Ειδήσεις

Πράσινη Αριστερά: Υπάρχουν λύσεις για τα εργοστάσια Ζάχαρης

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζει την πρόταση του ΤΕΕ Θράκης για την μετατροπή των δύο εργοστασίων Ζάχαρης, που δεν λειτουργούν πια, στην παραγωγή βιοαιθανόλης.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των τευτλοπαραγωγών του ν. Έβρου που εξέδωσαν ανακοίνωση για την μετατροπή των δύο εργοστασίων Ζάχαρης, Ξάνθης και Ορεστιάδας, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και προηγμένων καυσίμων.
Η Ελλάδα από το 2019, έχει την υποχρέωση πρόσμιξης 1%, (ελάχιστο) στην βενζίνη με  βιοαιθανόλη ή βιοαιθέρες. Το ποσοστό αυτό το 2020 έχει προσαρμοστεί στο 3,3%, με πιθανότητες  περαιτέρω αύξησης στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την στροφή που παρατηρείται προς τα βιοκαύσιμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εκτιμά ότι η προώθηση της βιοαιθανόλης μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και ως εκ τούτου να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η υποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των ορυκτών καυσίμων από βιοκαύσιμα, όπως η βιοαιθανόλη:
  • μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού,
  • την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου,
  • την αξιοποίηση εγχώριων πρώτων υλών, όπως οι ενεργειακές καλλιέργειες (αμυλούχες και σακχαρούχες πρώτες ύλες), τα απόβλητα και τα γεωργικά κατάλοιπα.
Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός -ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε.- στην παραγωγή και αξιοποίηση πράσινων καυσίμων.Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ υποστηρίζει την μετατροπή των εργαστασίων Θράκης, για την παραγωγή βιοαιθανόλης, η οποία θα αυξήσει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και επίσης θα εξασφαλίσει την λειτουργία των 2 εργοστασίων Ζάχαρης, διατηρώντας θέσεις εργασίας και πιθανότητες ανάπτυξης, που τόσο ανάγκη έχει η Θράκη.

 

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΡΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button