“Η κοινωνική συνοχή το αιτούμενο της Ευρώπης”

Λίγο πριν την 7 Ιουνίου όπου οι πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της και το δικό τους ενισχύοντας και τις ανάλογες πολιτικές δυνάμεις, ιδεολογίες και πολιτικές πρακτικές, η κατάσταση στην Ενωμένης μας Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη…..

Λίγο πριν την 7 Ιουνίου όπου οι πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της και το δικό τους ενισχύοντας και τις ανάλογες πολιτικές δυνάμεις,  ιδεολογίες και πολιτικές πρακτικές,  η κατάσταση στην Ενωμένης μας Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη…..


Η οικονομική κρίση και η ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας έκαναν το θαύμα τους….λειτουργώντας εις βάρος της κοινωνικής συνοχής των ευρωπαίων πολιτών…..


Αυτό για το οποίο αγωνιούν -μεταξύ των τόσων άλλων- πολιτικοί και επιστήμονες σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο είναι και  η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής…..


Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμη πιο ορατό το πρόβλημα  και επιτακτική η ανάγκη της υιοθέτησης κάποιων μέτρων που θα ανατρέψουν την  επικίνδυνη αυτή πορεία που η κατάληξή της αναπόφευκτα οδηγεί σε  μια κοινωνική  έκρηξη….


Κοινωνική συνοχή και κοινωνική έκρηξη έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά τόσο κοντά, τόσο συνυφασμένες η μια με την άλλη…..


Και για τη διατήρηση αυτής της κοινωνικής συνοχής  στα κράτη -μέλη της ανησυχεί  ιδιαίτερα η Ε.Ε. …..


Δικαίως ανησυχεί καθώς οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναπτύσσουν  διαφορετικές  ταχύτητες ανάπτυξης και προόδου……


 



Η ακρίβεια, ή έλλειψη κοινωνικών υποδομών και ίσων ευκαιριών, η απουσία θεσμών στήριξης των πολιτών και γενικά η μη αποτελεσματική λειτουργία κοινωνικών θεσμών και συστημάτων σε μια χώρα  δημιουργούν δυστυχισμένους   και αγανακτισμένους πολίτες…..


Πολίτες που παύουν πλέον να είναι ενεργητικοί και να αποστασιοποιούνται σε κάθε πρόσκληση για κοινωνική συμμετοχή και ενεργό δράση στην ανάπτυξη του τόπου στον οποίο ζουν…..


Άλλωστε τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η πικρία και ο εκνευρισμός, σπάνια οδηγούν σε θετικές και δημιουργικές συμπεριφορές….


Το άτομο όταν νιώθει πως αδικείται σε σύγκριση με κάποιον συνάνθρωπό του, αισθάνεται πως η  πολιτεία  τον κοροϊδεύει και θέλει να την “εκδικηθεί” μέσω της αποστασιοποίησής του ή της απαξίωσης θεσμών και προσώπων…..


 



Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη πρόοδος σε έναν τόπο απαιτείται να έχει και ενεργούς πολίτες με οράματα και προτάσεις προς υλοποίηση…..


Και δραστήριους πολίτες συναντάμε μόνο σε μια χώρα όπου υπάρχει κοινωνική συνοχή, συνέπεια του ότι αισθάνονται την πολιτεία, το κράτος πως βρίσκεται στο πλευρό τους ανά πάσα στιγμή να τους συνδράμει ηθικά και πολύ περισσότερο οικονομικά…..


Η σκέψη σας φυσικά δεν πηγαίνει στην Ελλάδα….


Ίσως σε κάποιες Σκανδιναβικές χώρες…..


 



Κατά καιρούς λοιπόν η Κομισιόν διενεργεί έρευνες για τα ποσοστά που αγγίζει η κοινωνική συνοχή στα κράτη -μέλη της, προκειμένου να συμπεράνει και τα βήματα προόδου που κάνουν κάθε φορά ή κατά πόσο συμμορφώνονται στις διάφορες Κοινοτικές Οδηγίες που αφορούν την προστασία των πολιτών.


Στο μεταξύ η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που δόθηκε στη δημοσιότητα για την κοινωνική συνοχή και τις ίσες ευκαιρίες στην Ε.Ε. διαπιστώνει πως με λιγότερα από 22 ευρώ την ημέρα αναγκάζεται να ζήσει  ένας στους τέσσερις Έλληνες και ένας στου πέντε Ευρωπαίους…


 



Στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 26% του πληθυσμού……


Μάλιστα από αυτό το 4,4% ζει με λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα κα το 1,6%με λιγότερα από 5 ευρώ ημερησίως …..


Η χώρα μας καταλαμβάνει την 7η θέση στην ανισοκατανομή του πλούτου με ποσοστά αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο …..


Για τη δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης του πληθυσμού, τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι τα παιδιά γονέων με καλό επίπεδο μόρφωσης έχουν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να σπουδάσουν…


 



Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον κίνδυνο της φτώχειας είναι  οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα νοικοκυριά με πάνω από δυο παιδιά όπου μόνο ο ένας γονέας έχει μερική απασχόληση και οι γυναίκες άνω των 65 ετών που ζουν μόνες τους και δεν εργάζονται….


Πρόβλημα στις μέρες μας δεν αποτελεί μόνο η κοινωνική συνοχή και οι ίσες ευκαιρίες, αλλά και η επιστιστική κρίση, το “δικαίωμα στη διατροφή”…..


 



Το Ευρωκοινοβούλιο ανησυχεί για την αύξηση των τιμών παγκοσμίως, ανησυχία που πηγάζει από την προτεραιότητα που δίδεται στα βιοκαύσιμα, αντί για τα τρόφιμα….


Οι παραγωγές σίτου και ρυζιού προορίζονται κυρίαρχα για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ζωοτροφών και εν συνεχεία για τη διατροφή του ανθρώπου….


Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει γυρίσει κατά επτά χρόνια τους στόχους της για τη μείωση της φτώχειας…..


Δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε δεινή ένδεια και 850 εκατομμύρια που πεινούν καθημερινά….


Διαπιστώνεται συστηματική παραβίαση του δικαιώματος στη διατροφή, ενός δικαιώματος που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων….


Έτσι λοιπόν από τα αιτούμενα αυτών των Ευρωεκλογών θα είναι αν οι ευρωπαίοι πολίτες θα καταφέρουν να αναδείξουν ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που να μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά, αποφασίζοντας και ενισχύοντας πολιτικές που θα ενισχύουν και θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή των πολιτών των χωρών -μελών της Ε.Ε. και όχι να εξυπηρετεί συμφέροντα πολυθενικών κλπ στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και αγοράς……


 


« Θα σταλεί το μήνυμα της αποχής….;»


Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών θέλουν ο μεγάλος νικητής να είναι οι αναποφάσιστοι και τα υψηλά ποσοστά της αποχής……


Θα αποδειχθεί μετά την 7η Ιουνίου ότι είχαν δίκαιο…..;


Αν και τα μυστικά που κρύβει η κάλπη ποτέ δεν είναι προβλέψιμα στο 100%…..


Με αποτέλεσμα να μας επιφυλάσσει και τις ανάλογες εκπλήξεις κάθε φορά…..


Γεγονός πάντως είναι πως ο κόσμος τα τελευταία χρόνια εκφράζεται όλο και πιο ανοιχτά και διαμαρτύρεται για τα αυξανόμενα βάρη που καλείται να σηκώσει…..


Δηλώνει όχι μόνο θυμωμένος, αλλά αγανακτισμένος και οργισμένος και απογοητευμένος πλέον στρέφει την πλάτη στους πολιτικούς και τα κόμματα…..


Μέχρι βέβαια να έρθει η ώρα να στηθεί η κάλπη…..


Από εκείνη τη στιγμή και ως την ημέρα που θα κληθεί να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα αρχίζει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων και αναλύσεων….


Η ψήφος του θα είναι πράγματι ψήφος διαμαρτυρίας…..;


Θα σημειώσουν αύξηση τα ποσοστά της αποχής……;


Αποτελεί ορθή πολιτική συμπεριφορά η μη προσέλευση στην κάλπη…..;


Υπάρχει η λύση του λευκού, του άκυρου ή και των προτάσεων των μικρών κομμάτων……


 


Απομένουν λιγότερο από δυο εβδομάδες για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος , επιλογής των  αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι…..


Επενδύουν τα μάλλα στην αποχή ……..


Και για να διασκεδάσουν τις όποιες υποψίες και εικασίες προβάλουν ως δικαιολογία την αργία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και μιας και δεν είναι υποχρεωτική η προσέλευση μας ενώπιον της ευρωκάλπης , τότε ακόμη πιο εύκολα όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε παραλίες και βουνά……


Όμως άλλη είναι η αιτία και όχι η αργία του Αγίου Πνεύματος…..


Η αιτία έχει να κάνει με το ίδιο το πακέτο των Ευρωεκλογών και των πρωταγωνιστών τους…..


Ο κόσμος, οι ψηφοφόροι,  τους βαρέθηκαν και δεν τους πιστεύουν, ούτε και τους εμπιστεύονται πλέον……


Η πλειοψηφία πλέον των ψηφοφόρων δεν δηλώνουν φανατικοί υποστηρικτές των κομμάτων και δη αυτών που εναλλάσσονται στην εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας…..


 


Έχουν μπουχτίσει από τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις και αναζητούν τρόπους να εκφράσουν αυτή τους την απογοήτευση και το θυμό……


Δεν είναι τυχαίο που λίγο πριν τις Ευρωεκλογές σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το κόμμα των Οικολόγων συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων…..


Κάποιοι θέλουν να στείλουν το μήνυμα…..


Το ερώτημα είναι αν θα επιλέξουν τον κατάλληλο τρόπο για να φτάσει εκεί που πρέπει ή αν οι παραλήπτες, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ευήκοα ώτα για να το ακούσουν και μάτια για να το διαβάσουν και να το αποκωδικοποιήσουν αναλόγως….


Πάντως κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και υποψήφιοι όλο και πιο συχνά πια συναντούν το ποθητό ακροατήριο για να τους ακούσει…..


Ο προεκλογικός αγώνας τους καθίσταται πλέον πολύ δύσκολος και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμη δυσκολότερες…..


Οι λόγοι από παλιά  γνωστοί στους περισσότερους…… μόνο που τώρα έγιναν εντονότεροι και αυτό είναι που ανησυχεί τα κομματικά επιτελεία και τα κάνει να τρέχουν με τη μέγιστη ταχύτητα για να πείσουν τους ψηφοφόρους να μην πραγματοποιήσουν την απειλή της αποχής…..


 


Οι πολιτικές συγκεντρώσεις και ομιλίες που μάζευαν χιλιάδες οπαδών κομμάτων πέρασαν ανεπιστρεπτί στην ιστορία….


Οι λαοθάλασσες που σχηματίζονταν όταν μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μόνο στα όνειρα τους μπορεί να δουν οι νυν πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να επαναλαμβάνονται…..


Τα σκάνδαλα, τα ψέματα και η κρίση αρχών και αξιών, η οικονομική κρίση και η αφαίμαξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων έχουν ρίξει από το βάθρο τους πολιτικούς, έτσι όπως είχαν τοποθετήσει  στη συνείδησή τους οι ψηφοφόροι τους ικανούς και καταξιωμένους πολιτικούς ηγέτες….


Σήμερα ένας πολιτικός σπάνια αποδεικνύεται και χαρισματικούς ηγέτες……


Για αυτό και δεν αποτελούν πλέον πρότυπα για τις νεότερες γενιές, οι οποίες και στρέφονται σε δράσεις μακριά από κόμματα και ενισχύουν κινήματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις…… 


 


Μπορεί οι νέοι να στείλουν το μήνυμα τους μέσω της αποχής, γιατί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο……


Οι μεγαλύτερες όμως γενιές θα μείνουν στα λόγια, υποκύπτοντας στο τέλος στις πιέσεις και δη των δυο μεγάλων κομμάτων…..


Έχουν υποχρεώσεις, έχουν οικογένειες και συμφέροντα ατομικά να προωθήσουν-πχ. μπας και βολέψει τον κανακάρη του ο πατέρας σε κάποια καλή και μόνιμη θέση- και άρα θα πρέπει και με την ψήφο τους να στηρίξουν και το ανάλογο κόμμα εξουσίας και τους υποψηφίους του …..


Άλλωστε …..βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό……


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button