Ειδήσεις

Πρόγραμμα δράσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Επανάστασης.

Εκδηλώσεις – Ημερίδες – Συνέδρια – Δράσεις

Το Δ.Π.Θ. συνδιοργανώνει  με το Ινστιτούτο Γραμμάτων του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Ρίο ντε Ζανέιρο (Universidade Estadual de Rio de Janeiro/ UERJ) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο (São Paulo) Βραζιλίας Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο με τίτλο «Επανάσταση και Ελευθερία 1821-2021: Η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας», Το συνέδριο,  θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Μαρτίου 2021 και  απευθύνεται στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύτερο κοινό, με ομιλητές από τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ευρώπη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

♦♦♦

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

  1. Σειρά διαλέξεων από Το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία    με θέμα τον «Πρώιμο Ελληνικό Διαφωτισμό» ως την περίοδο κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις για τον φωτισμό του Γένους (κατά τη φράση του Κ. Θ. Δημαρά), Ιανουάριος – Μάιος 2021.
  2. Διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος κ. Νικολάου Μαυρέλου στην  εκδήλωση  που διοργανώνει η Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης  με θέμα: «Ο Κοραής και οι Διάλογοι. Από το πριν στο μετά την Επανάσταση»: 03-03-2021.
  3. Διεθνές Συνέδριο «Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία. Η αρχή μιας δυναστείας. Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους: Αλέξανδρος ο Εξ Απορρήτων (1641-1709), Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730) και Κωνσταντίνος (1711-1769)»: πρώτη εβδομάδα Ιουλίου 2022.
  4. Παράλληλη Δράση (σχετική με το προηγούμενο Συνέδριο): Διοργάνωση Καλοκαιρινού σχολείου παλαιογραφίας και ιστορίας του έντυπου βιβλίου για τον Διαφωτισμό και τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» για φοιτητές Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς ή Υποψήφιους Διδάκτορες.
  5. Παράλληλη διοργάνωση φοιτητικής ημερίδας για τη Χίο κατά την εποχή του Διαφωτισμού έως τη Σφαγή.
  6. Σειρά από 20 ωριαίες ραδιοφωνικές εκπομπές και τα αντίστοιχα podcasts ως αφιέρωμα στο 1821 σε συνεργασία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με το ράδιο Παρατηρητής της Θράκης 94 FM: Πρώτη εκπομπή στις 21.03.2021 και οι υπόλοιπες ανά 20 ημέρες η καθεμία.
  7. Διοργάνωση της 4ης  Ποιητικής Ισημερίας με θέμα «Η ποίηση της επανάστασης του 1821, η ποίηση της ελευθερίας» από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Κυριακή 21 Μαρτίου 2021.
  8. κύκλο διαλέξεων με θέμα «Από το 1453 μέχρι το 1821» από το Εργαστήρι Μελέτης και Έρευνας Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας Hans & Niki Eideneier του Τμήματος: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021.

♦♦♦

Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Η Ελληνική Γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821» την Κυριακή 28 Μάρτιου 2021 με υπεύθυνη την Κοσμητόρισσα της ΣΚΑΣ Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

♦♦♦

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ:

  1. Διοργανώνει, ημερίδα τον Οκτώβριο του 2021, με τίτλο: «Ευεργεσία, Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Προσδοκίες και οράματα γύρω από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους» με υπεύθυνη την Καθηγήτρια κ. Βασιλική Θεοδώρου.
  2. Έκδοση επετειακού τόμου από το Εργαστήριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης με τίτλο «Η  ελληνική εκπαίδευση στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821» με υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κ. Αθανάσιο Καραφύλλη.

♦♦♦

Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ θα πραγματοποιήσει, την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2021, εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

♦♦♦

Το Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Ιστορικών του Δικαίου ημερίδα αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με υπεύθυνη της Καθηγήτρια κ. Μαρία Γιούνη. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button