ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 

Το Ινστιτούτο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της 60χρονης ιστορίας του.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 

Το Ινστιτούτο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της 60χρονης ιστορίας του. Υπουργείο και Διοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής Κυβέρνησης και Τρόϊκας, προωθούν ένα διαλυτικό σενάριο με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ, όσο και για το προσωπικό του, χωρίς ποτέ ν’ αναφέρουν τους λόγους.

Η πρόταση συγχώνευσης του ΙΓΜΕ με φορείς που δεν έχουν συνάφεια με τους ερευνητικούς στόχους του και η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, όχι μόνο δεν αποτελεί εναλλακτική απάντηση στην κατάργηση του Ινστιτούτου, αλλά πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο δήθεν σωτηρίας του Ινστιτούτου.

Αυτό γίνεται καθαρό αφού η πρόταση του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει μείωση κατά 50-60% του ήδη περιορισμένου λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού του. Εξαγγέλλεται η “προσαρμογή”(!) του εγκεκριμένου από το ΥΠΕΚΑ, ερευνητικού προγράμματος του ΕΣΠΑ στο μειωμένο προσωπικό που θα μείνει σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού και η ουσιαστική κατάργηση της περιφερειακής δομής του (ούτε βέβαια αποτελεί λύση η πρόταση του Γ. Δ/ντή για 4-5 εργαζόμενους σε Θεσ/νίκη και Χημείο Ξάνθης).

Σε ότι αφορά το προσωπικό, οι εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν από το ΙΓΜΕ, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οδηγούνται μέσω ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ σε απόλυση (με ή χωρίς αποζημίωση), ή σε μια κουτσουρεμένη σύνταξη (λόγω έλλειψης προϋποθέσεων πλήρους συνταξιοδότησης) ή ακόμη σε μια ελαστική απασχόληση (μπλοκάκια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Τέλος μπορεί η εφεδρεία ν’ αποτελέσει έναν προθάλαμο ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για την άσκηση όλων των παραπάνω εκδοχών και αυτή με ρουσφετολογικά κριτήρια. Αλλά και για τους “τυχερούς” που θα μείνουν στο νέο ΙΓΜΕ ενημερωθήκαμε ότι θα ισχύσει το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, δηλ. κατάργηση των ΕΣΣΕ, μια ρύθμιση πέρα για πέρα αντισυνταγματική και έξω από κάθε έννοια εργατικού δικαίου.

Το Συνδικάτο, στην χωρίς επιχειρήματα πρόταση του Υπουργού ΥΠΕΚΑ, αντέτεινε ομόφωνα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του ΙΓΜΕ. Προτάσσοντας τον ρόλο του Ινστιτούτου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα περιφερειακής διάρθρωσης του Ινστιτούτου και τεκμηρίωσε τον ερευνητικό του ρόλο στην προώθηση του ΕΣΠΑ σε αντιπαράθεση με το ρόλο του τροχονόμου των διάφορων πακέτων προς τον ιδιωτικό τομέα που του επιφυλάσσεται με βάση τα σχέδια του Υπουργού.

Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας κατάγγειλε την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και τους επαχθείς όρους ένταξη του προσωπικού στον προθάλαμο των απολύσεων όπου θα οδηγηθεί η συντριπτική πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα ανέδειξε το θέμα των υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ προς τους ήδη συνταξιούχους αλλά και προς όλους τους εργαζόμενους (Εθνική, Αποζημιώσεις), ενώ απομυθοποίησε τα ποσά που αναφέρονται στις αποδοχές του προσωπικού, αναφέροντας συγκριτικά στοιχεία άλλων ερευνητικών φορέων και ΔΕΚΟ. Επεσήμανε την αντισυνταγματική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Στην πρόταση – πρόκληση του κ. Υπουργού για συμβολή του Συνδικάτου στη διαμόρφωση πρότασης στο πλαίσιο του υπουργικού Σχεδίου και της εργασιακής εφεδρείας, το Συνδικάτο απάντησε με συνολική απόρριψή της και προανήγγειλε εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων και συνέχιση της δημοσιοποίησης, στην ελληνική κοινωνία.

Το Συνδικάτο συντονίζεται με όλα τα σωματεία των εργαζομένων στους υπό διάλυση φορείς και θα δυναμώσει τις κινητοποιήσεις του με πιο προωθημένες μορφές αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε στην Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης 5 Οκτώβρη που κήρυξε η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ στο Δημόσιο τομέα και σε όλες τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα θα πραγματοποιήσει 24ωρη Απεργία και πορεία στο Υπουργείο και Γ. Συνέλευση με την παρουσία και των συναδέλφων από τις περιφερειακές μονάδες, όταν οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης συγκεκριμενοποιηθούν σε ότι αφορά την τύχη του Ινστιτούτου και των εργαζομένων του.

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά τη θέση του ότι δεν περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος και θα προασπίσει την εργασιακή θέση όλων, είτε εργάζονται στο κέντρο, είτε στα παραρτήματα και ανεξάρτητα από ειδικότητα.

Η πρόταση του Υπουργού που προωθείται με την διϋπουργική απόφαση είναι καταστροφική, όχι μόνο για μας που χάνουμε τα νόμιμα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και για το μέλλον του Ινστιτούτου και για την ελπίδα αναπτυξιακής διεξόδου της χώρας από την κρίση.

Για αυτό και θα την αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο.

 

ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

 

Ο Πρόεδρος Ι. Κατσίκης

Ο Γεν. Γραμματέας Χ. Σμυρνιώτης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button