Ειδήσεις

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει πως και πώς να πετάξει τον χαρταετό του ψηλά στον ουρανό.
Χαρταετοί μεγάλοι, μικροί, με διάφορα χρώματα και σχέδια, με τις ζωηρές ουρές τους, όλοι έχουν τη θέση τους στο γαλάζιο τ’ ουρανού.
Συνήθως χρέη «πιλότου» έχει στην αρχή ο μπαμπάς, που αναλαμβάνει να τον «απογειώσει», όμως μετά η συνδρομή ενός δεινού χειριστή, με μικρά μαλακά χεράκια κρίνεται απαραίτητη για να γίνουν οι σωστές μανούβρες.
Ο χειριστής έχει πάντα το βλέμμα του καθηλωμένο στον ουρανό και άλλοτε «αμολάει καλούμπα», άλλοτε μαζεύει, ανάλογα με τον αέρα.
Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του τόσο διασκεδαστικού και όμορφου εθίμου;
Οι χαρταετοί πλανιώνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000π.Χ..
Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στη χώρα μας και να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.
Εδώ, βλέπετε, δεν φτιάχναμε τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι αλλά από ελαφρύ ξύλο χαρτί.
Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, εκεί που κάνει τις φιγούρες του με τη βοήθεια του ανέμου, έχει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την ΚΑΘΑΡΣΗ και την ΑΝΑΤΑΣΗ της ΨΥΧΗΣ μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς.
Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ΨΥΧΗ μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, αρχής γενομένης φυσικά από την Καθαρά Δευτέρα.
Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που θα ξεχυθούν στην εξοχή για να απολαύσουν τόσο το πέταγμα του χαρταετού όσο και τα σαρακοστιανά εδέσματα.
Αν θέλετε να κάνετε αυτή την εμπειρία να χαραχτεί στη μνήμη σας ακόμα πιο έντονα, δεν έχετε παρά να φτιάξετε το χαρταετό μόνοι σας.
εικόνα.png
Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα κατάλληλα υλικά, πολλή όρεξη, κέφι, μεράκι και ο συνδυασμός από δύο ζευγάρια χέρια, τα παιδικά, για τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, και τα μεγαλύτερα και δυνατά που θα δώσουν τη δύναμη στον χαρταετό να πετάξει.
Αν φτιάξετε τον χαρταετό παρέα, σίγουρα θα ζήσετε το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας ακόμα πιο έντονα και θα έχετε μοιραστεί μαζί μια ακόμα αξιομνημόνευτη και μοναδική στιγμή.
Πάντως ό,τι κι αν αποφασίσετε, το σίγουρο είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα ακόμα και οι γονείς γίνονται παιδιά, μ’ εκείνη την έξαψη που ένιωσαν όταν πέταξαν τον χαρταετό για πρώτη φορά κι εκείνη την αγωνία για να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα…
Για να ΄΄ γευτούμε ΄΄ τη χαρά του εθίμου, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άναψε πράσινο φως από τους Κυβερνώντες και τους Λοιμωξιολόγους μέσα σε κάποιο πλαίσιο υποχρεώσεων τήρησης των όσων διέπουν τη συμπεριφορά μας.
Εναρμόνιση το λοιπόν τήρησης της παράδοσης με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Υπευθυνότητα. Σοβαρότητα.
Όχι πολύ μακριά, συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, με τους γιατρούς, νοσηλευτές, φροντιστές κάθε μορφής να υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν.
εικόνα.png
΄΄ΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΄΄ είναι κοντά σε όλα αυτά μια αριστουργηματική ορχηστρική ερμηνεία του Μίκη Θεοδωράκη.
Η μοναδική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Ζαμπέτα.
Έγινε το 1963, για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης “Η Γειτονιά των Αγγέλων”, αλλά και για την ηχογράφηση του έργου στην Columbia.
Για όσους πιθανόν αναζητήσετε μουσική επένδυση στο εγχείρημα.
Να περάσετε υπέροχα και καλή Σαρακοστή!
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button