • Αγγειακή άνοια
  • Άνοια με σώματα Lewy
  • Μετωπιαία άνοια
  • Η νόσος του Πάρκινσον
  • Νόσος του Huntington
  • HIV
  • Τραυματισμός του εγκεφάλου
  • Άνοια λόγω φαρμάκων
  • Άνοια λόγω αλκοόλ (εγκεφαλοπάθεια του Wernicke) και κατάχρησης άλλων ουσιών

 

Η άνοια Alzheimer είναι ο συνηθέστερος τύπος άνοιας καταλαμβάνοντας το 60% των περιπτώσεων άνοιας. Η νόσος του Alzheimer είναι μια μη αναστρέψιμη, αργά προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που καταστρέφει τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης, η οποία τελικά κάνει ένα άτομο αδύνατο να εκτελέσει τις πιο βασικές εργασίες. 

Είναι εύκολο να παραβλέψετε τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας, τα οποία μπορεί να είναι ήπια. Ξεκινά συχνά με απλά επεισόδια απώλειας μνήμης. Τα άτομα με άνοια δυσκολεύονται να παρακολουθούν το χρόνο και τείνουν να χάνουν τον δρόμο σε οικεία μέρη.

Καθώς η άνοια εξελίσσεται, ξεχνάμε και συγχέουμε. Γίνεται πιο δύσκολο να θυμηθούμε ονόματα και πρόσωπα. Η προσωπική φροντίδα γίνεται πρόβλημα. Προφανείς ενδείξεις άνοιας περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, ανεπαρκή υγιεινή και κακή λήψη αποφάσεων.

Στο πιο προχωρημένο στάδιο, τα άτομα με άνοια δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Θα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο με το να παρακολουθούν τις ημερομηνίες  και να θυμούνται ανθρώπους και μέρη με τα οποία είναι εξοικειωμένοι. Η συμπεριφορά συνεχίζει να αλλάζει και μπορεί να μετατραπεί σε κατάθλιψη και επιθετικότητα.

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα οι νευρολόγοι είναι οι Γιατροί που επιβάλλεται να επισκεφτείτε για να εξακριβωθεί η διάγνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button