Με αφορμή κάποια δημοσίευση της ιστοσελίδας Newsbeast, σας παραθέτω ένα συλλογιστικό παραλληλισμό.
Ονομασία : Η ΜΠΑΓΚΕΤΑ και η ΚΑΡΙΟΚΑ.
Σε ένα μήνα, για την ακρίβεια 40 μέρες από σήμερα η ΚΑΡΙΟΚΑ ΓΙΓΑΣ που καταχωρήθηκε στα ρεκόρ GUINNESS με πρωτοβουλία του ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ γίνεται 5 ετών.
Τον δρόμο για τον κατάλογο των πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO τον δικαιούται και μπορεί να διεκδικήσει η ΚΑΡΙΟΚΑ της ΞΑΝΘΗΣ.
Πάμε να δούμε τι έγινε με τη ΜΠΑΓΚΕΤΑ, για να πορευτούμε μετά την ίδια οδό.

Η μπαγκέτα επιδιώκει να μπει στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO

εικόνα.png

Γάλλοι αρτοποιοί επιδιώκουν την αναγνώρισή της

Η μπαγκέτα αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας, ενδεχομένως (ίσως σε σημείο υπερβολής) ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ. Μάλιστα, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο διάσημη, καθώς σύντομα ενδέχεται να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.

Οι αρτοποιοί στη Γαλλία λένε ότι η παραδοσιακή αυτή χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους τελετουργία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας, απομακρύνεται από τα ράφια των καταστημάτων από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξει κανείς μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα», είπε ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων. «Χρειάζεται χρόνος, το savoir faire, ο σωστός τρόπος ψησίματος, καλής ποιότητας αλεύρι χωρίς προσθετικές ουσίες», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΙΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

Οι δύο ανταγωνιστές της μπαγκέτας

Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα προστατεύσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και προστατεύει την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν.

Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.

Οι Γάλλοι αρτοποιοί επλήγησαν σφόδρα από τους περιορισμούς κατά της Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Ο Μικαέλ Ρεϊντελέτ επισήμανε πως «αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να παρηγορήσει τους αρτοποιούς και να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά».

Περίπου 6.000.000 μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της ένωσης αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, δεδομένου ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.

«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο», εξήγησε ο Ανράκτ, ο οποίος πρόσθεσε: «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».

ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Με κεφαλαία η καταληκτική πρόταση του κειμένου.
Ωσαύτως η δική μου.
AΣ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.

Στέλιος  Αρσενίου