Ειδήσεις

Ο ΖΗΣΗΣ ΒΑΓΓΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Βίοι, στόχοι, παράλληλοι.
Η διάσωση του περιβάλλοντος.
Ηλικιακή απόκλιση ελάχιστη. Μόλις 4 – 5 ετών. Ο Ζήσης 14 στα 15. Η Γκρέτα 19 στα 20.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σουηδία, ο Ζήσης Βαγγούσης στην πατρίδα μας, ενσαρκώνουν το όνειρο της νέας γενιάς για τη διάσωση του περιβάλλοντος.
Που είναι η μεταξύ τους διαφορά ;
Στην αμοιβή και την προβολή.
Ερασιτέχνης ο Ζήσης, αμειβόμενη η Γκρέτα. Στην Ελλάδα μόλις γνωστός ο Ζήσης, στον πλανήτη μας η Γκρέτα.
Όταν έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ πως αρχές Ιουνίου του 2020 το ΄΄ Χαμόγελο του Παιδιού ΄΄ θα βραβεύσει διαδικτυακά τον Αβδηρίτη μαθητή Γυμνασίου για τις προσπάθειες που καταβάλλει για Καθαρές Ακτές – Καθαρές Παραλίες, έσπευσαν να πράξουν κάτι αντίστοιχο οι Εκδόσεις ΄΄ Σπανίδη ΄΄ με το Ζαχαροπλαστείο ΄΄Κάτι Άλλο ΄΄.
εικόνα.png
Λιτή, σεμνή εκδήλωση στο προαύλιο του καφέ πίτσα Castellum των Αβδήρων. Ακολουθεί συζήτηση με παρόντες καλούς φίλους. Πατέρας και γιός Βαγγούσης, Μιχάλης Σπανίδης, Κώστας Ζωγραφόπουλος, Κώστας Χατζημωυσιάδης, Στέλιος Αρσενίου. Ανάμεσα σε πολλά και διάφορα πέφτει στο τραπέζι η ιδέα να προσκληθεί στα Άβδηρα η παγκόσμιας ακτινοβολίας ακτιβίστρια, για ό, τι ήθελε προκύψει.
Ο Μιχάλης Βαγγούσης, πατέρας του Ζήση, επιδίδεται τις αμέσως επόμενες ημέρες σε παροιμιώδη προσπάθεια επικοινωνίας με το περιβάλλον της Γκρέτα.
Κάτι πολύ δύσκολο.
Ανταποκρίνεται σε όλα όσα του ζητήθηκαν, αλλά το τέλος άδοξο.
Αυτό δε σημαίνει πως όλα τέλειωσαν. Το αντίθετο διατείνομαι. Τώρα άρχισαν. Γιατί αυτό ;
Πέμπτη 14/1/2021 κυκλοφόρησαν στη Σουηδία τα πρώτα γραμματόσημα με την Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Η νεαρή ακτιβίστρια γίνεται θρύλος. Φιγουράρει δίπλα στη Γκρέτα Γκάρμπο, το Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που προηγήθηκαν.
εικόνα.png
Εδώ η Τούνμπεργκ στην έναρξη της μνημειώδους προσπάθειάς της.
Τι  μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για το Ζήση Βαγγούση, όσους συμμερίζονται τον αγώνα του ;
Ε Π Α Ν Α Π Ρ Ο Σ Ε Γ Γ Ι Σ Η.
Πιό οργανωμένα. Με κάποια πολύ απλά βήματα.
Η σειρά.
* Ο Ζήσης και οι νέοι των Αβδήρων αφιερώνουν στη Γκρέτα Τούνμπεργκ για την επιτυχία της τα λόγια του κορυφαίου λυρικού ποιητή του αρχαίου κόσμου ΠΙΝΔΑΡΟΥ για τους πρώτους των πρώτων.
* Όχημα το ΄΄ Χαμόγελο του παιδού ΄΄.
* Επισυνάπτεται στην περγαμηνή επίσημη πρόσκληση να έρθει στη Γη των γιγάντων της διανόησης, για Οικουμενικό μήνυμα κατά των πυρηνικών. Ιδανικότερος εκφραστής
από τη Γκρέτα για κάτι ανάλογο έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα δεν υπάρχει.
Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου των Αβδήρων έχω τη γνώμη πως θα πρέπει να βγουν μπροστά, οδηγώντας τη νεολαία σε δρόμους ανάλογους των ιδεωδών που επεφύλαξε το ανθρώπινο Γένος στον ιερό τόπο.
Αντιγράφω στη συνέχεια από την ιστοσελίδα ALPHA FREE PRESS παρουσίαση του θέματος αναφορικά με το σκέλος της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Η Σουηδία τιμά την εθνική της ακτιβίστρια

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Το πρόσωπο της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θα δεσπόζει σε μια σειρά γραμματόσημων, που θα κυκλοφορήσουν από τα σουηδικά ταχυδρομεία.

εικόνα.png
Πρωτοέγινε γνωστή το 2018 όταν προτίμησε αντί να πηγαίνει σχολείο τις Παρασκευές να διαδηλώνει μόνη με ένα αυτοσχέδιο πλακάτ, έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απαιτώντας η κυβέρνησή της να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή. Αρχικά αντιμετωπίστηκε ως γραφική, γρήγορα όμως άρχισε να αποκτά ακολούθους. Μέσα σε μήνες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μαθητές σε 135 χώρες ένωσαν τις φωνές τους με την Τούνμπεργκ, συμμετέχοντας στην εκστρατεία «School strike for the climate».
Την επόμενη χρονιά η 17χρονη ακτιβίστρια απείχε από τα μαθήματά της για να διασχίσει την υφήλιο οδικώς, σιδηροδρομικώς και από τη θάλασσα, όχι όμως αεροπορικώς, με αίτημα την ανάληψη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Το ταξίδι αυτό κορυφώθηκε όταν εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ερχόμενη σε αντιπαράθεση μάλιστα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το 2020 ήταν η χρονιά του κορονοϊού και η μικρή Γκρέτα χάθηκε από το προσκήνιο, για να επανέλθει με τις προτάσεις της για το κλίμα επ’ αφορμή των 18ων γενεθλίων της. Φέτος, με απόφαση των σουηδικών ταχυδρομείων το πρόσωπο της Γκρέτα θα δεσπόζει σε μια σειρά γραμματόσημων.

Τούνμπεργκ γραμματόσημο: Από τη Γκρέτα Γκάρμπο στην Γκρέτα Τουνμπεργκ

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ακολουθεί σειρά διάσημων προσωπικοτήτων της Σουηδίας, από την Γκρέτα Γκάρμπο έως τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, που παρουσιάστηκαν στα γραμματόσημα της χώρας τους. Τα γραμματόσημα πωλούνται από τα PostNord από σήμερα Πέμπτη και σε αυτά θα εμφανίζεται η νεαρή ακτιβίστρια να φοράει το γνωστό κίτρινο αδιάβροχό της και να στέκεται σε μια βραχώδη ακτή, ενώ αγναντεύει ένα σμήνος πουλιά.

 

εικόνα.png

Ελπίζουμε πως, ως μια μεγάλη εταιρεία, θα μπορέσουμε να ρίξουμε φως στο πολύ σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τη βοήθεια ενός μικρού γραμματόσημου», δήλωσε η Κριστίνα Όλοφσντοντερ, η επικεφαλής του τμήματος γραμματόσημων των PostNord. Μερικά εκατομμύρια γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με την ίδια, η οποία πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν πολλές Γκρέτα να κυκλοφορούν». Το κίνημα της Τούνμπεργκ, Fridays for Future, ενέκρινε τη φωτογραφία στο γραμματόσημο, ωστόσο δεν ενεπλάκη καθόλου στον σχεδιασμό του, επισήμανε η Όλοφσντοτερ.
Πιστεύω στις αστείρευτες δυνάμεις αυτού του τόπου με προεξάρχουσα αυτή της διανόησης.
Πιστεύω στους εκπαιδευτικούς μας, τη νεολαία μας.
Κάθε τόσο μας φέρνουν παγκόσμιες, πανευρωπαϊκές, πανελλήνιες πρωτιές.
Πιστεύω πως η παρουσία του νεαρού ινδάλματος στα ΑΒΔΗΡΑ είναι η κίνηση ματ των σκακιστών, η κίνηση που θα ευθυγραμμίσει ΑΒΔΗΡΑ – CERN – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.
Καλή επιτυχία
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button