Δήλωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, σχετικά με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα των Ιεροδιδασκάλων

Η κυβέρνηση και ο συντοπίτης μας Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεχίζουν να προκαλούν με την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική τους τη μειονότητα.

Η κυβέρνηση και ο συντοπίτης μας Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεχίζουν να προκαλούν με την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική τους τη μειονότητα. 


Με ένα Νόμο προκλητικό, τον Νόμο 3536, που το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατέκρινε σφόδρα και που καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για μια ακόμα φορά, προσβάλει τις θρησκευτικές ελευθερίες και πετά “στον κάδο των αχρήστων” πατροπαράδοτες παραδόσεις και ήθη,  επιχειρώντας να επιβάλει στη μειονότητα τους θρησκευτικούς λειτουργούς της. 


Με έναν Νόμο – έκτρωμα, που προβλέπει οι Ιμάμηδες να επιλέγονται από πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά από χριστιανούς στο θρήσκευμα, και να προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου, η κυβέρνηση “ανοίγει νέες πληγές” αντί, ακολουθώντας μια πραγματικά προοδευτική, σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, να επιχειρεί να επουλώσει τις ήδη υπάρχουσες, όπως η αιμορραγούσα μειονοτική εκπαίδευση και το πάγιο αίτημα της μειονότητας για την εκλογή των θρησκευτικών της ηγετών. 


Γιατί κύριε Υπουργέ,


* αυτή η “εμμονή” να αλλάξει μια πατροπαράδοτη συνήθεια, δηλαδή οι κάτοικοι των χωριών και των οικισμών να επιλέγουν οι ίδιοι τους ιμάμηδες και να αναλαμβάνουν το οικονομικό κόστος;


* Πότε υπήρξε αίτημα της μειονότητας να πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά οι θρησκευτικοί λειτουργοί της;


 * Γιατί δεν επιχειρήσατε να θέσετε σε διάλογο αυτές τις προθέσεις σας; Μήπως γιατί φοβηθήκατε την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεών σας;


* Πώς είναι δυνατό μια επιτροπή , αποτελούμενη αποκλειστικά από χριστιανούς στο θρήσκευμα, να  γνωμοδοτήσει για “τη γνώση του αντικειμένου”, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη;


 * Γιατί οι Ιεροδιδάσκαλοι θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου;


Οι μάσκες, ωστόσο, έχουν ήδη πέσει. 


Οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτονται.


Μπροστά στον πανικό τους, η κυβέρνηση και ο Υπουργός δεν διστάζουν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους: να τιμωρήσουν τη μειονότητα για την πολιτική επιλογή της στις πρόσφατες εκλογές, και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες, μεθοδεύοντας τη δημιουργία ενός κομματικού στρατού, που με μια σύμβαση εργασίας θα εκβιάζεται προεκλογικά. 


Είναι η ίδια συντηρητική, αυταρχική, αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα.


Μια πολιτική που δεν σέβεται ανθρώπινες συνειδήσεις, κοινωνικές ευαισθησίες και θρησκευτικές ελευθερίες. 


Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας δεν είναι απλά εκτεθειμένοι απέναντι στη μειονότητα αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη αυτού του τόπου, αλλά είναι πλέον καταδικασμένοι στην συνείδησή τους. 



   Τι έλεγε ο Τσετίν Μάντατζη σε μιλία του στη Βουλή  για το ίδιο θέμα:


Απόσπασμα ομιλίας στην συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου


για τα Βακούφια – 6/2/2008


“Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί και με τους Ιμάμηδες.


Αναφέρομαι στον Νόμο 3536 που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν πριν έναν χρόνο, και στον οποίο είχαν έντονα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. 


Ο Νόμος αυτός προβλέπει ότι, οι Ιμάμηδες επιλέγονται από πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά από χριστιανούς στο θρήσκευμα, και προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου, εννιάμηνης διάρκειας.


Η μειονότητα ποτέ δεν έθεσε θέμα πληρωμής των θρησκευτικών λειτουργών.


Τι ήθελε,  να πετύχει η Νέα Δημοκρατία με τον Νόμο αυτό;


Απλά, προσπάθησε και προσπαθεί να δημιουργήσει τον κομματικό της στρατό,  προκειμένου να τον ενεργοποιεί σε κάθε προεκλογική περίοδο.


Δεν καταλάβατε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ότι τέτοιες πρακτικές δεν σας οδηγούν πουθενά;  


Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν φέρει μια σειρά από Νόμους που αφορούν στην μειονότητα και που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.


Δεν είναι τυχαίο.


Κάθε φορά διακηρύττετε, ότι νομοθετείτε στο όνομα των θρησκευτικών ελευθεριών και μιας δήθεν “σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής!”.


Οι μάσκες, όμως σύντομα πέφτουν. 


Και αυτό το αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μου της μειονότητας αλλά κάθε προοδευτικός πολίτης. 


Γιατί εφαρμόζεται μια αναχρονιστική, συντηρητική, μικροκομματική και εν τέλει αδιέξοδη πολιτική, που δεν σέβεται ανθρώπινες συνειδήσεις, κοινωνικές ευαισθησίες και θρησκευτικές ελευθερίες.” 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button