Μεγάλη ξένη επένδυση 20 εκατ. ευρώ σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Θάσο- ψήφος εμπιστοσύνης στον τουρισμό της περιοχής

Εντός του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, της εταιρείας ΡΙΑΛΑ στη Θάσο, η οποία πριν από λίγες μέρες έλαβε την άδεια δόμησης, όπως αποκάλυψε το tornonews.

H ΡΙΑΛΑ είναι ξένων συμφερόντων (μετέχει και ο Βούλγαρος επιχειρηματίας κ.Λούκαν Λουκάνοφ, πρώην αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων & Εργοδοτών Βουλγαρίας), που διαθέτει ξενοδοχεία 5 αστέρων εκτός Ελλάδας και, ως εκ τούτου, έχει εμπειρία στον τουρισμό υψηλών απαιτήσεων.

Εντός του 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, της εταιρείας ΡΙΑΛΑ στη Θάσο, η οποία πριν από λίγες μέρες έλαβε την άδεια δόμησης, όπως αποκάλυψε το tornonews.

H ΡΙΑΛΑ είναι ξένων συμφερόντων (μετέχει και ο Βούλγαρος επιχειρηματίας κ.Λούκαν Λουκάνοφ, πρώην αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων & Εργοδοτών Βουλγαρίας), που διαθέτει ξενοδοχεία 5 αστέρων εκτός Ελλάδας και, ως εκ τούτου, έχει εμπειρία στον τουρισμό υψηλών απαιτήσεων.

Η μονάδα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα σύγχρονα σχεδιαστικά δεδομένα και τις ανάγκες τις αγοράς από την εταιρεία ”Amiridis & Associates Co”, για λογαριασμό της εταιρείας ΡΙΑΛΑ και αδειοδοτήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία συμβούλων μηχανικών Αμοιρίδης και Συνεργάτες, με έδρα την Ξάνθη, εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων με παρουσία, συνεργασίες και έργα σε εξέλιξη σε Λευκάδα, Ρόδο, Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα και Ξάνθη.

Η έναρξη της επένδυσης στην παρούσα χρονική στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα αλλά και για την περιοχή. Πρόκειται για τη μοναδική επένδυση μεγάλης κλίμακας στον τουριστικό τομέα που γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ενδεχόμενα να σηματοδοτήσει την έλευση και άλλων εγχώριων ή αλλοδαπών επιχειρηματιών του κλάδου,λειτουργώντας θετικά στον περιορισμό της όποιας ανασφάλειας υπάρχει σε σχέση με τις διαδικασίες και τις προοπτικές στην περιοχή.

Οι επενδυτές συνάντησαν κατά καιρούς διάφορα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα και υπήρξαν στο παρελθόν σκέψεις περί αποχώρησης. Στην παραμονή της επένδυσης συνετέλεσε και η άρτια συνεργασία που είχαν οι επενδυτές με τον επικεφαλής μηχανικό κ.Μιχάλη Αμοιρίδη, ο οποίος τους παρείχε πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις για τα δεδομένα της Ελλάδας, ενώ τηρήθηκε πιστά το αρχικό χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού.

Η Θάσος αλλά και γενικότερα η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν μία περιοχή με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, που δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές στο βαθμό που πρέπει, ακόμη και από τους ίδιους τους Έλληνες.

Η ”ψήφος εμπιστοσύνης” που δίνει ένας ξένος επενδυτής, με τη δημιουργία μίας ποιοτικής ξενοδοχειακής μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή και στην παρούσα οικονομική κατάσταση, αντικατοπτρίζει τις προοπτικές που υπάρχουν και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Σκέψεις και για άλλες επενδύσεις στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των επενδυτών, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και η στοχευμένη προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Τουρισμού (πολιτική ηγεσία και προσωπικό) στην κατεύθυνση τόσο της προβολής της χώρας, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης, είχαν θετικό αντίκτυπο στα στελέχη της εταιρείας ΡΙΑΛΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η διάθεση της εταιρείας για περαιτέρω επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή έχει αναθερμανθεί και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα εξεταστούν οι πιθανότητες για νέες δραστηριότητες σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Θάσου

Στη Θάσο λειτουργούν, σύμφωνα με τα στοιχεία έτους 2013 του ΞΕΕ, 206 ξενοδοχεία, παρέχοντας 5145 δωμάτια / 10269 κλίνες. Ειδικότερα υπάρχουν :

·           5*: Τρία (3) ξενοδοχεία 272 δωματίων / 561 κλινών,

·  4*: Δέκα (10) ξενοδοχεία 862 δωματίων / 1.791 κλινών,

·  3*: Τριάντα (30) ξενοδοχεία 951 δωματίων / 1.869 κλινών,

·  2* & 1*: Εκατόν εξήντα τρία 163 ξενοδοχεία 3.060 δωματίων/ 6.048 κλινών.

 

Η επένδυση

Η υπό ανέγερση ξενοδοχειακή μονάδα θα είναι 5*, δυναμικότητας 166 δωματίων/348 κλινών. Η συνολική δαπάνη της επένδυσης, όπως προαναφέρθηκε, πλησιάζει τα 20.000.000 ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη λειτουργία της μονάδας το τουριστικό προϊόν της Θάσου και η φιλοξενία 5* θα αναβαθμιστεί, βελτιώνοντας τόσο τη δυνατότητα προσέλκυσης τουρισμού υψηλού επιπέδου όσο και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που πήραμε από το γραφείο συμβούλων μηχανικών Αμοιρίδης και Συνεργάτες, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε γήπεδο περίπου 43 στρεμμάτων και αποτελείται από 19 επιμέρους κτίρια και επιπλέον βοηθητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδούπερίπου  8500μ2. Θα φιλοξενεί στο κεντρικό κτίριο τους χώρους υποδοχής, όλες τις κοινόχρηστες λειτουργίες (καφετερία, εστιατόριο, καταστήματα, γυμναστήριο και κέντρο αναζωογόνησης). 

Σε ανεξάρτητα κτιριακά συγκροτήματα αναπτύσσονται δωμάτια και σουίτες, με υπαίθριους ανοιχτούς και στεγασμένους κοινόχρηστους χώρους. Για την διημέρευση των φιλοξενούμενων σχεδιάστηκαν δύο μεγάλες πισίνες και μια παιδική πισίνα, καθώς και παιδική χαρά, παιδότοπος, γήπεδο τένις.

Προβλέπεται χώρος στάθμευσης για τους φιλοξενούμενους τους ξενοδοχείου όσο και για τους επισκέπτες. Τα 166 δωμάτια του ξενοδοχείου, συνολικής δυναμικότητας 348 κλινών, είναι οργανωμένα σε 150 δωμάτια και 16 σουίτες.

Ο περιβάλλων χώρος του συγκροτήματος σχεδιάστηκε με έμφαση στην ήπια παρέμβαση στο ανάγλυφο του φυσικού εδάφους, την προστασία και τη διατήρηση κατά το δυνατόν της υπάρχουσας φυσικής βλάστησης, καθώς και στην ενσωμάτωσή της στους υπαίθριους χώρους. Εντός του γηπέδου, διατηρείται η υπάρχουσα φύτευση θαμνοειδών, δέντρων όπως οι ελιές και γίνεται η φύτευση καλλωπιστικών φυτών. Κατά το σχεδιασμό, έγινε προσπάθεια να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Όσα δεν κατέστη δυνατόν να διατηρηθούν στην ίδια θέση,  δεν θα καταργηθούν, αλλά θα μεταφυτευθούν σε άλλα σημεία του γηπέδου.

Ο περιβάλλον χώρος σχεδιάστηκε έτσι ώστε τα τεχνικά έργα να περιοριστούν στα πλέον απαραίτητα, για την ύπαρξη λειτουργικού δικτύου κίνησης και σημείων υπαίθριων στάσεων. Τα τεχνητά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου μελετήθηκαν ώστε να αποπνέουν το σεβασμό προς το φυσικό χρώμα της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, εναλλάσσονται οι περιορισμένες σκληρές, με τις μαλακές επιφάνειες, με χρήση στοιχείων όπως, χτιστά πεζούλια και διαχωριστικά από λιθοδομή στις εξωτερικές διαμορφώσεις, πέτρινες επενδύσεις σε στηθαία, επενδύσεις δαπέδων εξωτερικών χώρων από ανοιχτόχρωμες βοτσαλόπλακες, συνδυασμένες σε σημεία με χειροποίητο λιθόστρωτο. Οι εσωτερικές οδοστρώσεις περιορίστηκαν στις πλήρως απαραίτητες επιφάνειες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button